Luister terug: 26 jaar strijd om ‘dopinghengst’ Guldenberg

“Guldenberg kon voor mij het begin van een nieuw bestaan betekenen”, zegt eigenaar van Guldenberg (v. Apollonios xx), Frans van Hoek. Zover kwam het niet. Bij een dopingcontrole op de KWPN hengstenkeuring in 1991 werd de hengst positief getest. Volgens Van Hoek ten onrechte. Nu 26 jaar later laat de kwestie de eigenaar van de inmiddels overleden hengst nog steeds niet los. Reporter Radio onderzocht waarom er na al die jaren geen sprake is van eerherstel. 

Onmiddellijk na de keuring spant Van Hoek een kort geding aan, maar dat kan niet verhinderen dat het rumoer rondom de vermeende ‘dopinghengst’ vanaf dat moment niet meer te stoppen is. Er volgen eindeloze juridische gevechten, bemiddelingspogingen die stranden, vergaderingen en één-tweetjes.

Nu, na 26 jaar rechtszaken, confrontaties met verschillende advocaten, bestuurlijke fouten, bemiddelingspogingen, onwelgevallige publiciteit en wetenschappelijke controverse, vecht Van Hoek nog steeds om de onterechte dopingbeschuldiging rechtgezet te krijgen.

Reactie KWPN

De makers van de reportage benaderden het KWPN met de vraag waarom er geen eerherstel heeft plaatsgevonden. Het stamboek geeft te kennen ‘het te betreuren dat de familie Van Hoek nog steeds emotioneel betrokken is bij de zaak, maar dat het echter niets meer kan betekenen in deze zaak.’

Gisteravond werd op Radio 1 de reportage die Reporter Radio in samenwerking met onderzoekjournalist Marco Knippen van het Noordhollandse Dagblad maakte uitgezonden.

Luister hier de reportage terug.

Bron: NPO Radio 1

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.