Ga naar hoofdinhoud

Enkele maatregelen vervoer paarden door vogelgriep

In Biddinghuizen is bij een vleeseendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het besmette bedrijf wordt geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied rond het bedrijf geldt hierdoor een beperkt vervoersverbod voor paarden.

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een hoog of laag pathogene variant gaat. Nadere analyse door het Centraal Veterinair Instituut moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse binnen enkele dagen beschikbaar komen.

Rond het bedrijf in Biddinghuizen is een 10 kilometergebied ingesteld (klik hier voor het gebied). Binnen dit gebied liggen enkele andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Paardenvervoer met verklaring

Vanuit het 10 km gebied (toezichtsgebied) rond Biddinghuizen mogen op dit moment alleen paarden vervoerd worden met een verklaring van een dierenarts dat het vervoer naar een specialistische kliniek noodzakelijk is omdat het paard in een levensbedreigende situatie is. Verder moet vaststaan dat de ontvangende specialistische kliniek het paard inderdaad wil opnemen. Ook moet de route met de NVWA worden overlegd. Het is mogelijk dat deze regeling binnen enkele uren tot dagen wordt aangepast.

In de rest van Nederland mogen de paarden vrij vervoerd worden.

Op de website van de Rijksoverheid kunnen de laatst ontwikkelingen in de gaten worden gehouden.

Bron KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.