Ga naar hoofdinhoud

Minder teugeldruk bij gebruik martingaal

Uit nieuw onderzoekt blijkt dat het gebruik van een martingaal door beginnende ruiters de teugelspanning aanzienlijk kan verminderen en resulteert in meer constante teugeldruk. Volgens de Britse onderzoekers Hayley Randle en Megan O’Neill vermindert het gebruik van een martingaal de kans op een onsuccesvolle training.

Teugels worden universeel geaccepteerd als manier om te communiceren met het paard. Druk en het loslaten van de teugels is essentieel in het leerproces van het paard. Daarnaast is het ook fundamenteel voor een effectieve training.

Volgens de onderzoekers worden hulpteugels, zoals een martingaal of slofteugel, vaak gebruik om het gedrag van het paard te controleren en de veiligheid van de ruiter te vergroten. Ze zeiden dat hulpteugels de potentie hadden contraproductief te zijn als er verkeerd mee wordt omgegaan, waardoor het welzijn van het paard in gevaar komt.

Randle geeft aan dat beginnende ruiters het lastig vinden om mee te gaan met de beweging van het paard en daarom steunen ze op de teugels voor stabiliteit. Dit resulteert in flinke en wisselende teugeldruk, wat tot verwarring leidt bij het paard. Ook de ruiter wordt er uiteindelijk niet beter van.

Randle en O’Neill bestudeerden zes beginnende ruiters die op een volte reden, in stap en draf. Dit deden ze drie keer. Tijdens elke gang reden de ruiters zonder martingaal, met een gewone martingaal en met een Ierse martingaal. De onderzoekers maakten gebruik van teugeldrukmeters om de druk te meten.

Bron: Horses/Horsetalk

2 reacties op “Minder teugeldruk bij gebruik martingaal

 • MJ Kochx

  uit het artikel wordt nog niet duidelijk welk type martingaal nu het beste effect had, de gewone martingaal zoals wij die kennen of de Ierse, en is die laatste dan de ‘standing martingal’ die vast zit aan de hoge neusriem, of zo’n klein verbindingsstukje tussen de twee teugels?
  (http://www.horseparadise.be/hulpteugels.htm De Ierse martingaal heeft geen directe invloed op de hoofdhouding van het paard. Hij bestaat uit een kort stukje leer met aan weerszijden een ring waar de teugel doorheen past. De Ierse martingaal wordt gebruikt om te voorkomen dat de teugels over het hoofd van het paard glrijdt bij een val, maar hij kan ook worden gebruikt bij paarden die de neiging hebben om plotseling hun hoofd omhoog te gooien, waardoor de teugels over hun hoofd schieten)
  Ik neem maar aan dat de gewone martingaal het beste effect gaf.

 • jos wouters ruiter en fokker

  Ik ben al jaren voorstander vooral bij jonge paarden of onervaren ruiters de martingaal verplicht te stellen.Er wordt teveel aan de paardenmond getrokken.De echte amateurs denken dat geweld in de paarden mond het rijden plezieriger maakt ,nee dus.
  De mond hoeken worden harder waardoor zich een nare situatie ontwikkeld voor ruiter en paard.
  Als lesgever instructeur,vind ik het kwalijk dat menigeen niet eens weet waarvoor een martingaal dient of hoe te gebruiken,vaak te lang tussen de benen hangen waardoor een voorbeen hierin kan haken,noodlottige gevolgen kunnen gebeuren.
  Gebruik martingaal:mag strak tussen voorbenen zitten en teugel moet van hand tot bit een rechte lijn vertonen,dan heeft dit effect anders niet.Bij gebruik martingaal heeft ruiter toch meer te zeggen bij zijn paard-pony. Contraproductief zijn is met veel dingen als men iets verkeerd gebruikt.Mijn inziens moeten beginnende ruiters op diverse paarden een proef afleggen of ze bepaalde hendigheid wel beheersen en in zich hebben.Ik zie vaak dat er geen basis is,alleen maar hard en trekkerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook