Ga naar hoofdinhoud

Nieuw hoefijzer met positieve gevolgen voor het paard

Foto Lonneke Ruesink
Op 6 november wordt in Utrecht een nieuw hoefijzer geïntroduceerd. Het werd ontworpen en uitgetest in Vlaanderen. Het ontwerp komt van Sam Moerman uit Olsene, die er vijf jaar aan werkte:“De subtiele inwerking van dit hoefijzer op de hoefbewegingen heeft enkel maar positieve gevolgen voor het paard. Ruiters, trainers en eigenaars, die ook al de testen deden, bevestigen deze conclusie.”

Het nieuwe hoefijzer wijkt visueel nauwelijks af van het klassieke hoefijzer. Het grote voordeel ervan is dat het de natuurlijke beweging van de hoef amper belemmert. Hierdoor behoudt het hoefmechanisme ook grotendeels zijn functie.

Het nieuwe type hoefijzer werd wetenschappelijk onderzocht aan de faculteit Diergeneeskunde in Gent. Het ijzer werd op diverse paarden getest in experimentele en gecontroleerde omstandigheden. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het nieuwe hoefijzer, in tegenstelling tot het gewone hoefijzer, geen negatieve invloed heeft op deze hoefbeweging.

In Utrecht vindt van 5 t/m 8 november het tweejaarlijks symposium voor dierenartsen, hoefsmeden, paardeneigenaren en andere geïnteresseerden plaats.
Vrijdag 6 november, is bestemd voor hoefsmeden.

Bron: Nieuwsblad

7 reacties op “Nieuw hoefijzer met positieve gevolgen voor het paard

  • eddy crul

    Wow,Daar zit volgens mij elke paardvriendelijke paardenliefhebber en elke topsporter op te wachten. Ben echt benieuwd hoe dit ijzer er gaat uitzien ? Elke verbetering aan ijzers dewelke de remming van het hoefmechanisme verbeterd is dringend zeer welkom.Hoe vlugger hoe beter zou ik zeggen.
    vr gr EC

  • eddy crul

    sorry verbeterd=verbetert waarmede ik bedoel:vermindert.

  • Timothy Bolton

    Alweer de paarden worden de dupe van marketing onzin. “…de natuurlijke beweging…amper belemmert. Hierdoor behoudt het hoefmechanisme ook grotendeels zijn functie…”
    Zoals bij alle vormen van zogenaamde “bescherming”, negeert dit stukje ontwerp geheel de functie van de verschillende structuren van de hoef. En de Universiteit van Gent blijft het handhaven van onderzoekstechnieken die geheel niet aan de basis principes van goede onderzoek houden.

    Wanneer zowel de hoefsmeden als de dierenartsen van hun middeleeuwse ideeën en praktijken afstappen, zal dan pas het paard op de juiste manier beschermd worden en zal zijn VOLWAARDIGE hoefmechanisme gehanteerd worden.

  • eddy crul

    Beste Timothy Bolton,Ik kan u niet goed volgen,daarom deze vraag.Wat,indien dit nieuwe ijzer alle nadelen betreffende het remmen van het hoefmechanisme ten opzichte van de bestaande en dus nu gebruikte ijzers wegneemt? Dan zou dit toch een uitermate goede zaak zijn voor het paard en in het bijzonder voor het sportpaard?. Vr gr EC

  • Timothy Bolton

    Best Eddy Crul,

    De texte zegt dat de natuurlijke beweging “amper” belemmerd wordt – dus degelijk toch wél belemmerd – en dat de functie “grootendeels” wordt behouden – dus toch niet in zijn geheel. Met andere woorden, de negatieve invloeden blijven – hetzij minder dan bij een regulier ijzer.

    Maar wat nog altijd fout is, en ook fout aan het zogenaamd universitair onderzoek – dat niet volgens de basis protocollen van weteschappelijk onderzoek uitgevoerd is – is dat men het paard nog altijd in een foute opstelling zet. Door ijzers te plaatsen, wordt het gewicht toch van de dragende structuren weggehaald en op de niet dragende structuren van de voet geplaatst. De zeer belangrijjke functie van de digitale kussen wordt overgelaten aan een deel van de voet dat niet bedoeld is voor het opvangen van schok – namelijk de hoefwand. Dit is elementaire fysica.

  • inrelek

    Beste Timothy,Ik ken u niet persoonlijk, maar vermoed dat U van de paardenvoet en het hoefmechanisme iets af weet. Misschien ben je zelfs expert in deze materie?. Zelf ben ik een selfmade man in de paarden, dwz dat alles wat ik weet over paarden, thuis heb geleerd. En met vallen en opstaan zelf heb meegemaakt.Dus is mijn eigen mening meestal ontstaan omdat ik met mijn eigen paarden de betreffende zaken heb meegemaakt of ondervonden heb.Dit betekent niet à priori dat mijn mening dan de juiste is.(Maar volgens mij natuurlijk wel) .Op het eerste deel van uw reactie, dat eigenlijk een analyse is van de tekst van het nieuwsblad toch graag dit; Laat ons aannemen dat een paard zonder ijzers en met een gezonde voet een hoefmechanisme heeft van 100%.Dan gaan we daar een ijzer onder kloppen met 8 nagels of met zeven nagels of indien mogelijk met 6 nagels.Hoeveel het hoefmechanisme dan is weet ik niet,maar laat ons zeggen dat er nog 50% over blijft. Als nu dit nieuwe ijzer een hoefmechanisme overhoudt van 90% ? Dan durf ik toch zeggen dat dit een geschenk uit de paardenhemel is voor het paard en voornamelijk voor het sportpaard.
    Het tweede gedeelte van uw reactie nml de twijfel over het onderzoek in de UNIF van Merelbeke is een andere zaak.Ik was er niet bij dus durf ik geen stelling in te nemen of dit onderzoek wel of niet conform is uitgevoerd. Het derde gedeelte van uw reactie waarbij U het heeft over de plaatsen waar de voet de grootste druk moet opvangen (straal, hoefwand of draagrand en zool) kan ik volgen.Maar ik meen ervaren te hebben dat we bij de meeste disciplines een ijzer nodig hebben op het paard.Zeker deze met een man op de rug. Dus als we toch een ijzer moeten plaatsen kan het zowel een zijn die het hoefmechanisme maar met 10% belemmert dan een die het hoefmechanisme met 50% belemmert.
    Als U mij iets wil zeggen over het universitair onderzoek dat niet echt geschikt is op deze site, mag U mij altijd mailen op [email protected] met vr gr EC

  • Sonja

    Ik ben wel benieuwd naar daadwerkelijke info en feiten ipv het verkooppraatje wat ik overal voorbij zie komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.