Ga naar hoofdinhoud

Isabell Werth met grote overmacht naar Wereldbekerzege

Liveblog
Isabell Werth en Weihegold OLD. Foto: www.arnd.nl
Imponeergedrag van Isabell Werth. Met een briljante Kür en 90.704% pakt Isabell Werth dan toch de Wereldbeker. Laura Graves wordt tweede, Carl Hester derde. Geen verrassing dus, met hetzelfde podium als in de Grand Prix. Alleen Madeleine Witte verbetert zich - ten koste van Edward Gal - en pakt zeer knap de vijfde plaats.

Talloos waren de hoogtepunten in de Kür van Isabell Werth en haar wondermerrie Weihegold. De drafappuyementen, de perfecte draaipiaffe, de schitterende uitgestrekte draf, moeiteloze wissels en vooral heel veel lichtvoetigheid en vanzelfsprekendheid. Dit alles in een foutloze proef. Nee, er kon geen twijfel bestaan over de vraag wie de Wereldbeker dressuur mee naar huis mag nemen.

Reynolds vierde

Met een extreme moeilijkheidsgraad probeert Judy Reynolds de juryleden voor zich te winnen. Overgangen galop-draaipiaffe en weer terug naar galop met direct daarna een pirouette, het is allemaal wel erg knap, maar het algemene beeld en de harmonie hebben eronder te lijden. Ook blijft Vancouver K steeds achter de loodlijn. Toch 79,386% en daarmee uiteindelijk de vierde plaats voor Reynolds.

Foutjes van Voice

Madeleine Witte blijft Edward Gal voor! De Amerikanen hadden applaus over voor Voice toen hij zijn uitgestrekte draf liet zien. Edward stelde de hengst behoorlijk op lengte voor, maar er ontstonden foutjes in de aanzet van een draaipiaffe, de linkerpirouette werd te klein waardoor Voice even zijn evenwicht verloor en ook in de uitgestrekte galop sprong de hengst even om. Resultaat: 79,011%.

Zeer harmonieus

Solide Kür van een brave Nip Tuck die zoals altijd technisch heel goed wordt voorgesteld. Rechtgericht en zeer harmonieus, met hoogtepunten in galop, maar met een hele flauwe manier van draven komt de score voor Carl Hester uit op 83.757%. Andrew Gardner schaamt zich nergens voor en zet zijn landgenoot op de eerste plaats.

Enorm gat

Isabell Werth krijgt dan toch nog wat concurrentie te verduren. Laura Graves sloeg zojuist een enorm gat naar Madeleine Witte-Vrees. Met een waanzinnig sterk gereden Kür zet de Amerikaanse 85.289% op het scorebord. Enkele hoogtepunten: wissels om de twee op de volte die naadloos overgaan naar wissels om de pas, alles kaarsrecht. Zeer precies gereden met een ultieme controle. Wel komt Verdades vooral in galop wat voorover.

Hoge moeilijkheidsgraad

Inessa Merkulova speelt haar troefkaart – de paffe van Mister X – ruimschoots uit. Ook de uitgestrekte draf krijgt applaus van de enthousiaste Amerikanen. De stap was niet zo best. Hoge moeilijkheidsgraad met onder meer kwart pirouettes naar rechts en links in paffe op de laatste A-C-lijn. Met 75.696% gaat de heen en weer schuddende Russische voorlopig naar de vijfde plaats.

Geweldige piaffe-passage

Kasey Perry-Glass en Dublet scoren enorm met hun geweldige piaffe-passage, inclusief briljante overgangen. Maar met weinig buigzaamheid in de appuyementen en de pirouettes lukt het de Amerikaanse toch niet om Madeleine Witte en Cennin voorbij te streven. Ook nog een paar foutjes in de wissels om de pas. Resultaat: 77.068%.

Circus

Het circus neemt bezit van het CenturyLink Center. De 8000 Amerikanen vinden het prachtig als Rosamunde van Steffen Peters piaffeert als op een tonnetje. In de hele Kür kruipt de dochter van Rock Forever in elkaar. Peters perst er wel een hoge moeilijkheidsgraad uit. Maar met harmonie heeft dit weinig te maken. De jury geeft gemiddeld niet meer dan 75,879%. Maar méér verdeeld kunnen de juryleden niet zijn. Wüst zet dit op 1, Maribel Alonso vindt het een vijfde plaats en alle smaken daartussen vinden we ook terug in de scores.

Opstartproblemen

Opstartproblemen voor Madeleine Witte. Bij het wegdraven schoot Cennin even weg, maar was daarna toch goed onder appèl. Geweldige galoptoer, de stap moet zeker een 9 hebben opgeleverd en de laatste lijn (galop, overgaand in paffe, uitgestrekte draf, paffe, groeten) was stoer. Jammer dat Cennin er iets te vroeg mee ophield. Met 79,10% en een unaniem oordeel van de jury gaat Madeleine Witte nu overtuigend aan de leiding!

Uitgestrekte draf

De 8000 Amerikanen beginnen zich nu met de show te bemoeien. Ze vinden de uitgestrekte draf van Du Soleil zó geweldig dat ze tussentijds applaudisseren voor Kristy Oatley. De juryleden zijn verdeeld over deze prachtige Kür, maar met 75.743% neemt de Australische en haar bewegingskunstenaar van De Niro de leiding over.

Bont gezelschap

De Wereldbekerfinale in Omaha brengt een bont gezelschap bijeen. Maria Manfredi is de subtropische verrassing die met haar springpaard Bandurria Kacero hele aparte dingen doet. Katharina Wüst zet de kleine Argentijnse zelfs voorlopig op de tweede plaats. Rechtsachter is de girafgrote Kacero wel wat kramperig en dat zorgt ook in passage voor onregelmatigheden.

Toonbeeld van harmonie

Marcela Krinke Susmelj en haar oudgediende Smeyers Molberg waren zojuist het toonbeeld van harmonie. Origineel en heel mooi uitgevoerd was de draaipiaffe overgaand in een volkomen relaxte stap. Ook de galopwissels waren hoogtepunten. Opmerkelijk: met 74.261% blijft de Zwitserse dit keer achter Mai Tofte Olesen.

Sympathieke verrassing

De Deense amazone Mai Tofte Olesen maakte haar late uitverkiezing voor Omaha zojuist helemaal waar. Enig minpuntje: de zeer rittige Rustique kwam vaak wat achter de loodlijn. Maar wát een harmonieuze, sympathieke en verrassende Kür was dit! Geen top paard, wel top voorgesteld. Het resultaat: 74.318% en een prachtig persoonlijk record.

‘Lekker’ begin

Eerste deelnemer Joao Victor Pinhais zorgde voor een ‘lekker’ begin van de Wereldbekerfinale Kür op muziek. Swingende muziek, zeer sympathieke uitstraling, maar de ‘aangenomen zoon’ van dressuurtrainer Norbert Van Laak maakte met zijn iets te dikke Lusitano Xama dos Pinhais iets teveel fouten om royaal te scoren: 70.171%. De 8000 Amerikanen op de tribune waren wel enthousiast.

Live verslag

Van de zestien deelnemers in de Grand Prix (lees hier het verslag) komen er vandaag veertien aan de start in de kür. Nu spant het er om: enkel de kür telt voor de eindstand. Paardenkrant-Horses.nl doet live verslag van de finale die begint om 21.00 uur (Nederlandse tijd).

Links:

Klik hier voor alle startlijsten en uitslagen.
Klik hier voor de startlijst van de WB-kür
Klik hier voor de livestream van FEI TV (alleen betaald)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.