Ga naar hoofdinhoud

Meeste paarden bewegen te weinig

Stappen tellenEen paard moet al gauw drie uur per dag in beweging zijn, aangepast aan de aard en de belastbaarheid van het paard, om aan de gestelde richtlijn van 15.000 stappen te voldoen. Veel gedomesticeerde paarden – lees: het gemiddelde paard in de Benelux – haalt hun dagelijkse benodigde portie beweging niet. Dit bleek uit de stappentest van Bit.

Om een indruk te krijgen hoeveel een paard beweegt sloeg Bit aan het tellen. Het testteam heeft voor de steekproef bij achttien paarden gedurende een kwartier geteld hoeveel stappen ze zetten. Dit deed het team met eenvoudige mechanische handtellers: door een simpele druk op een knop wordt het aantal stappen geturfd. Daarnaast gebruikten de testers de videocamera voor de moeilijk te tellen situaties, zoals bij een van je af galopperend paard in een grote weide. Bij de buitenrit is met een GPS de afgelegde afstand per gang gemeten en vervolgens is bij het testpaard gemeten wat zijn staplengtes waren.

Paarden blijken in de box vrijwel letterlijk geen stap te verzetten; gemiddeld 30 stappen per kwartier. Paarden die één- of tweemaal per dag in een kleine weide of paddock worden gezet, blijken beweeglijker dan paarden in een box of paarden die de hele dag in een grote weide staan. Een springpaard in actie zet 1.027 stappen per kwartier, ruim zes keer zo veel als een relatief actief paard in de wei. Enigszins verrassend was dat een dressuurpaard vrijwel evenveel stappen zette in een kwartier als springpaard, namelijk 1.094. Een paard in de molen zet de helft van het aantal stappen van wat paarden lopen als ze aan het werk zijn, namelijk 644.

Bereken hoeveel stappen jouw paard zet met de stappentest in Bit 181.

Foto: Lonneke Ruesink
Bron: Horses.nl/Bit – Michelle Scherpenborg

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright .

5 reacties op “Meeste paarden bewegen te weinig

  • Leonneke castelijn

    de meeste mensen ook !!!

  • AWS

    Even een simpele vraag? Hoe komt men aan het aantal van 15.000 stappen? Is dit het aantal “stappen” per dag, per etmaal? Waar komt deze richtlijn vandaan? Is dit specifiek voor Benelux-paarden? Hebben paarden daarbuiten een ander patroon? Wel het verschil gemeten tussen de afgelegde afstand in stap, draf en galop? Dus een paard in de wei is minder goed af dan een wedstrijdpaard? Dit is weer zo’n stuk waar we niets aan hebben.

  • ivar

    Ik vond het een nogal vage test. Er is in de grote weides 2x 15 min per dag getest. Hoe kun je zeker weten dat je dan het gemiddelde aantal passen per dag geteld hebt? Verder wordt er vermeld dat paarden in een grote wei niet zoveel bewegen. Misschien hebben de paarden van deze tijd helemaal niet zoveel behoefte aan heel veel beweging. Hoe komen jullie aan die 15000 stappen? Wie zegt dat onze gedomesticeerde paarden dat minimaal moeten bewegen? gezien de hoeveelheid beweging die ze volgens jullie onderzoek blijkbaar nemen in de wei hebben ze blijkbaar voldoende aan minder, maar zijn andere criteria belangrijker om zich goed te voelen. Sorry, maar deze test overtuigd mij niet.

  • tineke

    Ha ha, wat een constatering is dit, dat weten wij allen al heel lang maar wij kiezen voor het gemak en de prijs. Gemakzucht vd moderne mens maakt dat onze paarden een armzalig leven leiden in te krappe dompige stallen waar ze luchtwegproblemen krijgen en zo meer. niks nieuws onder de zon maar wie geeft er nog om het welzijn van onze beste kameraden..reden waarom ik met mijn paard in frankrijk ben gaan wonen, gewoon omdat ik hem een beter leven gunde niet meer en niet minder dan dat. Alles is een keus in het leven dus we kunnen ons niet allen niet veroorloven wat wij zouden willen dus doen we aan “compromissen” en het dier is er jammergenoeg de dupe van. Ik heb gezegd, wie meer wil weten of wil discussieren ik ben er altijd voor.

    sterkte allemaal met jullie geweten

  • Meta

    Ach er zijn zoveel factoren die bijdragen tot beweging van het paard in de wei en op welke momenten is de test gedaan?
    Mijn jonge Fries staat in een omgeving waar veel te beleven valt in het land(langs een drukke weg,met ambulances,begrafenisstoeten,legervoertuigen,woon/werk verkeer,trackers,heel veel buurpaarden,helikopters,elke woensdag schietoefeningen vanaf de dijk ,veel fietsers en wandelaars richting het strand,hij is erg nieuwschierig en loopt gelijk naar iets toe wat hem interesseert,of rent vanuit het niets met zijn ook jonge weidemaatje ff een spurtje door het land,al spelend maken ze de mooiste capriolen.
    Rij je bv door de zee,dan is het beengebruik ook weer actiever,zowel voor als achter.
    Is het warm weer,dan staan ze soms wel een uurtje te soezen,is er genoeg gras ,dan vindt er niet zoveel beweging plaats,moeten ze echt zoeken naar een mals grasje,dan vindt er veel beweging plaats.
    leg je een grote bal in het land,dan is er ook meer activiteit.
    ga je dressuren of wandelen,mennen,springen ,longeren enz enz enz,het spiergebruik is telkens anders.
    Gaat het paard bv ook eens liggen in de stal ,dan vindt er ook weer andere ontspanning plaats,dan wanneer het dier alle benen op slot zet en blijft staan tijdens het rusten (denk ik )
    Hoe wordt het voer aangeboden in de stal,op ooghoogte,of op de grond(natuurlijk rug en halsgebruik),is er steeds hooi beschikbaar,moet het paard er wel iets voor doen,of heeft ie zijn maaltje binnen het kwartier op en kan ie de rest van de dag in eenzaamheid wachten tot het baasje weer eens komt….
    Ik vraag me af of het een representatief onderzoek is geweest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Ponyhengst van Rothenberger jr. veilingtopper in Westfalen

Grand Prix-merrie Lilit van Remy Bastings verkocht naar Verenigde Staten

KWPN Eerste bezichtiging uitslag dressuur dag 3

Bovengemiddeld sterpercentage op KFPS eerste bezichtiging

Vitalis drukt vijftien jaar na goedkeuring nog steeds stempel

Selectie wordt in Westfalen overgelaten aan de fokkers

Mecklenburger reservekampioen van Zoom x Fürst Nymphenburg geveild voor 68.000 euro

HC IJsselmuiden 1,10: Twaalf hengsten dubbel foutloos

HC IJsselmuiden: Ovinio springt naar zege in 1,20