Ga naar hoofdinhoud

GOUD voor Nederland, zilver voor Duitsland

Nederland heeft wederom bewezen de absolute nummer één te zijn! IJzersterke rondes van Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder legden de afgelopen dagen de basis voor de Europese titel. Vandaag herhaalden Dubbeldam, Van der Vleuten en Vrieling de fantastische prestaties van gisteren, maar was het uiteindelijk een Duitser die de doorslag gaf: Daniel Deusser kreeg een fout met zijn springvlo Cornet d'Amour. Goud voor de equipe van Rob Ehrens, ondanks 14 strafpunten voor Gerco Schröder.

Een herhaling van de wereldse prestaties van 2006 en 2007, toen Nederland in Aken wereldkampioen werd en een jaar later in Mannheim de Europese titel pakte. Nu waren de wereldkampioenen van Caen wederom in de Aachener Soers de sterksten en maakten ze korte metten met de voor eigen publiek strijdende Duitsers. De tijdfout van Jur Vrieling en VDL Zirocco Blue N.O.P. stond een vervroegde overwinning in de weg, maar geluk bij een ongeluk ging Daniel Deusser wel ongebruikelijk in de fout met de safe springende Cornet d’Amour. Het zilver restte voor Duitsland.

Zwitserse opmars
Nog meer tegenslag was er voor Frankrijk die als klassementsleider de finaleronde in ging. Na balken van Pénélope Leprévost en Simon Delestre en respectievelijk 9 en 8 strafpunten voor Jerôme Hurel en Kevin Staut duikelde Frankrijk naar de vijfde plaats. De vierde plaats bleef in handen van de Britten, die vandaag alleen Ben Maher foutloos zagen gaan. Een geweldige opmars van Zwitserland, dat niet eens in de top tien stond na het jachtparcours. Vooral gisteren, maar ook vandaag herpakte de equipe van Andy Kistler zich en stegen de Zwitsers naar het brons.

Dubbeldam op brons
Sergio Alvarez Moya bleef vandaag met Carlo (Contender x Cascavelle) ongenaakbaar en neemt met 1,47 de leiding over van Pénélope Leprévost. De Braziliaanse Oekraïner Cassio Rivetti knalde met de zestienjarige, maar top fitte Vivant naar de tweede plaats in het dagklassement (2,31). Jeroen Dubbeldam staat ook op het voorlopige podium, na wederom een briljante rit met SFN Zenith N.O.P. Met 2,68 staat de wereld- en olympisch kampioen op brons.
Vierde staat de constant presterende Romain Duguet met Quorida de Treho (v. Kannan), terwijl Pénélope Leprévost met Flora de Mariposa naar de vijfde plaats is gezakt. Jur Vrieling stijgt flink ondanks zijn tijdfout en staat met VDL Zirocco Blue N.O.P. op 4,29 en op de zesde plaats! Met 5,85 doet ook Maikel van der Vleuten zondag nog mee. Vleut junior en VDL Groep Verdi TN N.O.P. staan op de voorlopige dertiende plaats.

Klik hier voor het landen eindklassement.
Klik hier voor het individuele tussenklassement.
Klik hier voor de dagresultaten.

Lees hieronder het liveverslag van Horses.nl!

19:39 – Het goud is officieel voor de Nederlandse equipe! Ondanks een teleurstellend resultaat van 14 strafpunten voor Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc. Daniel Deusser stelde na zijn fout de Europese titel voor Nederland dus zeker. Kevin Staut ziet na twee balken Frankrijk officieel van het podium vallen, waardoor de Zwitsers een opmars naar het brons maken. Groot-Brittannië pakt de vierde plaats.

19:36 – Pech voor Duitsland, maar een geweldige overwinning voor Nederland! Goud voor de equipe van Rob Ehrens!

19:34 – Michael Whitaker gaat in de staart van het parcours in de fout met Cassionato. De briljante Brit krijgt 9 strafpunten, waardoor Team GB Zwitserland voor moet laten gaan. Katharina Offel en Zipper verliezen terrein in het klassement na 8 strafpunten. De Oekraïnse staat nu op 18,53.

19:28 – Paul Estermann etaleert zijn ervaring met Castlefield Eclips! Een formidabele foutloze rit houdt de Zwitser op 5,71 en de Zwitsers op 18,23, in ieder geval goed voor de vijfde plaats.

19:25 – De Spanjaard Sergio Alvarez Moya en de briljante schimmel Carlo zijn op de toppen van hun kunnen op dit EK. En dat resulteert in de leiding in het individuele klassement met een score van slechts 1,47! De tweede plek in het individuele klassement is voor Cassio Rivetti, terwijl Jeroen Dubbeldam op het virtuele brons de individuele finaledag in zal gaan!

19:24 – Andreas Schou zakt na een foutje op 9 naar 6,98 strafpunten met de kleine Lenardo der Kleine. De Deense equipe eindigt op 47,47. Denis Lynch probeert wat al lang krom was alsnog recht te maken met All Star. En met succes, want de Ier blijft foutloos. Individueel staat hij op 10,45, maar voor het team was het tevergeefs. De Ieren eindigen op 25,96.

19:18 – Henrik von Eckermann zet zichzelf individueel buitenspel, nadat hij met Cantinero 12 strafpunten krijgt. Zakt van 3,08 naar 15,08.

19:16 – Jerôme Hurel kan de Fransen ook niet redden en krijgt met Quartz Rouge 9 strafpunten om zijn oren. De Fransen eindigen maximaal op brons met 13,70.

19:13 – Het goud leek binnen, maar 0,11 seconden weerhoudt de Nederlandse equipe voorlopig van het Europese goud. VDL Zirocco Blue N.O.P. en Jur Vrieling speelden op safe, maar te safe bleek. Die ene tijdfout kan NL weleens duur komen te staan, want Nederland staat op 7,82 en Duitsland op 8,40. Gerco moet nul rijden of Deusser een fout / tijdfout maken!

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

19:10 – Ludger Beerbaum maakt voor Nederland een nuttig foutje met Chiara (Contender x Coronado). Voor Duitsland verandert er qua score (8,40) nog niets, maar biedt het wel perspectief als ook Daniel Deusser een fout maakt. In het individuele klassement zakt Beerbaum naar 4,75.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

19:08 – Joe Clee en Utamaro d’Ecaussines zakken naar 5 strafpunten nadat de fout werd gemaakt op de uitsprong van de driesprong. Team GB zakt naar 14,99, maar blijft vierde. Oekraïne zakt ver weg na de 12 strafpunten van Ferenc Szentirmai en Chaccland. De 11 van René Tebbel tellen nu mee, dus de nummers vijf van gisteren staan nu op 24,03 strafpunten.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

19:02 – Een minuscuul, maar duur foutje voor Janika Sprunger en de geniale merrie Bonne Chance CW. De uitsprong driesprong werd licht afgetikt door de Baloubet du Rouet-dochter, waardoor de Zwitserse op 9,54 komt te staan. Zwitserland zakt naar 18,23. Eduardo Alvarez Aznar zakt in het individuele klassement na 5 strafpunten met Rokfeller de Pleville Bois Margot. Spanje staat op 25,58.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:55 – Wederom huizenhoog over Aken heen, maar wel een fout voor Cian O’Connor. En daar is de Ier boos om, want bij de benadering van oxer 11 werd de bronzen olympiër gehinderd door een parcourshulp! Vervolgens ontstond de fout, waardoor Ierland naar 25,96 zakt. Na twee fouten en een tijdfout van Helena Persson met Bonzai H is het voor Zweden over en uit. Zweden eindigt op minimaal 32,30. Voor Deen Thomas Sandgaard twee balken en een tijdfout, Denemarken eindigt voorlopig op 43,27.

!8:50 – Simon Delestre laat Nederland de leiding overnemen na een fout met Ryan des Hayettes. De Fransen zagen eerder Pénélope Leprévost al een foutje maken met Flora de Mariposa, nu kreeg Delestre de uitsprong van de driesprong eraf. Een foutloze ronde van Jur Vrieling en/of Gerco Schröder betekent GOUD voor Nederland!

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:48 – Ze doen exact wat nodig was: uitgekiend, perfect foutloos rijden. Chapeau voor Maikel van der Vleuten en een zeer scherp springende VDL Groep Verdi TN N.O.P. Hulde aan het vakmanschap van Maikel, het onbegrensde vermogen van Verdi en de tot in de kleinste details op elkaar afgestemde combinatie!

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:44 – Christian Ahlmann laat de Aachener Soers ontploffen! Een weergaloze nulrit met een topfitte Taloubet Z. Duitsland blijft op 8,40, druk ligt bij Nederland. Nu Verdi!

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:42 – Sterke comeback van de jonge Britse Jessica Mendoza. Na 12 strafpunten gisteren nu alleen een hoefje in het water met Spirit T. Top gereden!

18:40 – Ook routiniers als René Tebbel kunnen fouten krijgen. Met de goed springende Cooper was hij al het ritme kwijt in de driesprong, waardoor de voor Oekraïne rijdende Duitser de Colman-zoon voor de uitsprong weg moest trekken. Vervolgens kwamen ze niet in de buurt van het hout en kwam het totaal op 11 strafpunten te staan, waarvan 7 voor tijd.

18:37 – Martin Fuchs kan de sterke comeback van de Zwitsers vandaag geen kracht bijzetten met Cornet Obolensky-zoon Clooney. Fouten in de lastigste lijn 8-9 en een tijdfout, dus 9 strafpunten. Romain Duguet was wel nul, dus Zwitserland blijft op 14,23.

18:35 – Een veel te grote afstand op de 1,80 m brede oxer 8 nekt Pilar Cordon Lucrecia en de geweldig springende merrie Gibrouille du Lys. De negenjarige vos sprong subliem, maar eindigt wel op 16,47. Spanje staat op 20,58. De Deense Rikke Haastrup krijgt met Burggraaf-zoon Qualico du Bois viermaal een fout en een tijdstrafpunt. 17 strafpunten zet de Deense op 27,12 en Denemarken op 34,27.

18:29 – De Ieren konden wel een foutloze ronde gebruiken, maar ook Greg Broderick krijgt met de negenjarige MHS Going Global een fout. De sterk rijdende Ier ziet hindernis 9 naar het Akense gras vallen. Ierland staat op 21,96.

18:27 – Einde kampioenschap voor Malin Baryard-Johnsson en de vijftienjarige KWPN-erkende hengst H&M Tornesch. 17 strafpunten voor de Zweedse, waardoor de equipe op 23,30 staat.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:25 – Een fout voor de briljante merrie Flora de Mariposa en Pénélope Leprévost! De plankensteil 4 gooit ook voor hen roet in het eten en daarmee geeft zij de individuele uit handen! Ook extra spannend voor Frankrijk.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:22 – Weer een weergaloze foutloze ronde van Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P. Fantastisch rit en een prachtig resultaat van Nederland. ’s Werelds beste ruiter blijft individueel ook in de strijd met slechts 2,68.

18:19 – Een imponerende foutloze ronde van Meredith Michaels-Beerbaum en springkanon Fibonacci. Een paar keer hadden ze het geluk aan hun zijde en ze bleven precies binnen de tijd, maar ook geweldig foutloos. Goed voor de Duitsers.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:16 – Diva II en Ben Maher kregen gisteren een akelige laatste sprong, maar herpakten zich zojuist fantastisch. Ondanks even wegglijden bleef de Kannan-dochter foutloos!

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:13 – De 16-jarige Vivant springt het kampioenschap van zijn leven! Onder Cassio Rivetti alweer een foutloze ronde voor Oekraïne. Vivant en de Braziliaanse Oekraïner staan op 2,31 individueel.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:11 – De Zwitser Romain Duguet is met Querida de Treho het toonbeeld van constant presteren. De derde foutloze rit voor de vermogende Kannan-dochter deze week en de eerste in de ontknoping van de landenwedstrijd. Goed nieuws voor de Zwitsers! Voor Spanjaard Manuel Fernandez Saro een fout op 5c en de brede laatste oxer 13. Nu in totaal 17,85 strafpunten voor de in Kootwijkerbroek gevestigde Spanjaard en Diamant de Semilly-zoon Enrique of the Lowlands.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:06 – Uitsluiting voor Deen Sören Pedersen met Tailormade Chaloubet, nadat de Chacco Blue-zoon al behoorlijk terugkwam en in de fout ging op de kijkerige hindernis 3 gooide de vermogende vos op muur 6 twee keer het anker uit.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:04 – De 20-jarige Ier Bertram Allen kreeg met Kannan-dochter Molly Malone V een dure fout op plankensteil 4. De Ier staat nu met zijn topschimmel op 9.06.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18:03 – Een briljante rit van Douglas Lindelöw en geweldenaar Casello. Maar wel een met een fout op 5c. Erg zonde, want de getalenteerde Zweed staat daarmee op 9,84.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

17:32 – Eén van de grote favorieten en kanshebbers voor het podium Gregory Wathelet ziet zijn Conrad de Hus een fout maken op hindernis 5b. Erg jammer voor de Belg, die van 1,04 naar 5,04 strafpunten zakt. Pech voor België vandaag! De individuele combinaties zijn nu geweest, om 18:00 uur begint de ontknoping in de landenstrijd.

Foto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl

17:29 – Ook Italiaan Daniele Augusto Da Rios zakt door het ijs met de vermogende For Passion. 17 strafpunten doet de Italiaan kelderen in het klassement.

17:27 – De Pool Krzysztof Ludwickzak kon zijn goede flow van de afgelopen dagen niet vasthouden. Na 12 strafpunten staat hij met de Burggraaf-zoon Zoweja op 16,32 strafpunten.

17:24 – De Italiaan Piergiorgio Bucci kreeg met de geweldig springende Catwalk (Carthago x Quick Star) alleen een pechfoutje op steilsprong 10. Zonde, want een mooie rit van de Italiaan die nu op 9,65 strafpunten staat.

17:22 – De 1,60 m hoge plankensteilsprong 4 – met een boog als hoogste punt – is tot nu toe de scherpsrechter van het parcours. Ook voor de voor Oostenrijk rijdende Duitser Max Kühner valt de balk al vroeg op die steil. De Coriano-zoon Coeur de Lion krijgt op de DHL-oxer 11 ook de voorste paal mee.

17:19 – De Israëlische amazone Danielle Goldstein rijdt een ijzersterk kampioenschap met haar topmerrie Carisma (v. Cardento). De in Putten woonachtige amazone kreeg alleen fout op de meest gevallen plankensteil 4, maar reed daarna briljant verder met een fantastisch springende zestienjarige merrie. Totaal nu op 9,79 strafpunten.

Danielle Goldstein, hier met Adamo van 't SteenputjeFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Danielle Goldstein, hier met Adamo van ’t SteenputjeFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

17:17 – Vorig jaar op de Wereldruiterspelen wilde het al niet echt lukken bij de Belgen en dit jaar in Aken wederom niet bepaald. Na Pieter Devos krijgt ook Jos Verlooy met Domino drie fouten. Topruiter Gregory Wathelet kan het nog goedmaken.

17:16 – De Pool Jaroslaw Skrzyczynski kreeg met de spectaculair springende Crazy Quick in een gewaagde rit alleen een fout op de al veel gevallen plankensteil 4.

17:12 – De Fin Mikko Mäentausta wilde vandaag geen tijdfouten krijgen, maar moest dat met Eternety D wel bekopen met 12 strafpunten. Jammer voor de dit kampioenschap sterk rijdende Fin. Goede ronde van de Hongaar László Tóth, die met Isti (Istafan x Lord Major) alleen een fout op de listig opgestelde sloot krijgt. Een tijdfout daarbij zet het totaal op 5 voor de Hongaar.

17:07 – De Belgische topruiter Pieter Devos heeft geen gelukkig kampioenschap met de vermogende schimmel Dylano (v. Cento Lano). Vandaag drie balken: op plank 4, sloot 7 en uitsprong 12b. Ook nog een tijdfout voor de schimmel en Devos.

Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Lynn van Woudenbergh/Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

17:04 – De sterke Italiaanse ruiter Lorenzo de Luca doet 6 naar de driesprong en 4 galopsprongen van 8 naar 9. Wel een fout op hindernis 4 en een de voorste paal van oxer 8. Toegestane tijd geen probleem voor de Stephex-ruiter en Geisha van Orshof (v. Cabrio van de Heffinck).

17:02 – Zeker geen onaardige ronde van eerste starter Ondrej Zvara met Cento Lano, maar wel een fout op de brede oxer 8 en de uitsprong 12b. Ook de tijd lijkt een rol te spelen, want de Tsjech voegt nog een tijdfout toe. 9 in totaal.

Parcoursbouwer Frank Rothenberger heeft heel wat uit de kast getrokken voor de finaleomloop van de landenwedstrijd op het Europees kampioenschap springen in Aken. De derde ronde van het EK gekenmerkt door hoge steilsprongen – de hoogste is 1,64 m – en brede oxers – de laatste is 1,90 m breed. Maar ook een pittige keuzeafstand van de 1,80 m brede oxer 8 naar de 1,60 m hoge plankensteil 9. Een verre 4 of een korte 5 galopsprongen? De zware driesprong met insprong tripple bar en een 1,57 m hoge steil als tweede element en de altijd lastige dubbelsprong met water eronder en 1,60 m hoog zullen hoogstwaarschijnlijk ook problemen opleveren.

De laatste oxer van 1,90 m breed
De laatste oxer van 1,90 m breed

Nederlandse deelname

Jeroen Dubbeldam met SFN Zenith N.O.P
Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P.
Jur Vrieling is met VDL Zirocco Blue N.O.P.
Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc

Programma EK springen

Vrijdag 21 augustus 17:00 – 19:40 uur (individuele kwalificatie II, finale landenwedstrijd)
Zondag 23 augustus 16:00 – 18:10 uur (individuele finale)

Klik hier voor de livestream van de NOS.

Lees hier alles over EK Aken.

Klik hier voor de fotoserie.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “GOUD voor Nederland, zilver voor Duitsland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook