Ga naar hoofdinhoud

Nationaal hitteplan voor veetransport in werking tot dinsdag 20 juni

Van zondag 18 juni tot en met dinsdag 20 juni 2023 werd volgens de KNMI App in de Bilt een temperatuur verwacht van 27 °C of hoger. Dit betekent dat het Nationaal Plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking treedt. Deze afkondiging is gedaan door de NVWA en is vooralsnog alleen voor deze dagen. Zondag is het echter in De Bilt niet tot 27 graden gekomen, in het Noorden van het land wel. Er zijn verruimde openingstijden voor exportcertificering.

Het Nationaal plan is te raadplegen op de NVWA site. Het bijbehorende sectorprotocol voor paarden, alwaar het Nationaal plan naar verwijst, is hier te vinden. Het sectorprotocol voorziet in bredere advisering wat te doen bij extreme temperaturen dan enkel over het vervoer van paarden.

Exportcertificering

De NVWA hanteert verruimde openingstijden voor exportcertificering vanaf 19 juni. Exportcertificering is vanaf die datum mogelijk tussen 04.00 en 22.00 uur. LET OP: of de verruimde openingstijden gehanteerd kunnen worden, is mede afhankelijk van de plaatselijke capaciteit van de NVWA en of de minimum verwachte temperatuur van 27 graden Celsius van kracht blijft.

Temperatuur

Bij lange transporten (langer dan 8 uur) geldt dat het transport niet wordt gecertificeerd, als de verwachte buitentemperatuur op enig moment tijdens het transport hoger dan 30 °C is. Bij een buitentemperatuur van 35 °C of hoger is transport van dieren in Nederland verboden.

Maandag warm in zuidoosten

Op de eerste dag van het hitteplan – zondag 18 juni – werd het overigens niet warmer dan 27 graden Celsius in De Bilt. Alleen de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland kwamen tot temperaturen boven die grens. Maandag 19 juni zal dat vooral in het Zuidoosten het geval zijn. In de Bilt zal het er maandag om hangen of de grens gehaald wordt.

Bron: KWPN / Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.