Ga naar hoofdinhoud

Leipzig: Cornelissen maakt verwachtingen waar in Grand Prix (fotoserie)

Adelinde Cornelissen Parzival“Ik ben erg tevreden over vandaag. Parzival doet het tot nu toe geweldig, hopelijk blijft hij dit niveau lange tijd vasthouden”, vertelt Adelinde Cornelissen enthousiast. Zij maakte vanavond de hooggespannen verwachtingen waar en won met grote voorsprong de Grand Prix in Leipzig, het eerste onderdeel van de wereldbekerfinale dressuur. De jury beloonde haar proef met een score van 80,957 procent.

Adelinde Cornelissen nam vandaag voor het eerst deel aan het internationale concours Partner Pferd in Leipzig, maar Parzival (v. Jazz) liet zich niet van de wijs brengen door de indrukwekkende entourage en liet een harmonieuze proef proef zien. Hij liep ontspannen een foutloze rit waarbij Adelinde Cornelissen het dier kon aansporen nog meer zijn best te doen, zonder dat hij spanning opbouwde. Parzival leek zonder zware inspanning de moeilijke oefeningen als de piaffe en passage uit te voeren. “Hij wordt elke keer meer ontspannen. Parzival kan nog steeds schrikkerig zijn, maar hij voelt zich nu ook op zijn gemak in de arena. Hij heeft er plezier in en geniet van het publiek”, aldus Cornelissen. Jurylid Ghislain Fouarge was uiterst tevreden over haar prestatie. “Het was een foutloze en ontspannen rit en de combinatie toonde veel uitstraling. We weten allemaal de pech die ze met Parzival heeft gehad. Adelinde was briljant vandaag.”

De Deense Nathalie zu Swayn-Wittgenstein liet een fijne ontspannen proef zien met Digby (v. Donnerhall) en werd beloond met een persoonlijk record en de tweede plaats. “Ik ben bijna sprakeloos. Vier jaar geleden zou ik niet geloven dat ik zulke scores zou rijden. Het was niet makkelijk met hem zo ver te komen. Ik ben heel dankbaar voor zijn inzet”, aldus Wittgenstein. Zij kreeg van de jury een score van 76,884 procent toebedeeld. Voor de Duitse Ulla Salzgeber en Herzruf’s Erbe (v. Herzruf) was met de toekenning van 76,216 procent een derde plaats weggelegd. Alleen een foutje in de eners bracht verstoring in de vrijwel harmonieuze proef. “Het was geweldig vandaag. Er is een geweldige atmosfeer. Het publiek is echt enthousiast”, reageert de amazone blij.

Edward Gal kwam als enige Nederlander al voor de pauze in actie. Hij reed de behoorlijk gespannen Sisther de Jeu (v. Gribaldi) naar 70,122 procent, wat uiteindelijk goed bleek voor de achtste plaats. “Ja, mijn paard was heel druk, ook door de omstandigheden die hier niet ideaal zijn”, zegt Edward Gal na afloop. Positief vervolgt hij: “Vorig jaar had ik in dit soort situaties kunnen inpakken. Nu kon ik doorrijden en opnieuw controle krijgen.” Fouarge complimenteerde de ruiter voor het feit dat hij zijn paard ondanks de spanning goed door de proef wist te loodsen. Hans Peter Minderhoud reed een fijne proef met zijn Exquis Nadine (v. TCN Partout) en eindigde als zesde. Nadine bleef fijn in de aanlleuning en ontspannen. Minderhoud vertelt: “Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten van de hal hier. Ze was vrij fit de laatste dagen. Het achterwaarts ging niet zo mooi en de tweede piaffe was een beetje te weinig, maar verder liep ze goed door.”

Ghislain Fouarge was goed te spreken over het niveau van vandaag. “We hebben fantastische sport gezien vandaag. De jury heeft ervan genoten en ik denk dat we goed hebben gejureerd.” Met name in het tweede deel van de wedstrijd werden hoge percentages gehaald. Voor de pauze lagen de scores grotendeels onder de 65 procent. “Het eerste deel was inderdaad minder geweldig dan het tweede deel. Vergeet echter niet dat er deelnemers zijn uit alle werelddelen. Niet overal is het niveau al even hoog, maar het zijn wel opkomende landen.” FEI-dressuurdirecteur Trond Asmyr voegt toe dat alle ruiters minimaal twee keer een score boven de 68 procent hebben behaald om zich te plaatsen voor de finale. Asmyr: “De meeste van hen hadden gewoon een slechte dag. We hebben het tenslotte over paarden, het zijn geen motoren.” Het nieuwe ‘supervisory jury panel’ maakte enkele keren gebruik van de mogelijkheid om cijfers te veranderen. “Ze veranderden bij vier ruiters één cijfer. De ruiters ontvangen een uitdraai van de puntenlijst waar precies op staat welke wijziging is gemaakt”, aldus Asmyr.

De Grand Prix Kür, de afsluiting van de wereldbekerfinale dressuur, staat zaterdag om 20.45 uur op het programma.

Klik hier voor een fotoreportage van de Grand Prix.

Lees hier alles over de wereldbekerfinales in Leipzig

Bron: Horses.nl – Claudia van Bree

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

4 reacties op “Leipzig: Cornelissen maakt verwachtingen waar in Grand Prix (fotoserie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.