Ga naar hoofdinhoud

Landelijke discussie over genegeerd coupeerverbod

Ondanks een verbod uit 2001 worden er nog steeds op grote schaal staarten van paarden gecoupeerd. Het Radio 1-programma Reporter Radio ging op onderzoek uit en besteedt vanavond aandacht aan het onderwerp in de uitzending om 19.00 uur. Ook de Telegraaf bericht over het op grote schaal genegeerde coupeerverbod.

Reporter Radio bezocht de Nationale Tentoonstelling Trekpaarden en Haflingers (KVTH) in Limburg, waar vorige week een hengst en een merrie zónder staart tot kampioen werden  uitgeroepen.

Het couperen van paardenstaarten is strafbaar behalve als er een medische noodzaak voor is. Jaar na jaar bevestigen ministers en staatssecretarissen het verbod, ze praten met belanghebbenden en geven opdracht tot strenger bestuursrechterlijk handhaven. Maar in de praktijk is er weinig veranderd.
Formeel is er ook een verbod op het laten meedoen van gecoupeerde paarden aan tentoonstellingen, maar de werking van het verbod is beperkt. Paarden, bijvoorbeeld, waarvan in Frankrijk de staart is afgehakt, moeten worden toegelaten.

Stamboek wil wel ingrijpen

Voorzitter van de KVTH, Henk van der Pols, zegt dat hij wel wíl ingrijpen, maar dat hij geen rechtsgrond heeft om het te doen: “Als de regering nu eerst zelf aan de bak gaat en zorgt dat wij het niet meer mogen, dan is het voor ons makkelijk.”

Onderzoek in volle gang

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken zegt het volgende: “Dieren mogen niet verminkt worden voor het vermaak van mensen. De NVWA heeft controles uitgevoerd op de tentoonstellingen die in Zeeland en Limburg zijn gehouden. Dit onderzoek is nu in volle gang. Ook heeft de staatssecretaris een onderzoek aangekondigd op welke wijze het verbod effectiever kan worden gehandhaafd. Het resultaat wordt nog dit jaar verwacht.”

In de uitzending van van Reporter Radio (19.00 uur) zijn dierenarts Anoeska Heinemans en Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, te gast.

Op de Facebook-pagina van Reporter Radio zijn verschillende video’s te vinden van de Nationale Tentoonstelling.

Bron: Reporter Radio/Paardenkrant-Horses.nl

4 reacties op “Landelijke discussie over genegeerd coupeerverbod

 • Star

  Het is heel gemakkelijk paarden geboren na 2001 met een gecoupeerde staart niet meer toelaten ongeluk of niet dat is dan pech. Bij honden is het ook verboden en die mogen ook niet meedoen aan tentoonstellingen als ze wel gecoupeerd zijn.
  Wil je met een gecoupeerd paard of hond toch deelnemen aan tentoonstellingen dan moet je naar het land gaan waar het wel is toegestaan. Hoe mooi we het ook vinden het is dierenbeulerij en ik spreek uit ervaring, ga zelf maar eens met de handen op de rug gebonden in een wei staan.

 • Tineke.

  Wat mij bij die discussie nou echt eens zou interesseren is het argument van de eigenaren van de gecoupeerde paarden wat er nou toch in hemelsnaam zo mooi aan die blote billen is!?!? Afgezien van het feit dat het mishandeling is, vind ik persoonlijk het FOEI lelijk. Maar als ik zie hoe vaak het nog gedaan wordt, zijn er toch een boel anders denkenden. Maar wat is er nou zo “mooi” aan???…….

 • HC

  Tineke: er is Inderdaad NIETS mooi aan.
  Het is wreed, egoïstisch, onnodig.
  Crimineel, een ander woord is er niet voor.
  O, ja: misselijk makend….

 • Sandra

  Het couperen is slechts 1 probleem waar de trekpaarden mee kampen. Vrijwel allemaal hebben ze in bepaalde mate mok waarbij de maden bij sommige paarden letterlijk door de benen kruipen. Er zijn ook veel paarden met op jonge leeftijd artrose of verbening. Naar mijn mening het gevolg van de keuringen waar de massale, ongezonde trekpaarden (met korte staart) altijd vooraan staan. Deze paarden worden vaak niet oud en kunnen voor niets anders worden ingezet dan de fokkerij. Ze hebben dan weer net een paar veulens kunnen produceren die wederom vooraan staan op de keuring. De mensen die het beste met het ras voorhebben, doen veel moeite om gezonde gebruikspaarden te vinden. Dit is op dit moment vrijwel onmogelijk. We moeten terug naar een bruikbaar, lichter en gezond trekpaard met het aangename karakter dat het trekpaard heeft en uiteraard een lange staart. Hopelijk is het niet te laat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.