Ga naar hoofdinhoud

Minister wil maatlat duurzame stalsystemen voor paarden

Carola Schouten, minister van landbouw, wil ook voor de paardenhouderij een maatlat voor duurzame stalsystemen. Ze kwam woensdagmiddag met dit voorstel tijdens het Algemeen Overleg Paardenhouderij in Den Haag.

Voor onder andere de rundvee- en varkensstallen bestaat er al een Maatlat Duurzame Veehouderij. In deze maatlat staan richtlijnen opgenomen om de stallen diervriendelijker en minder milieubelastend te krijgen. Het doel is verduurzaming van de veehouderij. Veehouders die de stallen volgens de richtlijnen inrichten, kunnen als een soort van beloning gebruik maken van allerlei fiscale voordelen.

Beperkende Europese regels

Op dit moment zijn de duurzame paardenstallen, zoals de paddock paradise en de hit-actiefstallen, financieel minder aantrekkelijk doordat de btw-regels gebaseerd zijn op Europese richtlijnen. Om deze Europese regels te kunnen omzeilen, wil Schouten de maatlat ook voor de paardenhouderij invoeren. Zo kunnen de stalhouders die op deze manier paarden huisvesten wel gebruikmaken van enkele fiscale voordelen.

Milieukeur

Op dit moment is Milieukeur de maatlat aan het ontwikkelen. Milieukeur is een Nederlands keurmerk dat wordt afgegeven voor producten en diensten die het milieu minder belasten. Stichting Milieukeur (SMK) stelt de eisen van het keurmerk vast in overeenstemming met onder andere de Nederlandse overheid. Een commissie van deskundigen kan de eisen voor de maatlat opstellen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Nieuwe Oogst

9 reacties op “Minister wil maatlat duurzame stalsystemen voor paarden

 • Mathijs

  Zowiezo goed te kijken bijv door LTO naar de uitstoot van paarden. Deze worden nu veel te zwaar aangerekend tov andere diersoorten. En ze hebben juist minimale uitstoot. Anders gaan er nog paardenbedrijven in problemen komen in toekomst bij verkoop of uitbreiding!

 • Irene

  LTO praat mee, maar hoeveel paardenhouderijen worden vertegenwoordigd door LTO?

 • Mieke Theunissen

  Bedankt voor de vraag over LTO Paardenhouderij. Op dit moment zijn er 906 paardenbedrijven met 5 paarden of meer lid van de vakgroep. Daarnaast weten we van ons totaal aantal leden (ca 35.000), dat zo’n 2500 ondernemers in het bezit zijn van 1 paard of meer.

 • Mathijs

  Wel een partij met kennis van milieuzaken, want het wordt een groot probleem met milieuvergunningen, nb-vergunningen en natura. Alles wordt bij het platteland weggehaald om bij de industrie retour te geven.

 • peter

  Beter een andere partij als het ZLTO gezocht, als we naar de melkveehouderij kijken

 • Irene

  @Mieke: hoeveel procent van de bedrijven is dat? Ik begrijp uit stukken bij Boer Bewust dat er nogal gegoocheld wordt met ledenaantallen bij LTO.
  http://www.boerenbusiness.nl/bloggers/boerenbusiness/blog/10878431/het-best-bewaarde-geheim-van-lto

 • Mieke Theunissen

  Er zijn ca 6.500 primaire paardenhouderijen is Nederland waarvan wij er ca 900 vertegenwoordigen (kleine 15% van het totaal).
  Als je kijkt naar het totaal aantal leden bij LTO en haar regio’s, dan heb je te maken met de indeling van de bedrijven. Als vakgroep paardenhouderij tellen wij het aantal leden met paarden, maar dat kunnen ook bedrijven zijn die bijvoorbeeld door de vakgroep melkvee of akkerbouw als lid worden geteld ivm een andere tak op het bedrijf. Daardoor laat een totale telling zich moeilijk onder één getal vangen. Niet als een goocheltruc bedoeld, maar de realiteit van ons agrarisch ondernemerschap in Nederland.

 • Dick de Jong

  Zoals meestal mis ik weer het FNRS en het KNHS of hebben deze hier geen interesse in?

 • jahm wouters

  Onze sport die eens zo leuk was ,wordt weer kapot gemaakt door onze klote ministers,zoals ze alles stuk maken in Nederland.

  Wordt tijd dat we eens alles in dit land gaan plat gooien,regels wat niet deugen.Kijk eens in omliggende landen,merk je niks van al onze regels.
  Tja waar is onze sportbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.