Ga naar hoofdinhoud

Motie VVD, PvdA, PvdD en PVV Zuid-Holland: ‘meer ruimte voor ruiters in de natuur’

Foto Lonneke Ruesink
De VVD, PvdA, PvdD en PVV hebben in de Provinciale Statenvergadering van 8 november 2017 gezamenlijk een motie ingediend. De partijen vinden dat de provincie natuur- en recreatiegebieden beter toegankelijk moet maken voor ruiters. In de motie wordt het college van Gedeputeerde Staten verzocht met alle betrokken partijen een plan op te stellen om duidelijke routes aan te leggen en knelpunten op te lossen. Hun motie daarover kreeg woensdag in Provinciale Staten brede steun.

De vier partijen wijzen erop dat natuur- en recreatiegebieden met belastinggeld worden aangelegd en onderhouden: “Daarom hebben we afgesproken dat ze gratis toegankelijk moeten zijn voor fietsers, wandelaars én ruiters. Maar ruiters kunnen in slechts 20% van de Zuid-Hollandse gebieden terecht.”

Ruitertoerisme neemt sterk toe

Dat is zonde, want paarden zijn juist in opmars in het Nederlandse landschap. Het ruitertoerisme neemt al toe en er is nog veel meer potentie. Maar door het gebrek aan routes en paden besluiten veel ruiters om geen buitenritten te maken. Door gebrek aan goede paden wijken ruiters vaak uit naar naar fiets- of wandelpaden wat gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

Knelpunten oplossen

VVD, PvdA, PvdD en PVV willen dat de provincie in overleg met alle betrokken partijen een plan opstelt. Daarin moeten duidelijke routes worden aangelegd en knelpunten worden opgelost. Bovendien willen de partijen afspraken met kustgemeenten, zodat helder is wanneer ruiters welkom zijn op het strand. Ten slotte zou er een digitaal meldpunt moeten komen, waar ruiters knelpunten kunnen melden.

Bron Persbericht VVD, PvdD, PvdA en PVV-Statenfractie van Zuid-Holland

Eén reactie op “Motie VVD, PvdA, PvdD en PVV Zuid-Holland: ‘meer ruimte voor ruiters in de natuur’

  • MJ Kochx

    Tja,

    In de Noord-Hollandse duinen betalen we al jaren voor een duinkaart, en dan nog worden we steeds meer beperkt in onze recreatieruimte en moeten we onze paarden leren omgaan met loslopende Schotse Hooglanders, opdringerige Exmoor-ponies, geiten, schapen en mountainbikers/tri-atleten die ook graag op de ruiterpaden vertoeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook