Ga naar hoofdinhoud

Menforum: ‘Terug naar drie klassen voor samengesteld mennen’

Het KNHS-menforum streeft naar hervormingen om de mensport in de toekomst aantrekkelijker te maken om te beoefenen. Het forum werkt al een tijd aan nieuwe regels, die per 1 april 2017 in moeten gaan.

Bij deze hervorming staan een laagdrempelige instroom, het versterken van de competitie en een goede opbouw van niveau van de laagste tot de hoogste klasse centraal. Ook zijn recente maatschappelijke ontwikkelingen en de publieke opinie over dierenwelzijn meegenomen.

Minder wedstrijdklassen bij samengesteld mennen

Bij het samengesteld mennen wil het menforum terug gaan naar drie klassen. De huidige klasse 1 wordt straks klasse L, klasse 2 wordt klasse M en klasse 3 en 4 vormen samen de klasse Z. Het menforum heeft bovendien geconstateerd dat een goede opbouw qua niveau nog ontbreekt. Dit valt vooral op in de wijze waarop vaardigheidsparcoursen voor de lagere klassen worden gebouwd en het feit dat deelnemers bij de marathon in de laagste klasse dezelfde hindernissen / hetzelfde aantal hindernisdoorgangen moeten rijden als de hoogste klasse. Om makkelijker in te kunnen stromen en ervoor te zorgen dat minder ervaren wedstrijdmenners (en paarden) meer vertrouwen en ervaring op kunnen doen stelt het menforum een aantal wijzigingen voor.

Zo wordt de toegestane tijd in de vaardigheidsproef van de klasse L verruimd. Ook moeten de vaardigheidsparcoursen voor de klasse L en M voorwaarts gebouwd worden. Bovendien wordt de spoorbreedte tussen de kegels in de lagere klassen ruimer. Het forum heeft meerdere wijzigingen in petto. Klik hier om deze te lezen.

Tot slot is bekend geworden dat het KNHS-Kampioenschap SWM klasse L en M op vrijdag 1 en zaterdag 2 september 2017 verreden wordt in Uden.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook