Ga naar hoofdinhoud

Neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld op Stal Alexandra van der Peijl

Op de stal van Alexandra van der Peijl is de neurologische vorm van rhinopneumonie vastgesteld. Van der Peijl laat in een reactie weten zelf de stal op slot te doen en er alles aan te doen om de paarden die het tot nu toe hebben weer gezond te krijgen en de rest gezond te houden.

Bij van der Peijl hangt er een uitgebreide temperatuurlijst in de stal, juist om dit soort gevallen op tijd te kunnen ontdekken en te kunnen behandelen. Alexandra vertelde: “Afgelopen maandag was er sprake van een koortspiek onder de paarden op stal, geen van hen was verkouden of had dikke benen. Vrijdagochtend was er tijdens het voeren nog niks bijzonders en ook tijdens het temperaturen niks vreemd geconstateerd, we waren juist blij met bijna allemaal normale temperaturen.” In de eerste merrie groep die naar de paddocks zouden gaan bleken twee paarden een ongecoördineerde stap te hebben, waarop direct alarm is geslagen. Uiteindelijk wees een spoedtest op vrijdag uit dat het de neurologische vorm van rhinopneumonie bleek te zijn.

Behandelen en (preventieve) maatregelen

“Op het moment krijgen de nodige paarden drie keer daags antivirale middelen toegediend, krijgen ze twee maal daags aspirine poeder. De neurologische paarden worden met vitamine B1 behandeld en om de koorts te onderdrukken wordt Novacam gebruikt. Dit ter behandeling en preventie zover mogelijk” reageert Alexandra. Volgens van der Peijl is Prof. Dr. Sloet van de Universiteit Utrecht bij de stal geweest en worden de paarden behandeld volgens de laatste protocollen. “De komende 48 tot 60 uur zijn kritiek, als ze blijven staan is het positief. Verslechtert het dan is het bij mijn eigen paarden hoofdzaak de merries in de benen te houden voor eventueel alleen de fokkerij, en over de hengsten goed na te denken.” Zodra een paard niet meer zelfstandig in de benen kan blijven is de prognose op een sportcarrière vrijwel nihil.

Domme pech

Dr. Sloets had Alexandra gezegd dat zij zelf er niets aan kunnen doen. “Het kan latent aanwezig zijn of een drager neemt het mee, het is gewoon domme pech, hoe goed je alles ook scheidt.” Op de stal van van der Peijl staat alles gescheiden; de merries van de hengsten, en nieuwe paarden die binnenkomen worden apart gezet van de rest. In 3 afdelingen is nog geen koorts waargenomen en wordt er met twee protocollen gewerkt, en voor nu komen er geen paarden bij op stal. Over de hengstenkeuring denkt Alexandra nog niet na: “dat is allemaal bijzaak, eerst moet het welzijn weer goed zijn. We geven alle paarden extra voeding en beweging nagelang de mobiliteit van de betreffende paarden.” 

Paard naar de kliniek

Op donderdag is Alexandra met een paard op de kliniek in Wapenveld geweest voor een scan. Het paard heeft daar even in een box gestaan Dit paard stond bij van der Peijl op stal bij de paarden waar op vrijdag rhinopneumonie bij vastgesteld werd, maar dit paard had en heeft nog steeds geen koorts of andere verschijnselen. “Tot nu toe, voor zover ik weet, is er op de kliniek geen paard met koorts” reageerde Alexandra opgelucht. Alexandra benadrukt wel dat ze top begeleid wordt door Wapenveld en Prof.Dr. Sloet. “Iedereen probeert mee te helpen, we kregen zelfs veulen biest en healthboost van Pavo om bij te voeren, al is het niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt; baat het niet, schaadt het niet en ik heb het gevoel dat ik ze misschien iets extra geef.”

“Vakantie modus”

Nu is het zaak goed te behandelen, alles goed in de gaten te houden en het beste ervan te hopen. “Alles staat in de “vakantie” modus, om maar te zorgen dat de paarden de weerstand zo hoog mogelijk hebben, ook de gezonde, preventief.” Het bedrijf beschikt over veel paddocks en er is nu een schema gemaakt. “’s Morgens eerst de gezonde paarden in hun paddocks, vervolgens kunnen de ander paarden in andere paddocks en de neurologische paarden worden minimaal 4 x per dag aan de hand gestapt.” Wel hoopt van der Peijl op “medewerking van de stamboeken” om tot oplossingen te komen indien de paarden weer beter zijn.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld op Stal Alexandra van der Peijl

  • Laura

    Heel veel sterkte met de situatie Alexandra, gelukkig ben je er heel open over, en idd je kunt er helemaal niets aan doen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook