Ga naar hoofdinhoud

Moet de KVTH keuringsvoorwaarden aanscherpen?

[email protected]

Hoewel het couperen van staarten al jarenlang verboden is, verschijnen er nog steeds trekpaarden zonder staarten op de keuringen van de KVTH. Dit stamboek zegt dat ze niets kan ondernemen tegen de manier waarop sommige fokkers de Nederlandse wetgeving ontduiken. Maar de KVTH kan toch haar keuringsvoorwaarden aanscherpen en paarden met gecoupeerde staarten niet toelaten tot de keuringen?

Inmiddels besteden de landelijke pers en radio ook aandacht aan deze kwestie. Vinden jullie dat de afwachtende houding van de KVTH de rest van de paardenwereld schaadt?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jaap van der Meulen, Piet Jansen, Henk van der Pols


Van: Jaap 

Jaap van der Meulen, voorzitter van Koepel Fokkerij. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Jaap van der Meulen, voorzitter van Koepel Fokkerij. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Paardenhouders moeten zich er in algemene zin meer van bewust worden dat er maatschappelijk een andere belevenis aangaande het houden en gebruiken van dieren is ontstaan. Wat vroeger werd geaccepteerd staat de laatste jaren ter discussie. De Nederlandse wet verbied het couperen van staarten bij paarden. Zolang er de legale mogelijkheid bestaat dat paarden in bijvoorbeeld Frankrijk wel gecoupeerd worden, mogen deze dieren in Nederland niet geweerd worden voor deelname aan keuringen. Terecht merkt u op dat de KVTH haar keuringsreglement dienaangaande zou kunnen aanpassen. Dat is ook precies wat het bestuur van de KF aan het bestuur van de KVTH heeft geadviseerd. Kennelijk is het bestuur van de KVTH terughoudend om dit aan hun leden voor te leggen. Naar mijn mening schaadt de KVTH het maatschappelijk draagvlak voor de Nederlandse paardenwereld door haar afwachtende houding in deze gevoelige kwestie. Het is volgens mij verstandiger voor de KVTH om proactief te gaan acteren.


Van: Piet 

Piet Jansen, voorzitter Sectorraad Paarden.
Piet Jansen, voorzitter Sectorraad Paarden.

Laat duidelijk zijn dat de Sectorraad Paarden het couperen van staarten bij trekpaarden ten enen male afkeurt, hoe geworteld dit gebruik ook mag zijn in de traditie. Paardenwelzijn is belangrijker dan traditie! Als voorzitter van de SRP heb ik meermalen namens het bestuur hierover gesproken met bestuursleden van de KVTH.
De KVTH kan de Nederlandse wetgeving niet veranderen, maar het bestuur kan wel verbieden dat men met paarden met gecoupeerde staarten deelneemt aan keuringen. De SRP ziet dit verbod liever vandaag dan morgen en eigenlijk had het gisteren al moeten zijn opgenomen in de keuringsvoorwaarden. De afwachtende en weigerachtige houding van de KVTH schaadt het aanzien van de paardenwereld.
We hebben er als SRP ook bij herhaling bij het ministerie op aangedrongen om haast te maken met het door de toenmalige staatssecretaris Dijksma toegezegde onderzoek of het ook wettelijk kan worden verboden. Maar of er nu wel of niet een wettelijk verbod komt, de KVTH kan zelf ook maatregelen nemen. Vanuit een oogpunt van dierenwelzijn en gelet op het maatschappelijk draagvlak moet je toch niet willen dat paarden met gecoupeerde staarten nog langer aan keuringen en tentoonstellingen deelnemen? Welke KVTH’er pakt dit interne probleem eindelijk eens bij de staart?


Van: Henk 

Henk van der Pols, voorzitter KVTH.
Henk van der Pols, voorzitter KVTH.

Namens KVTH ben ik het niet eens met de stelling. Degenen die over dit onderwerp spreken kennen maar één kant van het verhaal. In 2001 heeft KVTH namelijk al besloten geen gecoupeerde paarden toe te laten tot de keuring. Echter een aantal trekpaardfokkers heeft hiertegen een proces aangespannen en dat hebben wij verloren. KVTH is dus wettelijk verplicht om trekpaarden toe te laten die legaal in het buitenland of vanwege medische noodzaak zijn gecoupeerd, een gevolg van het vrije verkeer van handel.
KVTH heeft niet de intentie om dit proces over te doen, aangezien de onderliggende wetgeving tot op heden onveranderd is. Het bestuur van KVTH staat niet boven de wetgever en kan hier dus niets aan veranderen. De KVTH moet handelen conform de juridische mogelijkheden, hierop hebben wij helaas geen inspraak. Helaas richt de publieke opinie zich tegen KVTH, echter dat is volkomen onterecht. Er is namelijk regelmatig overleg met de overheid en onze jurist over de mogelijkheden die binnen ons bereik liggen. De KVTH verricht daarbij uiterste inspanning om het couperen tegen te gaan, daarvoor is er o.a. een communicatieplan opgesteld en doen wij jaarlijks een dringende oproep om te stoppen met couperen, hetgeen zijn vruchten reeds afwerpt.

Deze [email protected] verscheen donderdag 1 september in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook