Ga naar hoofdinhoud

Nederland aan de leiding na dag twee

Gerco Schröder en Glock’s London Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Top werk van de equipe van Rob Ehrens: Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder zetten Nederland op de eerste plek in de landenwedstrijd. Met 4,83 strafpunten staat Nederland net geen balk voor op de Verenigde Staten (8,72) en Duitsland (8,82). Frankrijk staat op vier met 10,08 en de ongelofelijke opmars van Brazilië leidt tot een vijfdeplek met 12,95.


In de individuele strijd is de leiding momenteel voor Fransman Patrice Delaveau met Orient Express HDC. De publieksfavoriet staat op slechts 0,08 strafpunten. De vice-wereldkampioene van 2006 Beezie Madden volgt op twee met Cortes C. Hun score is 0,16. Rolf-Göran Bengtsson en die in bloedvorm verkerende, vijftienjarige Casall Ask staat op drie met 0,34. Duitser Daniel Deusser staat met een extra scherpe Cornet d’Amour op vier. 0,70 strafpunten voor de Duitser.

Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN zijn de beste Nederlanders op plaats vijf met 1,25 strafpunten. Op minimale afstand volgen Glock’s London N.O.P. en Gerco Schröder (1,29). Ook Maikel van der Vleuten staat in de top tien. Met VDL Groep Verdi TN N.O.P. staat de Brabander op 3,05. Jur Vrieling is net buiten de top vijftig gevallen en zal zodoende individueel niet meer meedoen. Met VDL Bubalu staat hij met 11,29 strafpunten op plaats 52.

Lees hieronder het live-verslag:

Met kunst- en vliegwerk, maar vooral vakmanschap loodst Rodrigo Pessoa Status foutloos door het parcours. Spannend was het op de sloot en op hindernis acht. Héél spannend was het op hindernis tien, waar Pessoa zijn tienjarige ruin op een galopsprong minder afdrukte en echt moest bijstaan. Ondanks de val van Doda gisteren heeft Brazilië ruggengraat getoond en gaan ze met 12,95 strafpunten op de vijfde plek in het tussenklassement.

Met wijd open ogen ging Antello Z door het parcours. Cameron Hanley kon de Animo II-zoon lang geconcentreerd houden, maar in de laatste lijn ging het mis. Drie springfouten zetten Hanley uit de top vijftig. Ierland op 18,51.

De olympische springruiter Pablio Barrios is erbij! Morgen mag hij individueel terugkomen na zijn sterke rit met Manhattan-zoon Antares. Eén tijdfout zet hem op 8,51 strafpunten. Vreugde tot in Venezuela.

Alleen de sloot leek Quickly de Kreisker vandaag problemen op te leveren, maar de over eindeloos veel inzet beschikkende bruine kreeg ook een fout op de laatste hindernis. De Marokkaan Abdelkebir Ouaddar kan de voormalig WBFSH-aanvoerder in alle standen voor een hindernis zetten, de Diamant de Semilly-zoon blijft gaan! 9,41 in de tussenstand.

Het Colombiaanse kamp was blij met de acht strafpunten van Dayro Arroyave, want die score zorgt ervoor dat Colombia in de top tien blijft en morgen de landenwedstrijd mag vervolgen. De verrassing van Caen.

Olympisch kampioenen Steve Guerdat en Nino des Buissonnets kunnen Zwitserland niet in de top tien houden. Nino sprong fantastisch, maar het vertrouwen lijkt sinds de weigering van gisteren nog niet helemaal hersteld. De balk vier op de uitsprong van de driesprong. Zwitserland ligt zoals het nu lijkt uit de landenstrijd en Guerdat zal met 9,19 individueel verder moeten.

De al jaren in Nederland woonachtige Australiër James Paterson-Robinson kon zijn land niet naar de top tien rijden. Met Boris III kreeg de partner van Aniek Poels twaalf strafpunten.

Scott Brash – nummer één van de wereldranglijst – kampt met buikgriep. De Brit verkeerde gisteren daardoor niet in blakende vorm en vandaag kreeg hij een fout op de sloot. Hello Sanctos maakte een wat twijfelachtige indruk, maar de gevoelsruiter hield zijn topper van het hout. Tussenstand: 8,10.

Na de val van Pieter Devos was alle Belgische hoop gevestigd op anchorman Gregory Wathelet. Gisteren werd de Belg nog tweede in het jacht met instellingswonder Conrad de Hus, vandaag ging de tweede hindernis finaal naar de vlakte. Verder een strakke rit van vakman Wathelet en een tussenstand van 4,16 voor de Belg.

De vakkundige training van Jeroen Dubbeldam is bij Ferrero van Overis nog steeds goed te zien. Een slank, fit en gespierd paard verschijnt aan de start. Jammerlijk twee fouteb met ruiter Alonso Valdez Prado uit Peru.

De van origine Duitse Katharina Offel rijdt heel mooi rond met Charlie, maar zet Oekraïne voorlopig wel buitenspel. Met de bloedvoorzichtige Cornet Obolensky-zoon kreeg Offel een foutje op hindernis drie, waardoor Oekraïne in het virtuele klassement net buiten de top tien valt. Concurrent Zwitserland heeft echter nog een ruiter te gaan: Steve Guerdat.

Een geweldige, briljante rit van Gerco Schröder en Glock’s London N.O.P. De stoer en met lef rijdende Gerco zet Nederland aan de leiding na dag twee. Met 4,83 in gouden positie! De zilveren olympiër blijft zelf ook bij de top van het klassement met 1,29 strafpunten. Met drie foutloze ritten hebben de mannen van Rob Ehrens geweldig werk verricht.

De Zuid-Afrikaan Oliver Lazarus doet goede zaken in een poging zich bij de beste individuele ruiters te plaatsen. Met één springfout van Pour le Poussage staat hij op een mooie 7,77 strafpunten.

Een verrassende foutloze rit van de Oostenrijkse Stefanie Bistan en Bogegaardens Apollonia. Met veel durf gereden en niet in de problemen gekomen. 10,69 haar tussenstand.

Van de ene grootmeester naar de ander: Rolf-Göran Bengtsson. De Zweed reed formidabel met de in topvorm verkerende Casall Ask. Met 0,34 in het klassement verschaft de Europees kampioen van 2011 zichzelf een goede uitgangspositie. Zweden staat met 15,01 in de top tien.

Chiara was vandaag niet helemaal in bloedvorm en ondanks wat minder vloeiende lijnen wist ‘maestro’ Ludger Beerbaum de schade tot een springfout te beperken. Gunstig voor Nederland, want bij een foutloos resultaat van Gerco Schröder gaat oranje aan de leiding na dag één.

Oorverdovend is het applaus van het Franse publiek als Patrice Delaveau en Orient Express HDC foutloos gaan. Orient Express is uniek en onbegrensd getalenteerd, maar vandaag had Delaveau wel wat geluk. De lijn sloot – muur – oxer 8 liep niet vlekkeloos en in de laatste lijn van de Rolex-oxer naar dubbel twaalf moest de Quick Star-zoon ook alle zeilen bijzetten. Desalniettemin, foutloos en met 0,08 aan de leiding.Frankrijk op 10,08.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bassem Hassan Mohammed en Eurocommerce California hadden even een valse start. De lijn naar hindernis drie liep niet lekker voor de Qatari die California maandag pas voor het eerst reed vanwege het wegvallen van Primeval Dejavu. Eeen fikse fout op hindernis drie en ook een fout op de sloot – altijd een lastig onderdeel voor de ruin van sjeik Ali Bin Khalid Al Thani. Acht strafpunten in totaal, want in het laatste deel had Mohammed de knoppen gevonden op de voorheen door Gerco Schröder gereden Corland-zoon.

Een horrorval voor de Chileen Tomas Couve Correa. Met Underwraps ging de ruiter bijna over de kop op hindernis 8 en het paard raakte de Chileen behoorlijk. De hulpverlening is ter plaatse. De ruiter is bij bewustzijn en is per brancard uit de arena vervoerd. Hij zal naar het ziekenhuis gebracht worden.

Topruiter Karim El Zoghby kon de speciale, kwaliteitsvolle merrie Amelia niet helemaal in de ‘flow’ krijgen. De bloedvoorzichtige Cantos-dochter kreeg – mede door een grote afstand op hindernis 8 – drie springfouten. Jammer voor de meervoudig olympiër uit Egypte.

Eric Lamaze maakte het met Zigali PS op de uitsprong van de driesprong, op de sloot én op hindernis tien al spannend en op de insprong van twaalf viel de balk dan echt. De Canadees staat op 5,96 en Canada zakt naar 14 strafpunten.

De Verenigde Staten hebben goede papieren na de foutloze rit van Beezie Madden. Met Cortes C reed de zilveren medaillist van acht jaar geleden een formidabele foutloze rit! Haar score is nu slechts 0,16 (!) en Team USA staat op 8,72.

Athina en Doda hebben niet voor niets AD Clouwni behouden voor Doda’s landgenoot Marlon Módolo Zanotelli. De foutloze rit van de Braziliaan houdt Brazilië in de strijd. 12,95 is de tussenstand.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Ieren zakken toch wat na drie combinaties met vier strafpunten. Denis Lynch en All Star zetten het totaal op 14,51 voor de equipe van Robert Splaine. Een balk op het tweede element van de driesprong nekt Lynch en de Argentinus-zoon.

Roberto Teran Tafur en Woklahoma haalden zojuist de relatief verre afstand naar het tweede element van de driesprong niet en crashte bijna. De voorheen door Albert Zoer gereden merrie sprong dwars door de steilsprong heen en de Colombiaanse ruiter moest de Sheraton-dochter voor de uitsprong wegtrekken. Na nog een balk uiteindelijk veertien strafpunten voor de Colombiaan. Colombia staat op 13,86 en nog in de top tien.

Zwitserland gaat het moeilijk krijgen om zich bij de beste tien te scharen. Pius Schwizer kreeg vanochtend drie balken, Jane Richard Philips reed knap foutloos en Paul Estermann kreeg zojuist een fikse fout met Castlefield Eclipse (v. Obos Quality). Met olympisch kampioenen Steve Guerdat en Nino des Buissonnets nog te gaan staat Zwitserland op 19,80.

Vier jaar geleden werd Vigo d’Arsouilles wereldkampioen, nu in Caen is hij al vertegenwoordigd door nakomelingen. Zoon Ego van Orti sprong zojuist spectaculair rond en de vermogende, op zijn eigen manier springende ruin uit de moederlijn van Mylord Carthago kreeg slechts één tijdfout. Amazone Edwina Tops-Alexander zat acht jaar geleden al in de paardenwissel en nu staat ze op 6,43.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De 21-jarige Wereldruiterspelen-debutant Spencer Roe kan zijn mooie rit niet met een foutloos resultaat bekronen. Acht strafpunten in de laatste lijn voor de jonge Brit met de goed springende Padinus-zoon Wonder Why.

De Slowaakse ruiter Andrej Holly heeft zich teruggetrokken dus de beurt was aan de jonge Belg Jos Verlooy. Gisteren viel de voor Jos Lansink ingevallen ruiter, vandaag herpakt hij zich met Domino uitstekend. Zonde dat Verlooy net niet foutloos kon blijven door een balk op hindernis 10, maar heel knap hoe de pas achttienjarige zich heeft gerevancheerd.

De Italiaan Emanuele Gaudiano en Cocoshynsky staken vandaag niet in goede vorm. Twee balken zet Gaudiano op 12,58.

Ferenc Szentirmai kan de goede lijn van zijn landgenoten niet voortzetten. De Oekraïner kreeg drie balken, in tegenstelling tot de foutloze Cassio Rivetti en de vierfouter Alexander Onischenko. Oekraïne staat op 18,98.

Nadat Alexis Trosch al twintig strafpunten had na zeven hindernissen, gaf de Argentijnse ruiter op. Jammer voor trainer Bert Romp en de overige Argentijnen, die geen succesvol WK hebben.

De Deen Sören Pedersen moest goed zijn best doen, maar dan lukt ook alles met Tailormade Esperanza de Rebel! Foutloze rit voor de sterke ruiter uit Denemarken, die nu op 2,49 staat.

De droom van Jur Vrieling en VDL Bubalu valt even in duigen. Vrieling kreeg op hindernis één al geen fijne afstand, had geluk op hindernis twee en op drie viel de eerste balk. Vervolgens kwam hij niet meer in zijn ritme, viel er een balk in de driesprong en had de Groninger heel veel geluk op hindernis 8, waar Bubalu zijn achterbenen in stak. Ook in de laatste lijn ging het allemaal net goed. Negen strafpunten voor Jur en Bubalu, die daardoor op 11,29 staan. Nederland heeft nog kans met Gerco Schröder nog te gaan.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het Zweedse team houdt de vorm van gisteren niet vast. Eén van de zekere combinaties – Henrik von Eckermann en Gotha FRH – verlaat de ring met acht strafpunten. Dat hadden er best meer kunnen zijn, want de rit van de veel winnende Zweed verliep niet zo vloeiend. 9,75 in het individuele klassement en na 15,01 voor Zweden in het landenklassement.

Daniel Deusser heeft de Duitse koppositie nog wat kracht bijgezet. Een formidabele rit met een in topvorm verkerende Cornet d’Amour. 0,70 strafpunten in totaal voor Deusser en nog altijd 4,82 voor Duitsland.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De derde Franse combinatie doorstond vandaag het parcours ook niet foutloos. Kevin Staut kreeg één foutje met Reveur de Hurtebise HDC en staat daarme op 6,11. Frankrijk zakt naar 10,08.

De eerste ruiter na de pauze maakt het wel heel spannend. De Portugees Norbert Ell haalt maar net de finish na kunst- en vliegwerk in de driesprong, een weigering op de muur en meer geluk dan wijsheid in de laatste dubbelsprong. 23 strafpunten voor de Portugees, terwijl het stadion wordt afgebroken als Kevin Staut binnenkomt.

Nederland is goed bezig! Halverwege de tweede dag staat de equipe van Rob Ehrens met 4,83 strafpunten op de tweede plaats. Jur Vrieling en Gerco Schröder rijden nog na de pauze. Duitsland leidt met 4,82, en Frankrijk staat op drie met 6,08. Zweden staat vierde, gevolgd door de Verenigde Staten. Alles is nog mogelijk.

De jonge Qatari Khalid Al Emadi reed gisteren nog foutloos rond, maar was na een fout met Tamira IV zijn ritme kwijt. Hij maakte de al 1,80 m-brede hindernis 8 nog breder door hem schuin aan te rijden en daarna volgden nog drie springfouten. Zonde voor de pas 19-jarige ruiter.

Vingino stopt weer! Gisteren was de KWPN-hengst al ongehoorzaam aan Abdel Saïd, vandaag liet de Voltaire-zoon het twee keer afweten in de driesprong. Eliminatie voor de Egyptenaar.

‘Captain Canada’ Ian Millar moet ook een springfout incasseren. Dixson, de zoon van Wereldkampioen Vigo d’Arsouilles en achterneef van Big Ben, kon de tweede paal van hindernis tien niet halen. De tienvoudig olympiër staat op 4,91 en Canada op 6,00.

Gisteren gingen Lucy Davis en Barron dwars door de muur heen, vandaag viel door een lichte touché één blokje uit de muur. Erg zonde, want de For Pleasure-zoon sprong fantastisch en de leerlinge van Meredith Michaels-Beerbaum en Markus Beerbaum reed geweldig. Davis staat op 10,21, de VS blijft op 4,72.

Wat een top prestatie van de Braziliaan Doda de Miranda. Gisteren verbaasde hij vriend en vijand door van AD Bogeno te vallen, vandaag neemt hij revanche door fantastisch foutloos te gaan. Hij houdt Brazilië in de race.

Gisteren maakte hij zichzelf onsterfelijk door op negentienjarige leeftijd de openingsrubriek van de Wereldruiterspelen te winnen. Vandaag kreeg Bertram Allen een balk op de uitsprong van dubbel twaalf – waarschijnlijk de meest gevallen balk tot nu toe. Molly Malone V sprong goed, maar Allen maakte het bijvoorbeeld op de driesprong en hindernis tien al even spannend. De score is nu 4 strafpunten.

Prins Faisal Al Shalan liep vanochtend het parcours uitvoerig. Alle gemeten afstanden werden genoteerd in een notitieboekje en hij nam uitgebreid de tijd voor iedere lijn. Toch wierp dat met Talan niet zijn vruchten af, want hindernis één ging direct naar beneden, gevolg door nog twee hindernissen. Met dertien strafpunten bij zijn score van gisteren staat de Saoedische prins op 19,04.

Ook vandaag worden de combinaties uitgeselecteerd door het parcours van Frédéric Cottier. De Marokkaan Leina Benkhraba kreeg 29 strafpunten, de Mexicaan Enrique Gonzalez Delgado twaalf, de Uruguyaan Martín Rodríguez Vanni twintig – een score waar de ruiter best tevreden mee leek, en de Syriër Houmam Al Khouli strandde zojuist op de driesprong. Na een misser op hindernis drie stopte Gemini op vier en viel de ruiter van zijn paard.

De Colombiaan Carlos Lopez verrast! Een geweldige foutloze rit met Prince de la Mare (v. Bequin de Moens). Colombia staat op slechts 9,86 strafpunten.

De geweldige Andiamo-zoon Pablo de Virton liet spectaculaire dingen zien in zijn foutloze ronde in het Stade d’Ornano. De Zwitserse Jane Richard Philips vertrouwde op de kwaliteit van de ruin. Op de uitsprong van twaalf sprong Pablo huizenhoog om een fout te voorkomen. Hij stak zijn achterhand zelfs bijna in de hindernis en gaf alles om eraf te blijven. Met succes..

De derde twaalffouter op rij is Amy Graham met Bella Baloubet. De interessant gefokte Baloubet du Rouet-zoon uit de stam van Capitol I maakte drie springfouten.

Team GB zakt ook flink weg nu niet alleen Michael Whitaker maar ook Joe Clee twaalf strafpunten heeft. Utamaro d’Ecaussines had gisteren al niet helemaal de vorm, maar bleef toen wel foutloos. Met name in de driesprong ging het vandaag verkeerd en twaalf strafpunten worden bij de score van Clee opgeteld. Groot-Brittanië staat in ieder geval op 24,39.

Het Belgische team staat nu echt buitenspel, helaas. Olivier Philippaerts kon met zijn Calgary 2012-winnaar Cabrio van de Heffinck geen beter resultaat dan twaalf strafpunten realiseren. De jonge Belg reed ijzersterk, maar driemaal maakte de Cassini-zoon een fout.

Alexander Onischenko en zijn nieuwste aankoop Valentino Velvet hebben een goede klik. De tweede paal van oxer 8 kon de voorheen door Simon Delestre gereden ruin niet halen, maar Onischenko en de Indoctro-zoon zijn al goed op elkaar ingespeeld. Nu 11,56 in totaal.

Een beetje geluk hadden Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. op steilsprong 9 en de insprong van 12, maar foutloos bleven ze wel! Nederland staat er fantastisch voor, na twee foutloze rondes vandaag op 4,83! Verdi en Maikel staan op slechts 3,05.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Waar Cornado hindernis één wat aanraakte, ging Alexander Zettermann er met Cafino dwars doorheen. De tripple ging door een misser volledig naar de grond. Verder bleef de jonge Zweed verrassend genoeg heel mooi foutloos, ondanks het verloren vertrouwen op hindernis één. Knap hersteld van Zettermann.

Marcus Ehning heeft met Cornado NRW gedaan wat van hem verwacht werd: foutloos gaan. De schimmel tikte de eerste hindernis flink aan, maar was verder souverein. Natuurlijk geweldig gereden door vakman Ehning.

Pénélope Leprévost zag zojuist haar fenomenale merrie Flora de Mariposa op de achterste paal van de uitsprong van twaalf landen. Een grote domper voor het Franse team, dat eerder Simon Delestre een fout zag maken. Leprévost staat pas op 4,40.

Dat sjeik Ali Bin Khalid Al Thani een topruiter is, wisten we natuurlijk al. Vandaag bewees hij dat met Vienna Olympic nog maar eens. Een magnifieke, vloeiende ronde waar geen speld tussen te krijgen was. De Qatari staat op 2,89.

Nayel Nassar crashte afgelopen maandag op de oefendag nog finaal in de sloot met Lordan (v. Lordanos). Die waterbak is zowel gisteren als vandaag geen probleem gebleken voor de Egyptenaar, maar twee balken kwamen zojuist wel naar beneden. 14,15 strafpunten is de tussenstand.

Normaal gesproken speelt Verdi III met hoge hindernissen, maar vandaag tikte de Hors la Loi II-zoon van Tiffany Foster de laatste zes hindernissen bijna allemaal aan. Het bleef bij een slootfout en één balk, maar deze acht strafpunten helpen het zeer sterk rijdende Canadese team niet.

Zonder hem uit te proberen kocht Kent Farrington Voyeur bij Javier Salvador. Daar zal de Amerikaan geen spijt van hebben nu hij de bruine ruin fantastisch aan het springen heeft in Caen. Maar ook zo’n topper kan een fout maken. Voyeur kwam net niet voldoende terug in de lijn van elf naar twaalf en schoof zodoende de voorste paal van uitsprong twaalf naar beneden.

Het was maar weinig, maar toch teveel. AD Camille Z tikte iets tegen de insprong van dubbel twaalf en de balk ging naar beneden. De Cumano-dochter sprong ook vandaag gemakkelijk rond en Athina Onassis-de Miranda staat op 13,34.

Wederom een bijzonder sterke rit van de 26-jarige Ier Darragh Kenny met Imothep. Dit keer helaas niet foutloos, want de insprong van de driesprong moest het ontgelden. De Indoctro-zoon leek iets afgeleid door de zon en verkeek zich op de insprong. Verder een mooie rit en de Ier staat op 7,82.

Ook de nummer vijf van de Olympische Spelen in Londen heeft moeite met het parcours van Frédéric Cottier. De Mexicaan Alberto Michan Halbinger kreeg met Carusso La Silla tweemaal de tweede paal van een brede oxer naar beneden. Plus nog één voor tijd worden negen strafpunten voor Halbinger en 13,81 in totaal.

Daniel Bluman en Conconcreto Sancha LS herpakten zich zojuist na de teleurstellende rit van gisteren. In het jachtparcours gingen twee balken naar beneden bij de sterke Colombiaanse ruiter, maar de rit van vandaag was zeer sterk. Erg jammer dat de laatste hindernis naar beneden ging. Nu 8,66 strafpunten na twee rondes.

De pas negenjarige Toulago sprong gisteren langs de muur op, maar bleef verder foutloos. Vandaag was de Toulon-zoon van Pius Schwizer weer wat geïmponeerd door het machtige stadion en de entourage en gingen drie balken naar beneden. 18,18 strafpunten na twee dagen.

Een verrassende nulronde van de sterk rijdende Jordaniër Ibrahim Bisharat. Aan de eerste ronde hield Bisharat 7,86 strafpunten over met Emmanuel, maar vandaag kon hij de nul houden.

Er gebeurt toch nogal wat op zo’n ochtend in Caen. Na de val van Pieter Devos kreeg routinier Michael Whitaker maar liefst drie balken met de doorgaans scherp springende Viking.

Wat zonde, wat zonde! Het zit de Belgen niet mee. Topruiter Pieter Devos, vooraf zeker een outsider of zelfs favoriet voor een medaille, valt van Dream of India Greenfield. De tweede Belg – na Jos Verlooy – die valt in het Stade d’Ornano. Een foutje op de sloot, een balk op de uitsprong van twaalf, maar toen een weigering op de laatste hindernis. Ruiter en paard gingen tegen de grond en de Belgische topper moest te voet de ring verlaten.

Een spectaculaire rit van Italiaan Luca Maria Moneta. Neptune Brecourt gaf alles, maar één tijdstrafpunt verscheen op het scorebord. Geweldige inzet van de Cumano-zoon.

De in Brazilië geboren Oekraïner Cassi Rivetti reed heel sterk door het parcours in het Stade d’Ornano en bleef foutloos met de vermogende Vivant. De voorheen door Australiër Chris Chugg gereden Fuego du Prelet-zoon speelde met de hindernissen in Caen, maar had vooral in de laatste lijn wel het vakmanschap van Rivetti nodig. De Oekraïner reed de bruine vakkundig rond.

De top ronde van Dubbeldam wordt gevolgd door een mooi rondje van Pilar Lucrecia Cordon, die haar dertienjarige Nuage Bleu alleen het lint van de sloot zag aantikken. Het had best anders kunnen lopen, want de Spaanse amazone werd voor de start bijna verrast door de ervaren vos. De amazone wilde rechts, het paard links, maar het ging net goed.

Een geweldige rit van Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN. Foutloos en precies binnen de tijd! Zenith moest in het begin even wennen aan het invallende zonlicht, maar de Rash R-zoon sprong uit het boekje en Dubbeldam reed zoals altijd subliem. Een top resultaat en na twee onderdelen op 1,25 strafpunt!

 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De vier combinaties voor Jeroen Dubbeldam rijden geen gelukkige rondes. Peder Fredricson kreeg drie fouten, de Pool Jaroslaw Skryczynski ging met 30 strafpunten door de finish, bij Dieter Köfler ging het mis op dubbelsprong twaalf en kreeg 15 strafpunten en de Zuid-Afrikaanse Cara Frew ging na een weigering met 19 strafpunten door de finish. Nu de oud-olympisch kampioen..

Gisteren sprong H&M Sibon nog fantastisch en zodoende stond de KWPN’er pas op 0,92 strafpunten met zijn ruiter Peder Fredricson. Vandaag gaat het op hindernis twee en drie al mis en moet ook hindernis twaalf het ontgelden. Twaalf strafpunten doen de Zweed flink dalen in het klassement.

Ook als je in een geweldige vorm steekt is een balk zo gevallen. Dat bewees Christian Ahlmann zonet met een fantastisch springende Codex One, die de afgelopen maanden zowel Aken als Valkenswaard won. De Contendro I-zoon sprong geweldig, maar kwam net wat te dicht dubbelsprong twaalf in. De tweede paal van de uitsprong ging naar de vloer.

Simon Delestre kwam met de zeer vermogende Qlassic Bois Margot wat groot bij oxer acht en zelfs de sterke L’Arc de Triomphe-zoon kon toen de 1,80 m-brede oxer niet halen. Balk dus en grote teleurstelling bij het fanatieke Franse publiek.

Gisteren begon hij vrij sterk aan zijn Wereldruiterspelen-debuut, maar vandaag had de jonge Qatari Hamad Al Attiyah meer moeite met het parcours. De zeer goed springende KWPN-hengst Whitaker sprong met veel inzet en deed goed zijn best, maar kreeg een fout op de sloot, de daaropvolgende muur en een behoorlijke fout op de brede oxer hindernis acht.

Egypte heeft een sterk team in Caen met topruiters als Karim El Zoghby en Abdel Saïd in de gelederen. Sameh El Dahan reed zojuist sterk, maar zijn goed springende Suma’s Zorro kreeg één voetje in de sloot en een onvermijdelijke fout op de Rolex-oxer. Acht strafpunten plus 4,50 van gisteren maakt 12,50.

Ook de Canadees Yann Candele heeft geen problemen met het parcours van Frédéric Cottier. Met de veertienjarige merrie Showgirl gaat hij gemakkelijk rond en blijft hij binnen de toegestane tijd van 83 seconden. De lijn van 9 naar 10 pakte hij op zeven galopsprongen, wat voor Showgirl een ideale methode bleek.

McLain Ward heeft een topronde neergezet met Artos Z-zoon Rothchild. Foutloos en binnen de tijd, hij maakte het nog spannend in de lijn van 9 naar 10 waar hij in acht galopsprongen de brede oxer benaderde en de achterste paal liet stuiteren. Alles bleef liggen en zijn score blijft 2,56.

Over enkele minuten zal de Amerikaan McLain Ward met Rothchild het spits afbijten van de tweede springdag in het Stade d’Ornano. Jeroen Dubbeldam mag als veertiende van start gaan. Parcoursbouwer Frédéric Cottier heeft vandaag wel iets anders neergezet dan het jacht van gisteren.

Oxers van 1,80 m breed, de kijkerige muur na de sloot, een aantal optische lastige én hoge steilsprongen. Het belooft een uitdagende opgave te worden voor de 150 deelnemers van vandaag.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de livestream van de NOS

Klik hier voor foto’s van Arnd Bronkhorst.

8 reacties op “Nederland aan de leiding na dag twee

 • Wendy van den Barselaar

  150 deelnemers, alle mensen, dat zijn er veel. Heel veel. Bijna niet te volgen zo veel. Gossie mijne, wat veel.

 • vinent vermeulen

  Iedereen van Horses.nl super bedankt voor de goede en snelle updates en live verslagen. Zo blijven wij met slechte toegang tot beeld materiaal toch een beetje op de hoogte en de sfeer van de wedstrijd.

 • Andrea de Jonge

  Inderdaad Vincent Vermeulen vanwege mijn locatie ( België) geen toegang tot de live stream maar toch een beetje bij ! 🙂
  Bedankt Horses.nl
  En wens het Nederlandse team nog super veel succes …zowel als de enig nog overgebleven Belg .

 • Lisanne

  inderdaad formidabel! superrit!

 • Rinus van Doorn

  Iedereen van Horses.NL complimenten voor het live Blok, fantastisch zo kon ik in Frankrijk alles bijhouden.
  Hier geen NOS live of Click my Horse beiden zijn geografisch niet toegestaan hier. Heel veel dank

 • vinent vermeulen

  tip voor iedereen die geografisch niet kan kijken. Ik zit in China en gebruik voor veel dingen online een VPN, als ik Amsterdam kies uit de lijst om de VPN te verbinden dan werkt het wel. Enige probleem hier dan nog is dat internet te traag is om live stream te volgen.
  Bedankt Peter, dat zijn hele lange zits om alles te bekijken.

 • Frans Berings

  Hier de link naar de Duitse ClipMyHorse, met Engels commentaar, met dank aan Paul Schockemöle.

  http://176.9.36.237/clipmyhorse.de/de/live/channel/8/livestream—alltech-fei-weltreiterspiele-2014-2014

 • Andrea de Jonge

  Wat staat Nederland er geweldig voor 🙂 Helemaal super !!!
  Volhouden nu & die medaille mee naar huis brengen …
  Dat wordt morgen nagelbijten 😉
  Bedankt voor de tips om toch te kunnen kijken ….
  Succes .. we duimen al voor !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook