Ga naar hoofdinhoud

Na marathonzitting nog geen einde aan strijd om kreupel paard

In een zeven uur durende marathonzitting over de zaak van het kreupele paard Londontown S (v. Londonderry), die gisteren diende voor de rechtbank van Osnabrück, is het voor de rechters nog niet duidelijk of de oorzaak van de kreupelheid van het paard al bij aanschaf bekend was. De Zwitserse dressuuramazone kocht het paard bij Kasselmann in 2013 en meent een kat in de zak gekocht te hebben. Over zeven weken wordt het proces voortgezet, de Zwitserse aanklager blijft bij de eis van 750.000 euro schadevergoeding.

In de zitting kwam een woordvoerster van de Tierärtzlichen Hochschule in Hannover aan het woord die de 30 pagina tellende deskundigenrapport over de zaak toelichtte. In de vijf uur durende rede probeerde ze de vraag te beantwoorden: “Was er vier jaar geleden bij aankoop van het dressuurpaard Londontown S al een gebrek of aandoening te constateren, waardoor het paard een jaar later kreupel werd.”

Röntgenfoto’s in klasse 3

De röntgenfoto’s bij aankoop in september 2013 werden in de klasse 3 beoordeeld en werd de klasse 3 door de artsen als ‘acceptabel’ gezien. “Dat betekend dat de toestand slechter is dan normaal, maar nog steeds acceptabel” zei de woordvoerster van de School uit Hannover. Ze voegde er aan toe: “Ik durf niet te zeggen of een paard met röntgenklasse 3 minder waard is.”

Garantie op gal

Ook zou door de dierenarts van de de Zwitserse amazone bij aankoop van het paard een verkalking in de nek zijn gevonden en een gal aan het rechter voorbeen. Ullrich Kasselmann had voor de gal een garantie van zes maanden gegeven. Kasselmann verklaarde dat hij van een verkalking niets wist, anders had hij daar ook een garantie voor gegeven.

Geringe kreupleheid

Bij de onderzoeken door de Tierärztlichen Hochschule in 2016 werd er een geringe kreupelheid vastgesteld. De woordvoerster voegde er aan toe dat het paard destijds niet volledig in training was, wat een reden kon zijn van de niet constante kreupelheid. Ze kon niet uitsluiten of een oudere blessure aan het rechter voorbeen tot kreupelheid heeft geleid. De Zwitserse advocaat heeft bij de rechtbank een aanvraag ingediend voor nieuw, aanvullend bewijsmateriaal in de zaak.

Vervolg over zeven weken

De voorzitter van de rechtbank Christian Rikken wil de zaak over zeven weken voortzetten. Of het dan tot een uitspraak komt, is nog onzeker.

Lees hier meer over de zaak.

Bron NOZ

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook