Ga naar hoofdinhoud

Lotje Schoots ontkent beschuldiging te lang LDR-rijden

Lotje Schoots en Equitop Torricelli. Foto: Yvonne Termeer
Lotje Schoots heeft ontkennend gereageerd op de beschuldiging dat zij haar paard te lang volgens de LDR-methode ingesteld zou hebben.  Volgens berichten die op internet verschenen zou Schoots het afgelopen weekend in Aken tijdens de warming up van Equitop Torricelli (v. Florestan) te lang volgens deze methode losgereden hebben. Ook verschenen berichten dat er iets op de tong van haar paard gesmeerd zou zijn.

Lotje Schoots laat weten dat een FEI steward haar erop wees dat ze de tijd in de gaten moest houden, omdat er slechts tien minuten op de LDR-methode gereden mag worden. “Dat doe ik altijd aan het begin van het losrijden. Binnen de toegestane tijd heb ik mijn paard bovenin gezet en heb ik dan ook niets meer gehoord”, aldus Schoots.

Wat betreft het verhaal over een smeersel op de tong reageert Lotje Schoots verbaasd. “Het enige dat ik kan bedenken is dat wij Torricelli een paar suikerklontjes hebben gegeven een aantal minuten voordat ik de ring in ging”. Dat er om die reden een bloedmonster is afgenomen lijkt niet te kloppen. Schoots geeft aan dat er op bijna alle grote internationale wedstrijden een bloedmonster wordt afgenomen, zeker bij ruiters die bij de eerste drie eindigen. “Dit is een reguliere dopingcontrole geweest”, aldus Lotje Schoots. “Alles wordt zo opgeblazen, het doet pijn als je leest wat hierover op internet wordt geschreven”.

Schoots eindigde met Equitop Torricelli op vrijdag als derde met 69,34% en op zaterdag pakte ze wederom het brons met 68,77%.

Bron: Horses

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

 

18 reacties op “Lotje Schoots ontkent beschuldiging te lang LDR-rijden

 • H.O.

  Hoe lang Mevr. Schoots LDR gereden heeft kon men op t.v. niet zien, maar kreeg wel een officiele waarschuwing van een FEI-steward. Deze heer gaf ook aan waarom, en wel dat voor zijn opvatting dit te lang duurde. Maar rij voortaan zonder LDR los, dan krijg je er ook niks mee te maken en geen gezeur.

 • Dressuur

  Ik heb haar vaak zien losrijden. Dat zij niet eerder is aangepakt voor dier onvriendelijkheid verbaasd mij. Ik heb vaak gedacht: konden de jurys maar even kijken naar het losrijden en dit meenemen in hun beoordeling.

 • Marielle

  Mensen moeten eerst eens bij zichzelf kijken, of bij een basis wedstrijd daar is pas paardenleed! Mensen die niet kunnen zitten, mega met hun ‘klauwen’ zitten te rukken aan hun paard, constant aan het schppen zijn!! Daar moeten ze officials neerzetten! Ik ken lotje niet, maar rijden kan ze dus laat haat aub lekker met rust!!

 • Grandprix ruiter

  Wij hebben Lotje meermalen zien rijden op haar paarden en dat geeft een zeer vriendelijk beeld.
  Waarom doen mensen dit iemand aan en al die ophef, om helemaal niks!!
  Het is niet normaal en het komt notabene bij de Duitsers vandaan, die al hun paarden bovenin hoog en diep rijden.
  Wij hebben het filmpje gisteren gezien en er is geen enkele rede, om dit te veroordelen sterker nog het is een vriendelijk en ontspannen beeld.
  Jaloezie op Lotje 2 x brons in Aken en als beste Nederlander thuis komen!!

  Lotje wij staan voor 1000% achter je!! met ons vele topruiters

 • Klein

  Websites als deze zouden er goed aan doen geruchten eerst goed te checken (bijvoorbeeld in dit geval bij de betreffende amazone) alvorens deze klakkeloos te plaatsen. Ik ken Lotje niet, maar volgens mij staat ze goed bekend en ik kan me voorstellen dat dergelijke negatieve beeldvorming op zijn zachtst gezegd niet prettig is. Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat de situatie zoals hierboven geschetst de juiste is. In dat geval is van een opmerking van een official een officiele waarschuwing gemaakt, van een suikerklontje een onbekende substantie en van een standaard dopingcontrole een bloedonderzoek n.a.v. het toebrengen van een substantie. Dergelijke suggestieve beeldvorming van het niveau Telegraaf en Prive hoort niet op,een naar ik aannam,betrouwbare website thuis zonder grondig gecontroleerd te zijn of richt een speciaal hoekje in genaamd “roddel en achterklap”.

 • Anja Boonstra

  Lotje is inderdaad niet de mooiste amazone en altijd redelijk grof tegen haar paarden maar waarom zoveel ophef achteraf en daar niet gewoon ter plekke gediskwalificeerd.
  Denk dat het de enige les is waar dit soort ruiters iets van leren en anders zal er niets veranderen,overigens is zij niet de enige hoor,tijdens het NK vroeg ik mij ook geregeld af waarom stewards niet ingrepen op zeer grof losrijden.

 • 10-tje

  Reactie op tweede bericht; is het niet diezelfde jury dit dit eigenlijk allemaal op hun geweten hebben? Bij landelijke rijverenigingen wordt er al verwacht dat je op Totilas-niveau door de baan walst. Kun je nagaan wat de druk op de schouders van de ruiters en paarden op top niveau is. Zij willen toch dat je “wat” laat zien anders kan je het wel vergeten. Ik denk dat er veel leed voorkomen kan worden als jury leden eens omdenken.

 • Janneke

  Waar rook is, is vuur….
  We kunnen ineens naar juryleden, basissportruiters etc gaan wijzen, maar waar het om gaat is niet geheel uit de lucht gegrepen;
  Als je eens kijkt naar de reacties op andere hippische websites, dan hoor je (en wat ook blijkt uit eerdere publicaties) dat dit niet de eerste keer is dat mevrouw Schoots in opspraak is. Het is inmiddels algemeen bekend dat zij er een zeer grove manier van losrijden op nahoudt, en nimmer het paard op een sympathieke manier benaderd (uit het zicht vd juryleden).
  Ik krijg dan ook geen medelijden van de mededeling dat zulke berichten zogenaamd ‘pijn’ doen, het is allemaal véél pijnlijker voor de paarden die onder haar zadel terechtkomen!
  Misschien weer eens goed om de waarheid te horen, dat zal de aandacht hopelijk op haarzelf richten en stoppen dat mevrouw Schoots voortdurend naar andere zit te wijzen..
  Wellicht dat haar trainer (wie is dat eigenlijk??) haar rijderij wat beter in de gaten moet houden, fijn voor de paarden, omstanders en waarschijnlijk ook de prestaties op lange termijn…
  Doe er wat mee!

 • C van Dorpel

  Jammer dat er zo word gereageerd op Lotjes rijden met Equitop Torricelli Als er iemand een eenheid is met haar paard is het wel Lotje met Floris .Geen geruk geen gepluk zoveel geduld nog nooit een zweep bij de hand gehad en zoveel harmonie Jammer dat stewards dat niet kunnen herkennen . Jullie waren top in Aachen Lot en Floris Zowel op het voorterrein als in de baan
  Veel succes en sterkte

 • Karel de Lange

  Het zijn inderdaad de jury’s die deze geforceerde rijstijl en spastische bewegingen belonen. Als de jury’s zich aan de eigen FEI-regels zouden houden en in het bijzonder aan de laatste regel onder punt 6 zou de hele onnatuurlijke en paardonvriendelijke rollkür nooit een kans gemaakt hebben.

  Article 401 – Object and general principles

  1. The object of Dressage is the development of the horse into a happy athlete through harmonious education. As a result it makes the horse calm, supple, loose and flexible, but also confident, attentive and keen, thus achieving perfect understanding with his rider.

  2. These qualities are revealed by:

  2.1. The freedom and regularity of the paces;

  2.2. The harmony, lightness and ease of the movements;

  2.3. The lightness of the forehand and the engagement of the hind quarters, originating in a lively impulsion;

  2.4. The acceptance of the bridle, with submissiveness throughout and without any tenseness or resistance.

  3. The horse thus gives the impression of doing of his own accord what is required of him. Confident and attentive, he submits generously to the control of his rider, remaining absolutely straight in any movement on a straight line and bending accordingly when moving on curved lines.

  4. His walk is regular, free and unconstrained. His trot is free, supple, regular, sustained and active. His canter is united, light and cadenced. His quarters are never inactive or sluggish. He responds to the slightest indication of the rider and thereby gives life and spirit to all the rest of his body.

  5. By virtue of a lively impulsion and the suppleness of his joints, free from the paralysing effects of resistance, the horse obeys willingly and without hesitation and responds to the various aids calmly and with precision, displaying a natural and harmonious balance both physically and mentally.

  6. In all his work, even at the halt, the horse must be “on the bit”. A horse is said to be “on the bit” when the neck is more or less raised and arched according to the stage of training and the extension or collection of the pace, and he accepts the bridle with a light and soft
  contact and submissiveness throughout. The head should remain in a steady position, as a rule slightly in front of the vertical, with a supple poll as the highest point of the neck, and no resistance should be offered to the rider.

  7. Cadence is shown in trot and is the result of the proper harmony that a horse shows when it moves with well marked regularity, impulsion and balance. Cadence must be maintained in all the different trot exercises and in all the variations of trot.

  8. The rhythm that a horse maintains in all his paces is fundamental to Dressage.

 • Vera

  @ Janneke . Jeah, jij heb zogenaamd je ogen niet in je zak. Ben helemaal met je eens…heb zelf ook genoeg gezien….ben geen fan van de dame.

 • Nicole

  Ik heb ook geen idee bij wie Lotje “traint” sinds het uit is met Van Silfhout. Maar in die tijd had ze ook al problemen met stewards en is ze ook al vaker op haar vingers getikt. Dat wordt dan allemaal als onzin afgedaan, maar als je er bij staat, wil je er echt niet naar kijken zo afschuwelijk ze bezig is. Krijg het idee dat ze een poging doet om Anky na te doen, maar dan moet ze toch nog eens goed kijken want die hangt niet een uur lang achterover aan de teugels te hangen.

 • Paula

  Wat een onzin wat jullie allemaal durven te schrijven. Als iemand goed en vriendelijk paardrijdt is dat Lotje!! Jullie moeten je schamen om zo iets te schrijven en wellicht hebben kunnen jullie niet eens paardrijden, ik heb het filmpje gezien waar het om zou gaan nou ik lach me kapot een onspannen paard geen geruk en gepluk niet zo de meeste zitten te rukken in die monden van de paarden Lotje is en blijft voor de Nederlandse sport een grote aanwinst!!

 • Riet Nouwen

  Heb de beelden niet gezien dus misschien wat moeilijk oordelen maar durf wel te zeggen dat ik Lotje[Lot mag inmiddels ook wel]nog nooit ontspannen en in harmonie met een paard heb zien [los]rijden.Misschien zet dit haar en haar arme paarden aan het denken,zij heeft inmiddels al veel meer waarschuwingen gehad dus doe er iets mee.

 • Tja

  Alle paarden die in Aken rondliepen zijn topsporters. Alle topsporters (mens en paard) moeten weleens hun grenzen opzoeken om beter van te worden. En ja, daar hoort zo nu en dan een beetje spierpijn bij. Maar wat Lotje in Aken heeft laten zien tijdens het losrijden is haar paard gewend. Die is daar door de jaren heen naartoe getraind en wordt niet van de 1 op andere dag met zijn kin op de borst ‘getrokken’. Kijk eens om je heen op een basis dresuur wedstrijd, op een manege of bij jezelf op stal. Dáár wordt pas regelmatig dieronvriendelijk gedrag vertoont door mensen die het zogenaamd allemaal wel beter weten en waarschijnlijk hier het hoogste woord voeren!
  Lotje is absoluut een professional en weet wat ze doet. En dieronvriendelijk gedrag? Nee mensen, echt niet. Welk Grand Prix paard staat nou 365 dagen per jaar in de wei en paddock? Bij Lotje staan al haar paarden dagelijks buiten!
  Wat nou dieronvriendelijk?!?!?

 • stef kolkman

  Plaats dat gedoe eens tegen de achtergrond van alle successen van de Nederlanders. De succesvolle Nederlandse rijmethode van bondscoach Jansen roept reacties op, vol rancune en jalouzie. Totilas kan de successen niet halen zonder de Nederlandse visie en training. Dieronvriendelijk? Kijk naar de Nederlandse paarden tijdens de wedstrijden. Happy athletes. Anky, Edward, Adelinde maar ook Lotje rijden hun paarden goudeerlijk en dus halen zij de medailles. Kijk wat verder en zie de Duitse trainingsmethode met de stok achter de benen van het paard om de piaffe te leren. Lotje werd misbruikt om de Nederlandse afvaardiging in een kwalijk daglicht te stellen. De Nederlanders zijn heel wat paardvriendelijker dan de Duitsers. En als je iets wil opmerken over Lotje: nodig haar eens uit voor een clinic en vraag haar dan naar haar visie en methode. Kan je nog heel veel van leren

 • AC

  Waarom alle deze reaties?
  Het is een feit dat Lotje Schoots in Aken op de voorterrein werd gewaarschuwd door een van de stewards. Mbt de LDR methode bestaan er inmiddels regels bij de FEI en aan die moet zich iedere ruiter houden. Als dit niet wordt gedaan krijg je een waarschuwing.
  Wat de toediening van een substantie betreft, een toeschwouwer had gezien, dat Toricelli iets heeft gekregen en dit feit aan de stewards gemeld. Als dit pas zuiker was, mooi.

  Als jullie geinteresseerd zijn in een wetenschappelijk onderboud filmpje mbt hyperflexion en rijden met slofteugels kijk een naar “Finger in der Wunde” van Dr. Gerd Heuschmann…

 • Sanne

  Het is bijna grappig om al deze reacties onder elkaar te lezen…bekende van Lotje nemen het voor haar op (of het verhaal nou klopt of niet, ik weet het niet want was er niet bij, ook niet bij haar trainingen thuis) en mensen die haar niet kennen bekijken het vanaf de buitenkant en hebben daar ook zo hun eigen kijk/mening op. Het blijft (mijn mening) echter wel zo, dat er gewoon controle moet zijn op het rijden van de paarden op een losrijterrein. Echter is Lotje niet gediskwalificeerd en rijdt ze kennelijk op de grens. Zodra ze erover gaat zou ze net zoals andere ruiters gediskwalificeerd moeten worden. 9 van de 10 keer blijft het alleen bij een waarschuwing omdat anders de official/ FEI steward wordt aangevallen. Dat een paard iedere dag in de wie staat heeft hier in mijn ogen niets mee te maken en maakt niet goed wat er onder het zadel gebeurt. Ik denk wel dat het rijden tegenwoordig op zo’n hoog niveau moet gebeuren en dan ook nog eens op zo’n jongen leeftijd dat de druk enorm hoog wordt en het laatste restje er letterlijk uit getrokken/gewrongen moet worden. Wanneer heeft het paard zijn top/kunnen bereikt zo ook de sport, dat vraag ik mij al langere tijd af. Zodat het paard op een diervriendelijke manier getraind kan blijven worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.