Ga naar hoofdinhoud

LIVE-blog: Winst voor Guerdat, Houtzager tweede!

Steve Guerdat met Nino des Buissonnets
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het goede nieuws voor Marc Houtzager was vandaag dat hij in de barrage van de tweede finalewedstrijd om de Wereldbeker zat. Het slechte nieuws was dat hij daarin veertien concurrenten had. Maar met een ongelooflijk vakmanschap loodste Houtzager zijn super voorzichtige Sterrehof's Tamino over riskante, zeer korte lijnen naar het hoogst haalbare: de tweede plaats. Met een rit die niet van deze wereld was hadden de olympische kampioenen Steve Guerdat en Nino des Buissonnets namelijk al het ultieme resultaat (0/34,09) neergezet. Daar kon ook de in topvorm stekende Houtzager en Tamino niets aan veranderen (o/36,80).

Eigenlijk was Ludo Philippaerts de man die de lont in het kruitvat stak. De Belg – zesde starter met Challenge van de Begijnakker – probeerde als eerste de zeer korte doorsteek naar de FEI-steilsprong. De balk ging eraf, maar het bewijs was geleverd: het kón.

Direct daarna liet Steve Guerdat zien dat het gevaarlijke doorsteekje ook zonder strafpunten kon aflopen. En de Zwitser deed meer. Hij gaf met zijn gifkikker Nino des Buissonnets vol gas in een lange lijn naar een witte oxer, stond in de landing daarna al een kwart slag gedraaid en gaf ook naar de afsluitende Rolex-oxer nog eens de sporen. Zelden zag de wereld zo’n barragerace!

Na deze ronde van gouden olympische klasse kon Marc Houtzager maar één ding doen. Over de kortste lijn galopperen – dus binnendoor naar de FEI-steil – maar verder niks forceren. De extreem oplettende en alerte Tamino kweet zich van deze taak. En hield zo nog wat benzine in de tank voor komende zondag.

Meerdere pogingen werden nog gewaagd. Maar strandden meestal bij de insprong van de dubbel, die Uliano Vezzani listig had opgesteld. Wie zijn hoofd al te zeer  bij de tijd had, viel vaak te ver naar binnen en dan rammelde steeds die voorste paal omlaag. Reed Kessler/Cylana en Rolf Göran Bengtsson/Quintero bevonden zich onder de slachtoffers van deze insprong.

Laatste starter Beezie Madden omzeilde de klip bij de dubbelsprong, maar had wel wat te stellen met de extreem van de eerste paal weg springende Simon. Naar voren rekken is in Gothenburg niet helemaal het sterke punt van de Mr. Blue-zoon. Naar de laatste hindernis ging het fout. Madden wilde naar voren, haar paard juist niet. Het resulteerde in een dramatische afstandsfout. En zo kelderden de kansen van de vrouw die na het eerste onderdeel nog aan de leiding ging.

Uitslag

Klik hier voor alle berichtgeving over de wereldbekerfinales

LIVE-VERSLAG

20:16 Beezie Madden maakt grote – en voor haar doen ongebruikelijke – afstandsfout naar de laatste hindernis. Winst voor Steve Guerdat, Marc Houtzager schitterend tweede!

20:14 De Zwitser Pius Schwizer kreeg met zijn normaal heel snelle Picsou du Chene kreeg hij twee zeer ongelukkige fouten en een tijdfout.

20:11 Rolf-Göran Bengtsson maakte met Quintero la Silla vier strafpunten in de barrage, tot grote teleurstelling van het Zweedse publiek. Ook bij hem sneuvelde de insprong van de dubbelsprong.

20:09 Met Lennox deed Luciana Diniz een poging de leiding over te nemen, maar staat voorlopig op de derde plek. Ze ging in 37,22 seconden over de eindstreep.

20:07 De Fransman Kevin Staut reed met Silvana een gecontroleerde ronde en staat voorlopig op een vierde plek. Hij finishte in een rustige 39,23 seconden.

20:03 Zowel Reed Kessler als McLain Ward kregen vier strafpunten te verduren in de barrage. Kessler kreeg, net als Lynch en Ehning, een fout op de eerste van de dubbelsprong.

20:00 Marc Houtzager heeft de aansluiting met de top van het klassement gevonden. Hij rijdt Tamino naar een tweede plek in 36,90 seconden. Een heel gecontroleerde ronde met een iets lager grondtempo dan Guerdat, maar met louter prachtige afstanden.

19:58 Hoewel de tijd van Bost wel heel snel leek, laat Steve Guerdat zien dat het nog véél sneller kan. Met zijn fenomeen Nino des Buissonnets ging hij in 34,09 seconden over de finish. Een fenomenale ronde waarbij iedere afstand de eerste voorwaartse was en geen enkele ophouding nodig was.

19:55 Vanmiddag won hij het 1,50m al en nu doet hij met Myrtille Paulois een gooi naar de overwinning. In 37,92 seconden pakt Roger Yves Bost de leiding.

19:53 Top stylist Marcus Ehning kreeg met Copin van de Broy vier strafpunten in de barrage, maar was wel een fractie sneller dan Neretnieks. Zowel hij als Lynch kregen een fout op de eerste van de dubbelsprong. Hij finisht in 40,19.

19:51 Kristaps Neretnieks laat met de fantastische Conte Bellini (v. Cornet Obolensky) zien dat het inderdaad sneller kan. Hij snoept bijna twee seconden van Alexander’s tijd af en finisht in 40,23 seconden. Denis Lynch krijgt vier strafpunten met All Star maar was wel erg snel in 38,33 seconden.

19:48 Edwina Alexander-Tops bijt het spits af met een foutloze barrage in 42,10 seconden. Met de doorgaans trage Ego van Orti reed zij toch een redelijk rappe tijd, maar het kan sneller.

19:36 Simon was extreem van de eerste paal en kreeg een aantal zeer dichte afstanden, maar bleef toch foutloos met Beezie Madden. Marc Houtzager zal erg hard moeten rijden met Sterrehof’s Tamino, er zitten namelijk vijftien combinaties in de barrage. Na zijn foutje van gisteren moet hij vandaag extra zijn best doen om punten te halen voor de finale.

19:34 De Zwitser Pius Schwizer reed zijn fenomenale Picsou du Chene (v. Le Tot de Semilly) foutloos naar het eind van het parcours. Picsou was weer voorzichtig als vanouds, maar had wat ongelukkige sprongen erbij.

19:31 De Zweedse topruiter Rolf-Göran Bengtsson reed zojuist met Quintero la Silla (v. Quantum) een fantastische foutloze ronde, zoals we van hem gewend zijn. Zijn komisch springende Quintero bleef de hele ronde van het hout af dankzij de knappe manier van rijden van Bengtsson.

19:28 De Portugese Luciana Diniz, die sinds een paar maanden getraind wordt door Henk Nooren, reed met de patente, voorzichtige Lennox (v. Lifestyle) een knappe foutloze ronde. Heel safe, maar met vechtlust bleef Lennox van het hout.

19:27 De altijd als een driejarige binnenkomende Carlo 273 (v. Contender) kreeg met zijn Spaanse topjockey Sergio Alvarez Moya vier strafpunten te verduren. Hij kreeg een iets te voorwaartse afstand op een oxer vanuit de hoek, waardoor de sprong te vlak werd en de voorste paal viel.

19:22 De Fransman Kevin Staut is alweer de elfde foutloze starter met de efficiënte Silvana (v. Corland). Een super mooi rondje met een veertienjarige schimmel die nog altijd overtuigt instelling. Publiekslieveling Jens Fredricson kreeg met Lunatic (v. Landlord) acht strafpunten te verduren.

19:17 Penelope Leprevost krijgt met Royal Feu-nazaat Nayana vier strafpunten te verduren. Ze kreeg een te vlakke sprong op de oxer waardoor de eerste paal naar beneden viel.

19:14 De barrage begint steeds meer op een tweede manche te lijken nu ook McLain Ward met Super Trooper de Ness (v. Vigo d’Arsouilles) een foutloze ronde heeft neergezet. Een nette ronde met de patent springende Super Trooper, die afgelopen winter in Wellington succes na succes behaalde. Alweer de tiende nuller na 29 starters.

19:05 De pas achttienjarige Amerikaanse Reed Kessler rijdt met Cylana (v. Skippy II) alweer de negende foutloze ronde van de avond. Ze reed een zeer professionele, goede ronde voor een debutant in de wereldbekerfinale.

19:00 Met controle van start tot finish plaatste Marc Houtzager is als achtste foutloze voor de barrage met een zeer voorzichtige Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno). Kent Farrington kreeg acht strafpunten en Henrik von Eckermann vier strafpunten.

18:56 Nino des Buissonnets (v. Kannan) en Steve Guerdat zetten ook een prachtige foutloze ronde neer. Dat is alweer de zevende foutloze na slechts 22 starters.

18:53 Teleurstelling bij Christine McCrea die vroeg in het parcours met Romantovich Take One (v. Numero Uno) een balk kreeg en toen ook de laatste twee sprongen nog zag sneuvelen. Twaalf strafpunten was het resultaat. Landgenoot Karl Cook kreeg met Jonkheer Z (v. Jetset D) acht strafpunten.

18:48 Meredith Michaels-Beerbaum kreeg met haar abnormaal vermogende Bella Donna (v. Baldini) vier strafpunten. De laatste hindernis sneuvelde na een mooie rit. Tornesch (v. Lux) en Malin Baryard-Johnson hadden meer moeite met het parcours. Acht strafpunten is het resultaat.

18:43 Ook de als laatste reserve binnengekomen Ludo Philippaerts zet met Challenge van de Begijnakker (v. Chellano Z) een foutloze ronde neer. Dat is al de zesde foutloze combinatie na zeventien starters.

18:40 De Fransman Roger-Yves Bost, die vanmiddag nog het 1,50m won, reed met Castle Forbes Myrtille Paulois (v. Dollar du Murier) al de vijfde foutloze ronde van de avond. Op zijn eigen anti-stilistische reed hij zijn Dollar du Murier-dochter foultoos rond.

18:35 Nummer één van de wereld Christian Ahlmann krijgt met Taloubet Z (v. Galoubet A) een stomme fout op de eerste hindernis. Ook de achterste paal van de laatste combinatie viel ten prooi aan Taloubet. Een totaal van 9 strafpunten voor de Duitser. Sheik Ali Bin Khaled Al Thani liep met California (v. Corland) jammerlijk tegen vijf strafpunten aan. Hij kreeg een fout op de achterste paal van de oxer en kreeg één strafpunt vanwege tijdsoverschrijding.

18:32 Marcus Ehning geeft rijles aan het publiek. Hij benadrukt nogmaals hoe technisch eenvoudig de tweede finalewedstrijd is. Met de vermogende Copin van de Broy (v. Darco) is hij al de vierde foutloze combinatie na slechts twaalf starters. Shane Sweetnam had met Amaretto d’Arco (v. Darco) minder geluk en kreeg drie springfouten.

18:22 De Ierse topruiter Denis Lynch zette zonet met All Star 5 (v. Argentinus) een uitstekende nulronde neer. Hij reed de van achter extreem openende All Star in 73,56 seconden foutloos rond. De Egyptische Nayel Nassar kreeg twaalf strafpunten. Voor een tweede finalewedstrijd is de moeilijkheidsgraad wel erg laag.

18:18 De Amerikaan Rich Fellers zal zijn titel waarschijnlijk niet prolongeren. Gisteren ging het helemaal mis met zijn zeventienjarige Flexible (v. Cruising) en vandaag kreeg hij weer vier strafpunten te verduren. Hij kreeg een lullige balk op een steilsprong omdat Flexible net niet genoeg opende. Het parcours is heel goed te doen. Zo had Bassem Hassan Mohammed met Rosalia la Silla (v. Cassini I) slechts één springfout.

18:12 De Colombiaan Santiago Medina bleek iets meer moeite met het parcours te hebben. Met Moneterry (v. Country Man) kreeg hij 25 strafpunten. De Amerikaanse amazone Ashlee Bond kreeg met Wistful (v. Be A Grand Star) acht strafpunten.

18:08 Ook Kristaps Neretieks zet een foutloze ronde neer met de fantastisch springende Conte Bellini (v. Cornet Obolensky). Hoewel het parcours fysiek zwaar oogt, lijkt het technisch niet erg gecompliceerd.
Het belooft een volle barrage te worden..

18:05 Edwina Alexander-Tops zet als eerste starter direct een foutloze ronde neer. Na haar teleurstellende prestatie gisteren met Erenice Horta (v. Diamant de Semilly), zette zij zojuist een mooie foutloze ronde neer met de zeer vermogende Ego van Orti (v. Vigo d’Arsouilles).

18:00 Beezie Madden heeft ook voor de tweede en derde finalewedstrijd gekozen Simon (v. Mr. Blue) te rijden. Ze gaat als laatste van start. Marc Houtzager start met Sterrehof’s Tamino (v. Numero Uno) als 25ste. Er is in het Scandivian een fysiek veeleisend parcours gebouwd door de Italiaanse parcoursbouwer Uliano Vezzani. De Australische Edwina Alexander-Tops gaat als eerste van start.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.