Ga naar hoofdinhoud

Levi Hinke nieuwe Metworstkoning

Foto Lonneke Ruesink

Levi Hinke mag zich de nieuwe Metworstkoning noemen. In Vortum-Mullem won hij de finalerace. De winnaar van de afgelopen twee jaar, Dick Goossens, mocht niet deelnemen.

Goossens was dé grote favoriet voor de overwinning, maar mocht niet aan de start verschijnen. Zijn paard had een bloedneus gekregen, waardoor hij zijn titel niet kon verdedigen. Wanneer de titel driemaal achtereen wordt gewonnen door dezelfde persoon, wordt die persoon Metworstkeizer. Goossens leek grote kans te maken om de eerste Metworstkeizer sinds 1900 te worden, maar de bloedneus zette hem buitenspel.

De traditie van de Metworstraces zou voortkomen uit een Oudgermaans vruchtbaarheidsritueel. De jonge vrijgezellen konden volgens de legende vruchtbaarheid van de goden verkrijgen met de races door de velden. In de Middeleeuwen zouden deze ruiters Freule Aleida hebben geholpen, die tijdens haar wekelijkse rondrit met haar koets van de weg raakte. Als dank voor de hulp gaf zij onder meer een metworst cadeau. Sindsdien wordt jaarlijks in een paardenrace bepaalt wie recht heeft op deze schenking. Het oudste bekende reglement is van 1740, dit jaar wordt ook als oprichtingsjaar van vereniging ‘de Metworst’ gezien.

Bron: Horses / Gelderlander.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook