Ga naar hoofdinhoud

Model Lonneke Engel klaagt Bartels aan *UPDATE*

Mischa Koot, Lonneke Engel, U2. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Tineke Bartels en Imke Schellekens-Bartels worden aangeklaagd door topmodel Lonneke Engel. Volgens het in New York wonende model is haar paard U2 (v. OO Seven), dat bij Academy Bartels in Hooge Mierde in pension stond, mishandeld. Lonneke Engel zou ook dressuurstal Academy Bartels en U2's amazone Mischa Koot hebben gedagvaard. Het fotomodel eist een schadevergoeding van amazone Koot en van familie Bartels.

Door haar carrière als fotomodel en een periode van ziekte zag Engel haar paard weinig. Mischa Koot bracht U2 uit op Lichte Tour-niveau en was hem aan het opleiden voor de Grand Prix. Bij terugkomst in Nederland was Lonneke Engel van mening dat het paard niet geweldig presteerde en dat ze wel pittige rekeningen ontving. Ze besloot daarom in januari haar paard op te halen.

Nadat ze het paard had opgehaald bleek bij inspectie door professor Vlaming van de faculteit van Gent dat het paard over een langere periode van tijd verwondingen had opgelopen aan de lagen, de ruimte tussen snijtanden en kiezen. In de dierenartsverklaring staat dat er sprake is van wonden tot op het bot. Ook zou het paard doorspoord zijn geweest. “Ik ben zelf ambassadeur van Brooke Hospital. Ik maak me in New York sterk voor de strijd tegen dierenmishandeling. Ik zette me bijvoorbeeld in voor die actie tegen koetsen in de stad. Kun je je voorstellen hoe het is als dan blijkt dat je eigen paard slachtoffer is van dierenmishandeling?”, vertelt Engel. “Ik span deze zaak vooral aan om andere eigenaren te waarschuwen dat het mis kan gaan.”

De 32-jarige Lonneke Engel en haar advocaat Stephan Wensing zeggen dat het 13-jarige dressuurpaard een carrière in de sport wel kan vergeten door toegebracht letsel. Vorige maand is hij door Lonneke Engel officieel teruggetrokken uit de sport. “We dragen er zorg voor dat U2 een vrolijk pensioen krijgt, vrij van pijn, voor zover dat mogelijk is”, aldus Engel.

Reactie Academy Bartels

In een eerste reactie liet Tineke Bartels weten verbijsterd te zijn over deze beschuldiging. “Het paard stond gewoon bij ons in pension, niet in training. Wij nemen hier ver afstand van. We hadden geen andere relatie dan die van pensionstalhouder met Lonneke Engel. We hebben ook altijd alleen maar positieve reacties gehad. Bij het ophalen van U2 werden we hartelijk bedankt voor alle inspanningen en het verzorgen van het paard. Alles was goed totdat we ineens de brief van de advocaat in de bus kregen, maanden nadat ze bij ons was vertrokken.”

Reactie Joost Peters

Mischa Koot was niet bereikbaar voor commentaar, maar haar partner Joost Peter laat als woordvoerder weten dat zij niet zijn gedagvaard. “Wensing roept dat wel, maar wij zijn niet gedagvaard, tenzij de papieren nog onderweg zijn.” Peters stelt dat er nooit problemen zijn geweest. “In augustus 2013 is de samenwerking in goed overleg beëindigd en het paard was gezond.”

Lees ook:
Lonneke Engel: ‘Bartels nam klachten niet serieus’
Officiële verklaring van Academy Bartels.

Bron: Horses

31 reacties op “Model Lonneke Engel klaagt Bartels aan *UPDATE*

 • Cocky van lith

  Verschrikkelijk dat de fam: Bartels zo beschuldigd wordt.
  Dit schaad het image van de familie
  Triest hoor.
  Ik mag ook hopen dat de beschuldegingen loze frases zijn!

 • Nienke

  Wat waar en niet waar is in deze kwestie weet ik niet, maar ik heb van dichtbij gezien dat er inderdaad niet altijd diervriendelijk met de paarden wordt omgegaan bij Academy Bartels. En ik verzin dit niet.
  Mij zou het dus niets verbazen als Engel de waarheid verteld en hopelijk leidt dit tot een doorbraak. Er zijn te veel stallen met grote naam die niet eerlijk met paarden omgaan. Ik gun iedereen alles, maar dan wel op een eerlijke manier…

 • lotte

  Dit is een zeer ernstige beschuldiging aan het adres van de Academy en de familie Bartels, die het paardenwelzijn in zeer hoge mate in het vaandel hebben staan.
  ik hoop dat mw. Engel zich realiseert wat zij met deze aantijgingen over zich afroept.
  Sterkte Fam Bartels.

 • Manon

  Volgens mij zou de rechtszaak tegen de voormalige amazone van t paard gevoerd moeten worden. Micha Koot. En speelt Stal Bartels een mindere of geen rol hierin

 • Karel de Lange

  Overigens heeft Bartels U2 wel degelijk eens gereden.
  http://www.imkebartels.com/drukke-donderdag-op-indoor-brabant.html

  Waar rook is, is vuur.

  De redactie heeft de reactie ingekort omdat deze grotendeels niet inging op bovenstaand artikel.

 • Peter Weter

  Ik vind het op zijn zachtst gezegd een vreemd verhaal waarbij ik de indruk krijg dat de eisende partij met hagel lijkt te schieten met als doel het schaden van anderen.
  Voor zover bij mij bekend hebben de paarden van mevrouw Engel vele jaren in de stallen van de familie Bartels gestald gestaan en zoals uit bovengenoemde verklaring blijkt altijd naar volle tevredenheid.
  Dat er in Nederland genoeg stallen en bedrijven zijn die op niet al te diervriendelijke wijze hun paarden trainen en behandelen zal ik niet ontkennen maar ik durf te stellen dat dit bij de familie Bartels absoluut niet het geval is! Des te vervelender is het dat zij hiermee in verband worden gebracht.
  Zonder anderen af te vallen ken ik namelijk geen enkel professioneel paardenbedrijf dat op het hoogste dressuurniveau presteert waarbij met zoveel liefde, geduld en respect voor het paard sport bedreven wordt.
  Hoewel het hun imago volgens velen wellicht zou kunnen schaden denk ik dat juist hun jarenlange reputatie dit tot een minimum zal beperken.

 • Saskia Ven, hoofdredacteur Penny, namens Penny, Holco Publications

  Academy Bartels is in De Telegraaf van 20 maart op een akelige manier in opspraak gebracht door de beschuldigingen van model Lonneke Engel.
  Holco Publications, uitgever van jeugdpaardentijdschrift Penny, werkt al jaren op een hele prettige manier samen met Academy Bartels. Hun bedrijfsonderdeel Academy Events organiseert hippische evenementen. In samenwerking met Academy Events brengt Penny meerdere evenementen zoals Penny in de Bak. Zij nemen een vooraanstaande positie in de (top)sport in als het gaat om het inslaan van nieuwe wegen om de sport en het paardenwelzijn op een hoger plan te brengen. Uiteraard hebben zij paardvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.
  Ook Penny wil de jeugd middels educatie en entertainment bijbrengen respectvol met paarden om te gaan en daarop sluit de filosofie van Academy Bartels naadloos aan. 
  Wij zijn blij met deze organisatie te kunnen samenwerken en hebben geen enkele reden om aan te nemen dat de beschuldigingen van Lonneke Engel op waarheid berusten.

 • Karin

  Kansloos…

 • H. Paerels

  Staan we hier nu werkelijk van te kijken?
  Ik denk dat heel veel paarden bij controle er precies zo voor zouden staan, dus met beschadigde lagen, m.n. hier in Nederland.
  Onze grove manier van rijden met Stang (en trens) leidt daar vanzelf toe.
  Als je bedenkt dat een stang tot 10x scherper inwerkt als een trens is dat toch niet zo verwonderlijk?
  Hoeveel (top-)ruiters rijden hun paard met lichtheid, zoals de FEI dat vraagt?
  Laten we niet zo hypocriet doen.

 • Anna Maas

  Even afwachten wat er uit gaat komen inplaats van het opnemen voor Academy Bartels, bedenk wel dat je niet zomaar olympische ruiters aan gaat klagen. Er kan wel gezegd worden dat er door hen niet op gereden is maar ze hebben er wel degelijk op gereden, er zijn beelden van en als eigenaar ben je wel degelijk verantwoordelijk voor wat er op stal gebeurd.

 • Ingrid

  Er zijn maar weinig professionele stallen die hun deuren zo open hebben staan als deze familie.
  Iedereen kan en mag meekijken in de keuken van stal Bartels.
  Denk hierbij aan een trainingsweek, evenement, clinic of ander bezoek aan het bedrijf.
  Je kunt dan zien dat er met veel respect voor mens en dier wordt gewerkt !

  Al deze “oogjes” zijn tevens een soort controle – dit vinden ze bij Bartels geen probleem want iedereen mag zien hoe zij hun paarden op een correcte diervriendelijke manier opleiden.

  De keren dat ik het bedrijf heb mogen bewonderen heb ik de paarden er ruimschoots voldoende verzorgd en gezond bij zien staan.
  Tijdens de trainingen lopen ze als happy athletes door de baan met veel afwisseling en rust.

  Zeer spijtig voor de familie Bartels dat ze deze belachelijke beschuldigingen voor de kiezen krijgen.
  Hopelijk blijven ze nog lang doorgaan met hun manier van werken en aan iedereen de mogelijkheid bieden om hiervan te genieten !

 • Lotje Moerdijk

  Persoonlijk gruwel ik al van de term “topmodel”, en al helemaal als je aan de andere kant van de wereld woont en je paard nooit ziet. Topmodellen hebben wel vaker problemen, ik denk dat dit dezze keer ook het geval is…

 • KK

  Wel makkelijk zo een medium.
  je kan gewoon schrijven wat je wilt, zonder dat daar consequenties aan vast zitten.
  ik zou het vreselijk voor het paard vinden als het daadwerkelijk het geval zou zijn.
  Ik ben enkele keren bij de Fam. Bartels geweest en heb nooit het idee gehad dat zij niet correct met de paarden omgingen.
  Maar als je zo vreselijk met je paard begaan bent, hoe kan het dan dat je er nooit wat van gemerkt hebt.
  Ik hoop dat beide partijen er uitkomen zonder dat de paardensport beschadigd wordt.
  Het is een geweldige sport maar helaas laat niet iedereen dat naar voren komen.

 • Huub Valkenburg

  Jaren geleden ben ik tijdens een clinique bij Acedemie Bartels vertrokken omdat ik de kwelling voor de paarden niet kon aanzien, de handen van de ruiters waren van beton en geen paard werd losgelaten getoond, de druk was enorm. Tijdens een pauze sprak ik met enkele aanwezigen, de tendens van de opmerkingen was: ze behalen er grote prijzen mee, dan zal het wel zeer goed zijn. Niemand durft zich tegen “grote namen” te keren, men laat zich verblinden door het goud. De PvvD heb ik erop aangesproken, die durven niet, een te grote naam. Op deze manier breken we alles af en zullen op termijn justitie over ons heen krijgen. Op de hengsten keuring lieten oude rotten tijdens een onderonsje met de jeugd zien hoe er gereden dient te worden Hamminga, Frenk Jespers

 • S

  Ik ga niet zeggen wie ik geloof of wie er gelijk heeft, maar ik geloof nooit dat de faculteit van Gent een rapport op gaat stellen en hun ‘bevindingen’ zwart op wit gaan zetten als zij er niet 100% van overtuigd zijn!!!!

 • eddy crul

  Duidelijk een zaak die zal moeten afgehandeld worden door de hoofdrolspelers.Het enge daarvan is dat een rechtbank geen garantie is dat wie gelijk heeft ook gelijk krijgt.Wie er niet bij was kan het niet weten en de vele reacties hier hebben allen een waarheid in zich maar zijn bezwaard met het feit niet echt 100% neutraal te zijn.Als deze klacht terecht is dan vind ik het wel goed dat iemand de moed heeft één van de Goden van de Dressuur op het matje te roepen.Als deze klacht ten onrechte is ,vind ik het laag bij de grond.Voor een rechter zal het zeer moeilijk zijn, zo niet bijna onmogelijk hier nog 100% de waarheid te achterhalen,want dit is een zeer complexe zaak.Misschien hebben alle partijen een beetje gelijk en een beetje ongelijk.Alhoewel het ook zeer moeilijk zal zijn voor Academy Bartels denk ik dat het beter zou zijn mochten betrokkenen althans nog proberen deze zaak in der minne op te lossen.Ik hoop van harte dat de partij die gelijk heeft hier ook zijn gelijk krijgt. vr gr EC

 • jos ooms

  Ik ken de Fam.Bartels al jaren en weet zeker dat het paarden mensen zijn en weten hoe ze met paarden om moeten gaan.
  Hoeveel paarden hebben ze al op hoog niveau uitgebracht, hoeveel olympische spelen hebben Tineke en Imke al gereden en dan komt nu een model met haar kennis deze mensen vuil maken, schande gewoon.
  De beschuldigingen die worden gedaan aan het adres raken kant nog wal, maar er zit veel meer achter deze beschuldigingen, lees het verhaal in BIT van een tijdje geleden, toen was alles nog koek en ei Mischa was een super amazone die eerlijk met een paard omgaat.
  Maar het was maar een gewoon paard dat een leuke Z2 proef aan kan, niet meer en niet minder.
  Het paard heeft zich al vele malen opgegeten en dat willen ze nu ergens gaan halen.
  Succes, Joep, Tineke en Imke.

 • pieter houmes

  ik kan me bijna niet voorstellen dat de familie bartels zo met paarden omgaat ik denk dat hier meer aan de hand is een soort wraak actie ik woon zelf in Westkapelle in zeeland en daar doen ze zo iets niet met paarden

 • sandra

  Normaalgesproken reageer ik nooit op artikelen van websites, maar hierbij wil ik toch even mijn ongenoegen laten blijken.. Zelf heb ik 2,5 jaar met veel plezier bij Academy Bartels gewerkt, en heb ik met eigen ogen kunnen zien dat deze mensen het paardenwelzijn zeer hoog in het vaandel hebben staan. Als er een stal is waar paarden op een goede manier opgeleid worden is het hier wel. Er gebeuren zeker een hoop dingen in de paardensport die niet door de beugel kunnen, maar Academy Bartels hoort daar niet bij.
  Het is jammer dat de stal op deze manier onterecht een slechte naam krijgt. Vooral omdat er een hoop mensen negatief reageren terwijl ze geen verstand van zaken hebben, en mischien zelfs nog nooit bij de fam Bartels zijn geweest.
  Voor mij zijn Tineke, Imke en Mischa grote voorbeelden,en dat zullen ze altijd blijven.

 • Manon

  Nou Jos Ooms jouw opmerking: “Maar het was maar een gewoon paard dat een leuke Z2 proef aan kan, niet meer en niet minder.” klopt niet helemaal als je 4e wordt in het NK ZZ licht, 2e in het NK ZZ zwaar, goed mee komt in de Lichte Tour en klaar gestoomd wordt voor de Grand prix. Ik vind dat wel lekker makkelijk om zo net te doen alsof het maar een “gewoon” paard betrof. Het paard zal wellicht met veel te veel druk gereden zijn om te kijken of de grandprix oefeningen eruit gekregen konden worden. En dat Stal Bartels vaak mensen in de keuken laat kijken wil niet zeggen dat er nooit met teveel druk gereden wordt. En misschien niet door Tineke en Imke maar wel door Micha. Feit is dat het beest flinke schade heeft opgelopen aldus de kliniek en professor in Gent. En het zal wellicht niet bewust gebeurt zijn. Maar feit is dat een paard van 13 jaar nu in de kreukels zit en niet meer in de sport kan lopen. Ik geef Lonneke Engel groot gelijk dat ze het voor de rechtbank sleept. Dressuur is geweldig. Maar het wordt tijd dat het paardvriendelijker gebeurt. Maar het gaat om belangen en geld en dan is het paard ondergeschikt belang. Triest maar waar.

 • Joost Smits

  De familie Bartels heeft inderdaad een zeer goede naam in de paardenwereld. Voor een groot deel is dat te danken aan de jarenlange zeer professioneel gestuurde publiciteits campagnes door Joep en Tineke zelf.
  In zijn algemeenheid is het niveau van de africhting er niet op vooruit gegaan sinds de commercie en veel fout geld de paardensport in hun greep hebben gekregen. Kennelijk heeft de familie Bartels ook geen weerstand kunnen bieden aan de tucht van de markt.
  Want in een professionele omgeving als zij beweren te zijn, hadden de Grand Prix aspiraties van de eigenaar van U2 al lang naar beneden bijgesteld moeten worden. Dat had een hoop dierenleed gescheeld. Maar ruim 1000 euro stalgeld per maand opgeven is ook geen gemakkelijke beslissing. Nu maar eens afwachten wat de rechter gaat beslissen. Wedden dat er nu veel meer trainers en andere paardenprofs slecht zullen slapen? Jammer dat Ernest van Loon dit niet meer mee kan maken. Die heeft jaren geleden al voorspeld dat dit zou gaan gebeuren. Niet specifiek met betrekking tot de familie Bartels natuurlijk. Maar meer vanwege de doorgeslagen commercialisering van de paardensport. En daar is The Academy natuurlijk weer wel de exponent van.

 • Wendy van den Barselaar

  Wat triest dat samenwerkingen zo eindigen: tussen ruiter en eigenaar, maar ook tussen ‘oude bekende’ en evenementenorganisator.

  Op de site van Mischa staat nu nog over U2:

  “In 2006 kreeg ik mijn huidige toppaard U2 (in eigendon van topmodel Lonneke Engel) te rijden. Met dit fantastische paard werd ik o.a. 2e op het N.K. in het ZZ-zwaar in 2009. Op dit moment loopt U2 Lichte Tour en train ik hem onder begleiding van Olympisch amazone Imke Schellekens-Bartels naar de Grand-Prix.” Blijkbaar is de Grand Prix niet haalbaar.

  En dit is een ouder artikel op http://www.AcademyBartels.com:

  “Academy in zee met Lonneke Engel en Mischa Koot 26/08/2010. Intensievere samenwerking tussen Academy Bartels, topmodel Lonneke Engel en Mischa Koot.
  Vanaf vandaag staat er weer een oude bekende op stal bij Academy Bartels. Lonneke Engel, die al eerder met haar paard Key West op Academy Bartels stond, stalt nu haar paard U2 (v. Ooseven) op het bedrijf van Imke en Tineke Bartels. U2 wordt in de Prix St. Georges uitgebracht door Academy instructrice Mischa Koot en heeft al heel wat successen op zijn naam staan. Lonneke Engel is bekend als internationaal topmodel in vele campagnes waaronder Ralph Lauren en op dit moment is ze o.a. het gezicht van Bobbi Brown Cosmetics en Elizabeth Arden Skincare.
  Lonneke Engel, een groot paardenliefhebster, zal via haar bedrijf Organice Your Life® een intensievere samenwerking aangaan met Academy Bartels. Het doel daarvan is om de paardensport, Academy Evenementen én entertainment dichterbij elkaar te brengen en dit bij het grote publiek in binnen- en buitenland bekend te maken. Met de expertise van Academy Bartels en de contacten, ervaring en PR mogelijkheden van Lonneke, hopen ze de al bestaande evenementen naar een hoger platform te brengen en nieuwe evenementen te ontwikkelen. Organice Your Life® is een bedrijf dat o.a. evenementen ondersteunt en ontwikkelt die, naast dat ze leuk en educatief zijn, ook iets “goeds” doen voor de medemens, dier en/of natuur.
  Mischa Koot zal, nu U2 in Hooge Mierde op stal staat, frequenter o.l.v. Imke Schellekens-Bartels kunnen trainen, en daardoor nog beter voorbereid op wedstrijd gaan met U2. Zij zal zich meer op de trainingsweken kunnen gaan focussen. Om te beginnen zal ze aanwezig zijn bij Horse Event op 10-11 en 12 september, waar zij o.a. een clinic zal verzorgen met vriend en kür-specialist Joost Peters. Tijdens Concert Hippique zal zij samen met Imke Schellekens-Bartels een showblok verzorgen. Ook Lonneke zal een belangrijke rol vervullen bij het Concert Hippique.
  Voor Lonneke is het ook heel belangrijk dat zij zich samen met Academy Bartels zal inzetten voor Brooke Hospital for Animals. Tineke Bartels en Lonneke Engel zijn ambassadrice van Brooke Hospital. Dit is een goed doel dat (werk)paarden en ezels in arme landen verzorgt en hun eigenaren leert hoe ze het beste voor ze kunnen zorgen. Een gezond paard kan namelijk goed werken en zo is het niet alleen goed voor deze dieren, maar ook voor de eigenaren, families en zelfs hele gemeenschappen, die zo een inkomen kunnen hebben. Tijdens Concert Hippique wordt hier aandacht aan besteed en hopen ze veel geld op te halen voor dit goede doel. Tijdens het laatste Concert Hippique was dit maarliefst € 50.000 euro. Voor dit geld zijn veel werkpaarden en ezels geholpen.
  De komende tijd zult u meer over deze nieuwe samenwerking horen!”

  Dat was dus 3,5 jaar geleden. Het is blijkbaar niet geworden wat ze er toen van verwachtten…

  Interessante reactie trouwens wel van H. Paerels. Ik ben helemaal voor zo’n controle, vooral bij diverse paarden van ruiters waarvan de paardenmonden en ruiterhanden helemaal niet prettig waren om naar te kijken tijdens de recente Indoor kampioenschappen. Mischa Koot heb ik daar overigens niet gezien.

 • Wendy van den Barselaar

  Overigens, als de samenwerking met Mischa al in augustus vorig jaar is beëindigd, wie heeft het paard dan gereden tussen augustus 2013 en januari 2014 op het terrein van Bartels en wie daarna en waar, tot aan het bezoek aan de arts?

 • Manon

  De groom van Imke heeft t paard daarna gereden las ik. En nadat hij daar weg was en slecht at is er een arts bij gekomen. En toen is t balletje gaan rollen naar wat ik er over gelezen heb

 • Cecile

  sneu voor het paard en fam.Bartels.Wat model betreft had ze het op een nette manier af kunnen handelen i.p.v.op zo een mediageile manier!niemand weet hoe of wat en toch heeft iedereen er een mening over,voorstanders positief,tegenstanders negatief!i.i.g.komt de dressuursport weer in kwaad daglicht te staan,beetje zonde!Als we al verbetering willen krijgen kunnen we beter gezamelijke oplossingen bedenken i.p.v.zondebokken aanwijzen!Eerst Anky nu Bartels,who is next?Beetje jammer dit,dus model hou het netjes en los het op zoals het hoort,face to face en niet achter iemands rug over iemand zo in het openbaar,erg achterbaks.

 • eddy crul

  Geachte REDACTIE,graag zou ik hier toch eens de gewraakte tekst van Karel de Lange willen lezen.De opgegeven reden lijkt mij niet een echte reden om die tekst te verwijderen.Althans toch als ik uw reglement eens goed na lees.Het gebeurt meer dat bepaalde reacties een beetje afwijken van de inhoud van het bovenstaande artikel en deze reacties worden niet verwijderd.Karel de Lange is gewoon de zaken bij naam te noemen,of hij nu gelijk heeft of niet dit doet er niet toe ,het is zijn mening.Ik weet wel dat het jullie zijn die beslissen wat door kan en niet,maar hier heb ik toch geen goed gevoel bij.Is er een andere reden?Was hij te scherp voor Academy Bartels en willen jullie dit liever niet in uw blad?Daarom vraag ik jullie zeer beleefd de tekst nog eens te overlezen,misschien kan zijn reactie toch nog toegevoegd worden.?Ook komt Karel de Lange steeds uit voor zijn mening met zijn volledige naam,voor velen is dit al lang terug het geval niet meer.Ondanks uw waarschuwing dat deze reacties onherroepelijk zouden verwijderd worden zie ik ze meer dan regelmatig verschijnen.Niet dat ik daar echt last van heb,gewoon eens terloops gezegd.Met alle respect voor jullie en DWR.

 • Huub Valkenburg

  Helemaal mee eens mevr Paerels. Toch wil ik iets toevoegen, het grote gros van onze ruiters en amazones (incl de toppers met handen van staal!) weet niet wat losgelatenheid en lichtheid in de hulpen betekend, dan wordt een zinvolle discussie erg moeilijk.

 • H. Paerels

  Inderdaad Huub, kijk wat die omstreden trainingsmethode ons gebracht heeft.
  En dan te bedenken dat van mw. van Grunsven en S.Janssen het Skala afgeschaft mag worden …..

 • Busser, J

  Er zijn echt steeds meer mensen die denken dat hoe harder je trekt, hoe beter je paard ‘aan de teugel’ loopt. En ik ben blij dat dhr Ernest van Loon dit niet mee hoeft te maken, ook al heeft hij dan gelijk gekregen. Soms is het beter geen gelijk te krijgen. En wie zijn ogen en oren open houdt, weet dat dit soort wantoestanden veel voorkomt, op allerlei niveau’s. Ook dierenartsen spelen een rol, maar ik blijf erbij dat het juryleden zijn die niet kritisch genoeg (durven) zijn. JB.

 • Peter Weter

  Het is altijd weer zo sneu en makkelijk om de LDR-discussie weer te voeden ook wanneer deze helemaal niet op zijn plaats is.
  Op Youtube stond het volgende filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=xIl3lgOYn6I
  Een filmpje geplaatst door de eigenaresse van het paard in de periode dat de samenwerking met de amazone is beeindigd. De successen zijn talrijk en er is niets waaruit blijkt dat het paard op een gedwongen of geforceerde manier loopt. Niks waaruit blijkt dat het paard ontevreden is. Het geeft(voor mij ) een ongedwongen ontspannen beeld, zoals ik deze combinatie ook meerdere malen ‘live’ heb gezien.
  Na al deze successen, het rijden op de mooiste concoursen en evenementen, is in augustus de samenwerking in goed overleg beeindigd. Als een paard na een periode van minder intensieve training een half jaar later niet meer dat sportpaard is dat in de spotlights liep dan is dat blijkbaar voor sommigen moeilijk te verkroppen. De dollartekens in de ogen van eigenaren vervagen als na jaren blijkt dat de stap van lichte tour paard naar Grand Prix niet voor ieder paard is weggelegd.

 • tineke van vulpen

  Citaat: ” Lonneke van Engel was van mening dat het paard niet geweldig presteerde en dat ze wel pittige rekeningen ontving.” Ik denk dat dit toch wel iets is om eens heel goed over na te denken….
  Succes is noch voor dollars, noch voor euro’s te koop. Als ik een Golf koop, wordt dit nooit een Ferrari, al pomp ik er nog zo veel geld in en leg ik nog zo veel druk op de monteurs…..
  Ik hoop alleen dat U2 het goed maakt en misschien als recreatie paard nog een poos mag genieten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.