Naar de keuring - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Naar de keuring

Goed nadenken. Wat moet er ook alweer allemaal gebeuren? Scheren, een mooi passend halstertje, trailerles, wassen en wat er verder allemaal nog langskomt. Ja, dinsdag 7 juli is het zover. Dan gaat m’n veulentje naar de keuring.

Al weken lang stap ik elke avond met scheerapparaat in de aanslag de stal binnen. Mijn merrie kijkt me na de vijfde avond een beetje verstoord aan en m’n veulen duikt alvast uit voorzorg de hoek in. ‘Nee, vanavond niet!’, lijkt ze te denken. Ik denk daar anders over, want voor de keuring moeten toch in ieder geval die plukken babyhaar uit d’r grote oren. Na vijf avonden proberen vind ik het wel genoeg, nu maar eens doorzetten. Dat het anders gaat, blijkt al snel. Al voordat het scheerapparaat in zicht komt, neemt m’n veulen een snoekduik onder de buik van haar moeder door. Eigenlijk past dat helemaal niet meer en in de loop sleurt ze mij half mee. Het moet toch niet gekker worden. Met een eigenwijze blik in haar ogen kijkt ze me aan, veilig verstopt achter haar moeder. Ik hou het scheerapparaat nog even voor haar neus en besluit dat we het anders gaan doen. Even later stap ik gewapend met hulp de stal binnen. Mijn hulp houdt het veulen goed vast en met enig gegil en pogingen om te gaan liggen, scheer ik vliegensvlug langs beide oren. Verbaasd kijkt m’n veulen me aan na de worsteling. Haar oren zijn kaal en dat staat echt vreemd. De krulletjes babyhaar liggen op haar voorhoofd en ze heeft nog centimeters (tenminste, zo vind ik het lijken) haar op haar lijf. De kale oren vormen een schril contrast. Tja, je moet er wat voor over hebben. Sommige mensen scheren hun hele veulen kaal en ik moet toegeven dat dat vast mooier staat. In het kader van dierenwelzijn lijkt me dat echter geen goed plan.

Een beetje treurig word ik er wel van, als ik zo naar d’r kijk. Mijn veulen kon moeilijk opstaan na de geboorte en is een paar keer op haar rechterbil gevallen. Resultaat: een kaal doorligplekje. Toen ze een paar weken oud was, kreeg ze longontsteking en moest ze aan het infuus. De kale plek op haar hals herinnert me er nog dagelijks aan. Vlak boven het kale infuusplekje, zit nu echter nóg een kale plek. Namelijk die van het chippen. Mijn veulen ziet er dus momenteel een beetje uit als een lapjeskat, mét kaalgeschoren oren. Bij elke blik op haar, smelt ik. Het vertedert me. Ik weet alleen niet of de keuringscommissie er net zo over denkt.

Een mooi leren halstertje hangt ook al naast de deur. Maatje Shetland, dat zag ik ook pas toen ik thuis kwam van de winkel. Lachend probeerde ik het halstertje te passen. ‘Dat lukt vast niet, mijn veulen heeft toch geen maatje Shetland nodig’, dacht ik grinnikend bij mezelf. Ik zat er toch een maatje of wat naast in mijn gedachten. Maatje Shetland blijkt namelijk prima te passen.

O, en dan het trailerladen en -rijden. Ik had bedacht dat we dat toch wel een paar keer moest oefenen voordat we naar de keuring gaan. Met moeder in m’n ene hand en veulen in de andere liep ik de laadklep op. Een eitje, dat moest het worden. Weer werd m’n ongelijk al snel aangetoond. Liep de merrie door, dan bleef het veulen staan en anders om. Inmiddels na twee keer oefenen, snappen ze allebei (en ik ook) hoe het moet. Ondanks de in mijn ogen goede voorbereiding, ben ik eerlijk gezegd best zenuwachtig. Ik maak me zoals gewoonlijk, druk over van alles. Mijn vriend kijkt me met enige regelmaat meewarig aan. ‘Je moet wel erg gek zijn om paarden als hobby te hebben’, zie ik hem denken.

Melanie Brevink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 3 juli in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook