Ga naar hoofdinhoud

Meer maagzweren bij endurancepaarden in wedstrijdseizoen

Uit onderzoek van de diergeneeskundige faculteit in Toulouse blijkt dat trainingen en wedstrijden invloed hebben op de aanwezigheid van maagzweren bij endurancepaarden die op hoog niveau lopen. 48% van de onderzoekspopulatie had buiten het wedstrijdseizoen een maagzweer, tijdens het wedstrijdseizoen bedroeg dit percentage maar liefst 93%.

Aan het onderzoek namen dertig paarden deel. De paardenmagen werden tijdens het onderzoek twee keer gecontroleerd door middel van een gastroscopie. Eén keer buiten het wedstrijdseizoen en nogmaals twee à drie dagen na een rit van 90 tot 160 kilometer. De wetenschappers onderzochten ook de invloed van onder meer leeftijd, ras, training en huisvesting. Zij ontdekten dan zwaardere trainingen het risico op maagzweren vergroot. Ook bleek huisvesting van invloed op de aanwezigheid van maagzweren. Bij paarden die volledig op de weide stonden kwamen meer maagzweren voor dan bij paarden die zowel op stal als in de wei stonden. Mogelijk is de hogere opname van zetmeel door paarden die meer in de wei staan hiervan de oorzaak.

Bron: Horses.nl/Equine Veterinary Journal

3 reacties op “Meer maagzweren bij endurancepaarden in wedstrijdseizoen

 • Tuinhof

  Vreemd…. ik begrijp niet hoe paarden op de wei meer zetmeel opnemen? Het lijkt me juist dat paarden op stal meer krachtvoer en dus meer zetmeel krijgen? Verder vind ik het nogal schokkend hoeveel paarden een maagzweer hebben. Bijna de helft van deze 30 paarden!

  Ik vraag me af of er ook onderzoeken naar paarden in andere diciplines zijn gedaan met betrekking tot maagzweren.

 • tineke

  ja, hoe zou dit nu komen? wel eens gedacht aan de stress? het is algemeen bekend dat stress bij mensen maagsweren veroorzaakt, dus wat kunt u daaruit concluderen?

  vrijdenken is geen zonde

  ga gerust uw gang

 • g

  Maagzweren worden bij mensen niet door stress veroorzaakt maar door een bacterie !
  Ik heb twee keer een maagzweer gehad.
  Bijna iedereen heeft deze bacterie bij zich maar deze komt pas in actie als men weinig weerstand heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.