Ga naar hoofdinhoud

Meer bitten toegestaan in springsport

Met de ingang van het nieuwe Wedstrijdreglement Springen op 1 april zijn ook de bepalingen in de optomingen van paarden en pony’s in de springsport gewijzigd. De KNHS staat meer soorten bitten toe in de wedstrijdring.

Een toevoeging is dat wanneer gebruik wordt gemaakt van een pelham, deze voorzien mag zijn van een kinriempje, maar ook voorzien mag zijn van een met rubber of leer omkleedde kinketting of een kinketting geplaatst in een kinkettinghouder. Een aantal bitten die zijn toegestaan in bus en watertrens uitvoering zijn nu ook toegestaan als dubbelgebroken variant. Pelham en pessoa bitten dienen altijd enkel of dubbel gebroken te zijn. Vanaf de klasse Z-springen geldt zowel voor pony’s als paarden het FEI reglement en is bijvoorbeeld ook een ongebroken pelham toegestaan. 

Er bestaat vaak nog enige onduidelijkheid over de toegestane manier van bevestigen van het verplichte verbindingsvorkje wanneer gebruik wordt gemaakt van een pelham- of een pessoabit. Bekijk hier de tekeningen waarin wordt aangegeven hoe het verbindingsvorkje mag worden bevestigd.

 

2 reacties op “Meer bitten toegestaan in springsport

  • *Mariska*

    Kan iemand mij uitleggen hoe het moet met een Pessoa-bit met één kleine ring onder de grote ring? Mag je daar zo mee rijden, of moet daar ook een verbindingsvorkje aan?
    En mag je eventueel zonder vorkje rijden als je de teugel aan de grote ring doet?

    Alvast bedankt!

  • lindalieneke

    Ik vind het nogal een verandering, een bit waar je voorheen pas vanaf het Z springen mee mocht rijden, mag je nu ook al mee in het B starten??? Hoe lang duurt het nog voor dat je B dressuur mag starten met Stang en Trens???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook