Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN minder jonge hengsten inschrijven?

Info@
© Jacquelien van Tartwijk / Paardenkrant-horses.nl
Het KWPN heeft dit jaar in totaal 44 rijpaardhengsten ingeschreven. Een opmerkelijk groot aantal, zeker als je bedenkt dat in de aanloop naar de hengstencompetitie drie jonge goedgekeurde hengsten zijn gecastreerd en jonge hengsten in het algemeen steeds minder merries te dekken krijgen. Het KWPN biedt eigenaren van hengsten alle mogelijkheden om jonge hengsten voor goedkeuring in aanmerking te laten komen (via jonge paarden-competities, sport, herkansing onder het zadel en zelfs op vrijwillige basis).

Doet het KWPN er wel verstandig aan om het selecteren van jonge hengsten zo te promoten? Moet het KWPN niet meer afgaan op de marktsituatie en dus minder hengsten inschrijven?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Joan van Gorkum, Lauw van Vliet, Marianne Hendriksen-de Rijk

 

Van: Joan 

Joan van Gorkum, springpaardenfokker.
Joan van Gorkum, springpaardenfokker.

Minder hengsten inschrijven is geen goede zaak. Jonge, correcte, foktechnisch interessante hengsten moeten juist de kans krijgen. Naar mijn idee zit het probleem in een ander stadium van het KWPN-selectietraject. Te veel 2,5-jarige hengsten worden doorverwezen of afgeserveerd op de verkeerde argumenten. Mooie voorbeelden zijn Big Star en Tyson. Twee bijzondere springpaarden waarvan je de losspringvideo’s met het aanbieden op de hengstenkeuring eens zou moeten terugkijken en wat hun aanwijzing naar een volgende ronde waarschijnlijk in de weg stond.
Gebleken is tevens dat veel internationaal doorbrekende hengsten later KWPN-erkend worden. Hengsten die naar mijn idee niet de 50-70 dagen hadden doorstaan op hun 2,5- en 3-jarige leeftijd. Vooral de paarden uit prestatiefamilies zijn op 2,5- en 3-jarige leeftijd te jeugdig en laat rijp, maar veelal wel top gezond. Deze vallen vaak af omdat ze ontwikkeling en/of hengstenuitdrukking missen.
Waarom dekken jonge hengsten minder? Fokken kost geld, fokkers willen risico’s uitsluiten en met zo veel mogelijk zekerheid een toppaard fokken. Daarnaast fokken (te) veel fokkers met als doel hun veulen goed te kunnen verkopen. De prijzen van veulens van bewezen hengsten zijn hoger dan van jonge hengsten. Kortom, er is niet één oorzaak, maar diverse. Mijn advies zou zijn om dichterbij het fokdoel te selecteren, dus op zijn vroegst met 3,5-jarige leeftijd. Eigenaren gaan dan zelf selecteren, want met een hengst die het niet is van nature, ga je niet die extra investering(en) doen.


Van: Lauw 

Lauw van Vliet, hengstenhouder.
Lauw van Vliet, hengstenhouder.

Door allerlei factoren hebben de jonge hengsten het moeilijk in de fokkerij. Dat heeft er onder meer mee te maken dat een gedeelte van de fokkers altijd bewezen hengsten gebruikt omdat hun veulens dan meer kans maken bij de selectie van veulenveilingen. Fokkers bepalen dus zelf hun eigen hengstenkeuze. Het ligt er maar net aan hoe de fokkers tegen de jonge goedgekeurde hengsten aankijken. Het maakt dan niet uit of het KWPN twintig of veertig jonge hengsten goedkeurt. Ik sta daar dus niet negatief tegenover. De kwaliteit is in de breedte beter geworden. De verrichtingstesten waren goed te volgen. Deze jonge hengsten verdienden een kans. Het was best een zware selectie.
Een goedkeuring van een KWPN-hengst is bovendien een meerwaarde voor buitenlandse klanten. Dit is een soort garantie en dat weegt op tegen de kosten van de hengstenkeuring. Een hengstenhouder maakt hoe dan ook kosten. Zijn jonge hengst zal toch opgeleid moeten worden tot sportpaard. Als een hengstenhouder in zijn hengst gelooft en die hengst dekt in de eerste paar jaar nog niet zoveel merries, geeft de sport een meerwaarde aan zijn dekhengst. Ik weet geen andere methode te bedenken om meer merries te dekken. Een hengst wordt interessant als hij op zeven- of achtjarige leeftijd in de sport boven het gemiddelde uitkomt.


Van: Marianne 

Marianne Hendriksen-de Rijk, dressuurpaardenfokker.
Marianne Hendriksen-de Rijk, dressuurpaardenfokker.

Wat mij betreft hoeft het KWPN niet meer af te gaan op de marktsituatie, maar daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben. Als het KWPN verschillende mogelijkheden aan eigenaren van hengsten aanbiedt, om op in de stelling genoemde manieren, een kwaliteitsvolle, correcte hengst uit een goede sportstam goed te keuren die een verrijking is voor de fokkerij, heb ik daar geen problemen mee.
Dat er goedgekeurde jonge hengsten gecastreerd worden en/of verkocht worden naar het buitenland, of als sportpaard verdergaan, is nou eenmaal zo. Als een hengst niet genoeg dekkingen krijgt, kan ik best begrijpen dat een hengstenhouder er niet mee verdergaat. Dat moeten we respecteren. Dat er nu 44 hengsten zijn goedgekeurd vind ik niet erg. Er vallen nu eenmaal hengsten om verschillende redenen af, en dan blijft de lijst met goedgekeurde hengsten wel ongeveer gelijk denk ik.

 

Deze Info@ verscheen donderdag 1 december in De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

2 reacties op “Moet het KWPN minder jonge hengsten inschrijven?

  • Harm Hartlief

    Mijn visie als springpaardenfokker: Showrubrieken met 2,5 jarige hengsten, zoals het onderdeel vrijspringen bij een hengstenkeuring zijn leuk om te zien en moeten ook blijven. Wat mooi is het om een mooie, goedbewegende en vrijspringende 2,5 jarige hengst te zien of gefokt te hebben. Alleen vrijspringen zou maar een heeeel klein onderdeeltje moeten zijn van een hengstenselectie. Alle hengsten die correct, gezond zijn en netjes over een sprong gaan, zouden uitgenodigd moeten worden voor een verrichtingsonderzoek. Als de eigenaar in het traject na het zadelmakmaken zelf denkt dat hij goed genoeg is (misschien heeft de eigenaar hem al zadelmak voor de hengstenkeuring) en denkt te moeten investeren in een verrichtingsonderzoek, kan een jury bepalen of een jonge hengst trainbaar is voor het verrichtingsonderzoek tijdens het aanleveren. Jonge hengsten kunnen op deze manier rustig klaargemaakt worden voor het verrischtingsonderzoek en hoeven niet ‘klaargestoomd” te worden voor een vrijspring-show. De verstandige eigenaar zal zijn hengst gaan sparen om een goed verrichtingsonderzoek te gaan doorlopen. Gaande het verrichtingsonderzoek zal blijken of de hengst de benodigde aanleg heeft als springpaard. Op deze manier zullen ook hengsten die in het vrijspringen ‘netjes hun ding doen’ ook een kans krijgen, want deze worden naar mijn mening te vaak gemist. De lat kan bij het onderzoek dan ook hoger gelegd worden, daar het aantal hengsten die aangeleverd worden waarschijnlijk hoger zal zijn. Hengsten die niet correct, niet gezond of ronduit slecht springen tijdens het vrijspringen kunnen zich alsnog bewijzen in hun sportcarriere en krijgen op deze manier nog een kans om later in te stromen, zoals dat nu ook het geval is. Als de hengstenkeuringscommissie kansen ziet voor een dergelijke hengst om het KWPN-paard te kunnen verbeteren, kunnen ze hem alsnog goedkeuren naar gelang de kwaliteit versus de gebreken. Uiteindelijk zal de fokker beslissen of ze hem gebruiken. Want een goed vrijspringende 2,5 jarige hengst fokken is mooi, maar een succesvolle 1.60 hengst fokken is nog veel mooier.

  • Linda Mol

    Naar mijn idee moeten jonge hengsten juist gebruikt worden. Natuurlijk is het logisch dat men in de fokkerij graag kiest voor een oudere en bewezen hengst, dat maakt het risico kleiner. Maar daar tegenover staat dat men fokt om vooruit te komen, dan zouden de jonge hengsten dus beter zijn dan de oudere hengsten. Het probleem is echter dat je deze zekerheid niet kunt bieden en dat een bewezen hengst meer zekerheid biedt. Dus ja ik snap waarom er minder vaak voor een jonge hengst gekozen wordt, maar ik vind het jammer. Ook moet ik eerlijk toegeven dat ik geen fokker ben en als ik in de schoenen zou staan van een fokker zou ik ook liever voor zekerheid gaan. Maar ook voor het uitbreiden van de genen binnen de populatie is het geen gek idee om jonge hengsten te gebruiken.
    Fokken is gokken, dus nee ik ben het niet eens met de stelling dat er minder jonge hengsten ingeschreven moeten worden. Maar ja, ik begrijp wel waarom anderen het hier mee eens zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.