Ga naar hoofdinhoud

LTO en Sectorraad uiten zorgen over Europese uitwerking I&R

Paspoorten
Foto: Lonneke Ruesink
LTO heeft er vertrouwen in dat landbouwminister Carola Schouten de inspanningen van de sector op het gebied van paardenwelzijn erkent, maar maakt zich zorgen over de Europese uitwerking van de nieuwe regels rond I&R. "We zien dat nieuwe Europese wetgeving landen gaat verplichten om de locaties waar paarden gehouden worden, te laten registreren. Maar een houder van een paard is niet altijd de eigenaar van het paard", aldus voorzitter Ralph van Venrooy.

Begin juli verzocht de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de minister om een algemeen overleg Paarden te organiseren. Deze staat gepland op woensdag 3 oktober. ‘Er wordt hard gewerkt aan het sluitstuk op dit vlak’, aldus Van Venrooij van LTO Paardenhouderij.

Keurmerk Paard en Welzijn

‘Daarmee wordt het voor ondernemers mogelijk om middels het Keurmerk Paard en Welzijn aantoonbaar te maken dat zij zich inzetten voor het welzijn van het paard. Verder heeft de sector al sinds 2017 een verbod op stands afgekondigd en is het verboden voor paarden met gecoupeerde staarten om aan evenementen deel te nemen’, vervolgt hij.

Identificatie en Registratie

Van Venrooij roept organisaties van paardenmarkten op om te voldoen aan het protocol paardenmarkten met de adviezen van de Raad van Dieraangelegenheden. Een zorgpunt heeft LTO Paardenhouderij wel op het gebied van Identificatie en Registratie van paarden. ‘We zien dat nieuwe Europese wetgeving landen gaat verplichten om de locaties waar paarden gehouden worden, te laten registreren. Maar een houder van een paard is niet altijd de eigenaar van het paard.’

Eigenaar

Vele zaken rondom identificatie, gezondheid en welzijn zijn ook de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het paard, vindt hij: “Een ondernemer zal zo goed mogelijk faciliteren, maar kan hij verantwoordelijk gehouden worden voor de gezondheid en welzijn van een paard dat kreupel bij hem op stal wordt geplaatst?”

‘Wij hebben samen met de Sectorraad paarden het ministerie gevraagd om kritisch mee te kijken naar welke verantwoordelijkheden er bij houders van paarden neergelegd zijn en of deze ook daar thuis horen’, aldus Van Venrooij.

Bron: Nieuwe Oogst

2 reacties op “LTO en Sectorraad uiten zorgen over Europese uitwerking I&R

  • j.a.h.m. wouters

    Misschien is een paard dat kreupel bij een ondernemer in de stal word gezet ,beter af.Ik citeer wat hierboven vernoemd is.
    Nee een kreupel paard hoef geen probleem te zijn ,hoefzweer kan dit veroorzaken.en na goede behandeling vaak snel over.

    MAAR ZIJN JULLIE NIET OP JE HOOFD GEVALLEN OM DE ONDERNEMER DIT IN DE SCHOEN TE SCHUIVEN.EEN GEZOND PAARD KAN ZICH VAST ROLLEN EN KREUPEL IN DE STAL KOMEN TE STAAN.
    LTO EN SECTORRAAD MAKEN HET HIERMEE VOOR ONDERNEMERS VEEL TE MOEILIJK.
    We hebben gezien in andere sectoren de laatste jaren dat nieuwe regels en weteen averechts hebben gewerkt ,OVERDRIJVEN WE WEER NIET ,JAZEKER.

  • Irene

    Blijft schimmig die paspoorten. Het is geen eigendomsbewijs, maar als het in verkeerde handen valt, is ook niet te achterhalen wie de eigenaar wel is. Vind dat het paspoort gewoon bij de eigenaar moet zijn en niet bij de houder. Als er een controle komt, kunnen ze de chip scannen en eventueel aan de eigenaar vragen het paspoort te laten zien.
    Ding is er gekomen om faude en diefstal te voorkomen en zeker bij Friezen om van de tongtatoeages af te komen, dat vond ik wel een goed streven, maar in de praktijk merk je er weinig van. Vroeger moest je op een wedstrijd je papieren en startkaart tonen. Sinds de invoering van het paspoort is mij er nooit meer om gevraagd. Tijdens kampioenschappen komen er allerlei lekken boven water, want dan wordt gecontroleerd. De startkaart hadden wij vroeger in onze cap, dat gaat met het paspoort niet meer en aangezien veel ruiters alleen op pad gaan, is het ook lastig om te laten zien. Van mij kunnen ze het gewoon weer afschaffen of op vrijwillige basis handhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.