Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse paarden in China; rijkdom met een zwarte rand

Het hebben van een paard, is een statussymbool in China. Een gebrek aan kennis over verzorging en opvoeding, zorgt echter dat het symbool van rijkdom omlijst wordt met een zwarte rand.

Sinds een aantal jaar is er sprake van een toename van het aantal Nederlandse paarden dat naar China verhuist. In 2010 werden er 156 Nederlandse paarden geëxporteerd naar het land, dit jaar naar verwachting meer dan 300.
Maandelijks ontvangt paardenimporteur Ying Xu inmiddels 20 paarden. De paarden worden eerst in quarantaine gestald op een manege in de bergen van Peking alvorens zij naar hun nieuwe eigenaar gaan. Waar de rijke Chinees vroeger nog zijn rijkdom uitdroeg met ronkende pk’s in de vorm van een auto, is nu het paard verheven als nieuw aanvullend statussymbool, zo vertelt Xu.

De Chinezen zijn voornamelijk geïnteresseerd in Nederlandse paarden, gezien hun prijs en stokmaat. Doordat de dieren iets kleiner zijn, is het voor de Chinezen makkelijker om hen in bedwang te houden, vertelt paardeneigenaar Chow Luo. Luo is echter van mening dat de paarden wel degelijk een risico lopen wanneer zij naar China worden gehaald. “Er is geen goede infrastructuur. Er zijn niet genoeg hoefsmeden, dierenartsen en professionele verzorgers. Maar we moeten ergens beginnen.”

Om het welzijn van de dieren te verbeteren en kennis het land binnen te brengen, probeert importeur Ying Xu Nederlandse maneges en Chinese paardenhouders met elkaar in contact te brengen. “Die willen graag naar Nederland om daar te zien hoe paarden verzorgd moeten worden. En hoe je ze moet trainen”, aldus Xu.

Klik hier voor de reportage die correspondent Marieke de Vries maakte in de bergen van Peking.

Bron: Horses/NOS

4 reacties op “Nederlandse paarden in China; rijkdom met een zwarte rand

  • Martina

    Hadden ze niet eerst die ontmoeting tussen de maneges en Chinese paardenhouders kunnen organiseren, voordat ze paarden daar naar toe verkochten ?? Zo had je w.s. een hoop leed kunnen voorkomen, want ze doen dit niet omdat het zo goed gaat daar. Geloof best wel dat ze in China ook betere omstandigheden willen : nu hebben ze weinig aan dat duur betaalde paard omdat het niet goed gaat met ze. We moeten ergens beginnen ??Ook al zijn de omstandigheden ronduit belabberd voor de paarden ??? Ach ja, als je maar verkoopt, hè !!!!!!Zo zie je maar weer, geld is weer belangrijker dan het dier.

  • Barbara

    Hoezo zijn Nederlandse paarden kleiner???

  • Tj

    Typisch geval van paard achter de kar spannen.

  • Dick de Jong

    Ik denk dat het juist een kans is. Door naast de paarden ook kennis en eventueel trainers/verzorgers/adviseurs te “exporteren” is er ook hier omzet in mogelijk en worden de paarden beter verzorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.