Ga naar hoofdinhoud

GOUD voor Nederland! Wereldkampioen!

Er gebeurde van alles vandaag in de ontknoping van de landenstrijd, maar Nederland heeft gedaan wat nodig was om GOUD te winnen. De grote held: Jur Vrieling! De Groninger reed als enige Nederlander foutloos met zijn tophengst VDL Bubalu. De equipe van Rob Ehrens is Wereldkampioen met 12,83 strafpunten. Zilver voor Frankrijk en brons voor de Verenigde Staten.


Beezie Madden neemt met Cortes C de leiding in het individuele klassement met slechts 0,16 strafpunten. Tweede staat Rolf-Göran Bengtsson met Casall Ask. De Zweed raakte nog geen balk en staat op 0,34. De Deen Sören Pedersen staat met Tailormade Esperanza de Rebel verrassend op drie met 3,49 strafpunten. Op de vierde plek gaat Fransman Patrice Delaveau met Orient Express HDC. Hij staat op 4,08. Oud-wereldkampioen Rodrigo Pessoa staat op plek vijf met 4,10.

Gerco Schröder is de beste Nederlander op de negende plek. Met Glock’s London N.O.P. staat hij op 5,29 strafpunten. Jeroen Dubbeldam is met Zenith SFN voorlopig dertiende met 6,25 strafpunten. Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. staan zestiende met 7,05.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Lees hieronder het live-verslag:

De rit van Gerco Schröder maakte eigenlijk al niets meer uit voor het eindresultaat, maar nu is het officieel: Nederland wint GOUD! Eén balk voor Glock’s London N.O.P. en NL eindigt op 12,83! Wereldkampioen! Zilver voor Frankrijk en brons voor de Verenigde Staten.

Minimaal een bronzen medaille voor Team USA en minimaal zilver voor Frankrijk. Beezie Madden is foutloos met Cortes C.

Ludger Beerbaum en Chiara stoten Duitsland van het virtuele podium. Door een balk op hindernis twee eindigt de equipe van Otto Becker op 16,82.

Op een nog weinig of zelfs helemaal niet gevallen hindernis drie krijgt Patrice Delaveau een balk met geweldenaar Orient Express HDC. De klassementsleider laat Frankrijk op 14,08 eindigen, minimaal goed voor brons.

Kampioenschapspecialist Rodrigo Pessoa bewijst zich maar weer eens! Met Status gaat de olympisch en wereldkampioen foutloos. Een geweldig resultaat voor Brazilië dat met 16,95 op de vijfde plek blijft.

Canada eindigt op 31 strafpunten. Olympisch kampioen Eric Lamaze kon Zigali PS niet foutloos en binnen de tijd naar de finish loodsen. Vijf strafpunten voor Lamaze, Canada op achtste plek.

Hoe breng je je paard foutloos naar de finish? Rolf-Göran Bengtsson gaf zojuist een demonstratie in het Stade d’Ornano. Casall Ask heeft nog geen balk geraakt en de Zweed staat op 0,34 strafpunten in het tussenklassement. Zweden eindigt op 20,01 strafpunten.

Ierland eindigt op 23,51 strafpunten na de negen strafpunten van Cameron Hanley en Antello Z. Het wegstreepresultaat dus voor de topruiter Hanley. Ierland voorlopig op zevende plek.

Dayro Arroyave vergat bijna de laatste twee hindernissen met Eldorado van het Vijverhof, maar kon de Thunder van de Zuuthoeve-zoon toch nog op tijd voor de Eiffel Toren-steil krijgen. Acht strafpunten voor de Colombiaan, Colombia tiende met 46,86.

Charlie deed zijn uiterste best, maar het instellingswonder van Katharina Offel kon de hoge hindernissen niet foutloos trotseren. De Cornet Obolensky-zoon deed zijn uiterste best, maar 9 verscheen op het scorebord.

Wat een geweldige revanche van Jur Vrieling! Vandaag staat hij er met VDL Bubalu op het moment dat het écht nodig is! Een geweldige foutloze rit! Geweldige rit van de Groninger en de VDL-hengst.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wat een spanning! Alles ligt toch nog open. Barron maakt weer een klein foutje, VS zakt naar 12,72. Balen voor Lucy Davis. Bij nulronde van Gerco Schröder en Jur Vrieling: goud voor NL!

Voor Duitsland is het balen, maar het balkje van Daniel Deusser en Cornet d’Amour neemt wel wat druk weg bij Nederland. Duitsland zakt naar 12,82 strafpunten.

Een fantastische, sublieme foutloze ronde van Kevin Staut en Reveur de Hurtebise HDC. Geen speld tussen te krijgen, deze top ronde van de Fransman. Het Franse publiek viert feest nu Frankrijk op 10,08 blijft.

AD Clouwni is één van de beste paarden ter wereld. Alweer een foutloze rit voor Marlon Módolo Zanotelli! Brazilië staat op vijfde plek met 16,95.

De 67-jarige Ian Millar kan Team Canada niet in de strijd houden. Dixson kon twee keer onvoldoende rekken naar de tweede paal van de brede oxers en acht strafpunten was het resultaat vaan Captain Canada. 26 strafpunten voor Canada.

Gotha was beduidend beter in vorm dan gisteren, maar toch viel de balk op de insprong van de Rolex-dubbel. Vier strafpunten dus voor Henrik von Eckermann en Zweden. 20,01 en voorlopig een achtste plek voor Zweden.

All Star blijkt een echt kampioenschapspaard! Een geweldige foutloze rit van Denis Lynch en de Argentinus-zoon. Met voorwaartse afstanden springt de wereldvermogende bruine foutloos en zet Ierland op 19,51.

Een teleurstellend resultaat voor Roberta Teran Tafur en Woklahoma. Vier balken maakt zestien strafpunten voor de Colombiaan en de door Albert Zoer opgeleide merrie. 38,86 strafpunten voor Colombia.

De Oekraïner Ferenc Szentirmai heeft het doek voor Oekraïne laten vallen. Dertien strafpunten zetten Oekraïne op minimaal 35,98.

Nee toch!? Maikel van der Vleuten krijgt een balk op de laatste hindernis! VDL Groep Verdi TN N.O.P. begon geweldig, kreeg later wat mazzel, maar de balk viel toch op de laatste. Nederland minstens 8,83.

Ook Kent Farrington maakt een fout met Voyeur. VS zakt naar 12,72.

Het gros van het Nederlandse publiek zat waarschijnlijk de balken eraf te kijken bij Marcus Ehning en Cornado NRW. Lang bleef de combinatie geniaal, maar ’s werelds mooiste stijlruiter kreeg een balk op de voorlaatste steil. En een tijdfout. Gunstig voor Nederland, balen voor Duitsland. Nog altijd op 8,82.

De Fransen kregen bijna een hartverzakking toen fenomeen Pénélope Leprévost haar briljante merrie Flora de Mariposa niet helemaal ideaal bij de driesprong bracht. Maar het Franse publiek mocht daarna uit hun dak gaan, want één van de beste amazones ter wereld ging foutloos! Frankrijk op 10,08.

Een geniale rit van Doda de Miranda en AD Bogeno, maar toch een fout op de insprong van de Rolex-dubbel. Brazilië op 16,95.

Verdi III speelde vandaag weer met de hoogte, maar Tiffany Foster bracht haar Hors la Loi II-zoon te dicht de driesprong in en te laat door de finish. Ook de laatste lijn moest het ontgelden dus dertien strafpunten voor de Canadese. Canada staat op 18,00.

De toegestane tijd is geen enkel probleem voor de 24-jarige Zweed Alexander Zettermann, maar de vaak gevallen hindernis twee werd ook zijn Cafino fataal. Vier strafpunten voor Zettermann en Zweden op 16,01.

De Ierse tiener Bertram Allen won het jachtparcours met Kannan-dochter Molly Malone V, maar kreeg vandaag zijn tweede balk van het kampioenschap. Vier strafpunten zet de negentienjarige op 8 in het tussenklassement en Ierland komt op 19,51. Christian Ahlmann is nog de enige foutloze teamruiter.

Colombiaan Carlos Lopez kan de vorm van gisteren niet vasthouden met Prince de la Mare. Door zijn negen strafpunten zakt Colombia naar 29,86.

Oekraïner Alexander Onischenko had moeite met het parcours vandaag. De voorheen door Simon Delestre gereden Valentino Velvet maakt twee fouten en krijgt een tijdfout. Oekraïne op 26,98.

Topruiter Jeroen Dubbeldam heeft de leidende positie van Nederland niet versterkt. Een fout op het middelste element van de driesprong en een tijdfout met Zenith SFN legt veel druk op Nederland.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Balk voor McLain Ward en Rothchild. Balen voor de VS, gunstig voor NL.

Dit keer geen balk, zal Otto Becker wel gezegd hebben tegen Christian Ahlmann. Zijn reactie: formidabel foutloos rijden met Codex One.

Normaal heeft de vermogende Qlassic Bois Margot helemaal geen moeite met brede oxers, maar het middelste element van de driesprong was vandaag toch te breed voor de hengst van Simon Delestre. Grote teleurstelling bij het Franse publiek. Frankrijk op vier met 10.08.

Braziliaan Pedro Veniss zal wel balen na die voorbeenfout van Quabri de l’Isle op hindernis twee. Brazilië staat momenteel vijfde met 12,95.

Oef, een misser voor topcombinatie Yann Candele en Showgirl. Een échte fout op hindernis twee, maar verder een soevereine rit. 8,19 in het tussenklassement en Canada op 14,00.

Peder Fredricson maakt een comeback met H&M Sibon! Eén tijdfout met de schimmel, een mooie revanche op de drie balken van gisteren. Zweden staat op 15,01.

Wat kan die Darragh Kenny rijden. Een geweldige rit van de Ier zonder springfouten, maar Indoctro-zoon Imothep kreeg wel één tijdfout. 8,82 in het tussenklassement voor Kenny en Ierland staat op 18,51.

Daniel Bluman realiseerde zojuist geen voordelig resultaat voor de Colombiaanse equipe. Met Conconcreto Sancha La Silla kreeg Bluman twee springfouten. 16,66 in de tussenstand voor de Colombiaan.

Een sterke rit van Cassio Rivetti, maar de Oekraïner kreeg een balk op hindernis twee. Met Vivant staat hij op 7,14 en Oekraïne blijft voorlopig op 22,98.

De Deen Sören Pedersen rijdt een zeer goed kampioenschap met Tailormade Esperanza de Rebel. Vandaag alweer zonder balken, maar wel één tijdfout. Slechts 3,49 strafpunten in het klassement.

De eerste balk voor sjeik Ali Bin Khalid Al Thani is zojuist gevallen. Erg zonde voor de bijzonder sterk rijdende Qatari met zijn topper Vienna Olympic. Nu 6,89 strafpunten in het klassement.

De Belgische topjockey Gregory Wathelet heeft zojuist de deur voor zichzelf weer opengezet. Met een briljante Conrad de Hus zette de Belg een nulrondje neer en daarmee staat Wathelet op slechts 4,16 strafpunten.

“Mag het wat hoger?”, leek Ego van Orti aan parcoursbouwer Frédéric Cottier te vragen. De Vigo d’Arsouilles-zoon sprong huizenhoog over de brede oxers en hoge steilsprongen. Maar onder Edwina Tops-Alexander is Ego toch vaak wat te laat. Vandaag twee tijdfouten, 8,43 strafpunten in het klassement.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Zuid-Afrikaanse ruiter Oliver Lazarus reed zojuist heel stoer foutloos met een goed springende Pour le Poussage. Lazarus staat daarmee op 7,33 in het klassement.

De nog tamelijk onervaren Carano-nakomeling Emmanuel van Ibrahim Bisharat sprong gisteren verrassend foutloos maar kreeg vandaag een fout op hindernis tien en de op de uitsprong van de Rolex-dubbelsprong. De Finse Juulia Jylas verzorgde opleiding van Emmanuel en de merrie werd gefokt door Herman van Triest.

In potentie vormt Paul Estermann een heel sterke combinatie met Castlefield Eclipse, maar toch is de combinatie vaak wisselvallig. Met vijftien strafpunten valt het doek voor de Zwitser, die zijn Obos Quality-dochter zag stoppen op de laatste hindernis.

Jane Richard Philips kon haar goede vorm van gisteren niet doorzetten en kreeg met Pablo de Virton twee balken. Hetzelfde geldt voor de Venezuelaan Pablio Barrios met Manhattan-nakomeling Antares.

Het was voor de Zwitsers best even schrikken toen hun olympisch kampioen Nino des Buissonnets dinsdag weigerde en gisteren een balk kreeg in de driesprong. Vandaag was de springhelikopter weer in vorm onder Steve Guerdat en sprong hij foutloos. Met 9,19 strafpunten nog niet uit beeld.

Zonder enige twijfel is Quickly de Kreisker één van de beste springpaarden ter wereld. Onder de Marokkaan Abdelkebir Ouaddar sprong de Diamant de Semilly-zoon zojuist geniaal foutloos. Wel één tijdfout voor de bokkende hengst.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De hindernissen blijken wél hoog, maar het parcours lijkt niet zo technisch. Op één keuze afstand van hindernis drie naar vier na zijn er geen technische vernuftigheden ingebouwd. De toegestane tijd van 80 seconden vormt wel meer dan eens een probleem.

Gisteren verraste de Oostenrijkse Stephanie Bistan al door foutloos te gaan met de volledig Deens gefokte Bogegaardens Apollonia. Vandaag reed Bistan een geweldige ronde met een minstens zo geweldig springende Apollonia. Ondanks een dichte afstand op de voorlaatste hindernis foutloos en 10,91 strafpunten in het klassement.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Drie balken voor eerste starter Geir Gulliksen. De Noor kwam met Edesa S Banjan (v. Toulon) in de problemen op de FEI-oxer hindernis zes, de smalle, maar zeer hoge oxer acht en de voorlaatste hoge Eiffel Toren-steilsprong. Plus een tijdfout maakt dertien strafpunten.

Om 15:15 uur zal de ontknoping van de landenwedstrijd springen aanvangen in het Stade d’Ornano in Caen. Negentien individuele combinaties zullen het parcours als eerste mogen trotseren en pas als 29ste zal Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als eerste Nederlander van start gaan. De uitgangspositie van Nederland is 4,83 strafpunten en daarmee staat de equipe van Rob Ehrens aan de leiding. Op twee de Verenigde Staten (8,72) en op drie Duitsland (8,83).

Nummer één van de wereldranglijst Scott Brash heeft zich met Hello Sanctos afgemeld voor de derde ronde van de Wereldruiterspelen. Het Britse team ligt uit de landenstrijd en met 8,10 strafpunten verwachtte Brash individueel weinig kans te maken. Ook de Spanjaard Sergio Alvarez Moya start zijn oorspronkelijk reservepaard Action-Breaker niet. Ook Spanje is uitgeschakeld en Moya stond op 8,51.

Het parcours van Frédéric Cottier lijkt op het oog zwaarder dan dat van gisteren en gezien de flinke oxers en hoge steilsprongen in de staart van het parcours, zullen juist op het einde de fouten gemaakt worden.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor foto’s van Arnd Bronkhorst.

Bron: Horses

4 reacties op “GOUD voor Nederland! Wereldkampioen!

 • Mikael

  Wereldkampioen ! Een resultaat waarbij ieder lid van het team zijn aandeel heeft geleverd. Gefeliciteerd !

 • Sanne

  Super mannen…wat een teamwork !rfa

 • Johannes van Oene

  Wat een Super prestatie van dit team en zijn Coach en wat een pech voor Gerco en London met dat ene balkje voor het Individuele klassement, maar ze staan er nog niet slecht voor als ze maar vanaf nu foutloos kunnen blijven, want de eerste gaan ook nog wel een balkje laten vallen.
  Van Harte Gefeliciteerd WERELDKAMPIOENEN

 • Ben Verheij

  Nederland eindelijk een keer wereldkampioen geworden in een voetbalstadion….. 😉
  Gefeliciteerd mannen, het was genieten!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.