Ga naar hoofdinhoud

Nieuw protocol voor test springpaarden

De FEI heeft een nieuw protocol voor het thermografisch onderzoeken en klinisch keuren van springpaarden tijdens grote wedstrijden goedgekeurd.


Direct na de eerste paardeninspectie, of na de eerste wedstrijd in de ring, worden alle benen van de paarden gecontroleerd door middel van thermografie door een FEI veterinair. De verzamelde gegevens worden opgeslagen en bewaard. Vervolgens ondergaan de paardenbenen een korte klinische controle. Wanneer uit deze onderzoeken een abnormale reactie naar voren komt kunnen de veterinairen de Grond-jury advisteren zijn om het paard uit de competitie te halen. Alle paarden met een verschil in temperatuur van 2 graden bij de benen, of met een extreem hoge of lage temperatuur tussen 2 benen, en/of abnormale reacties tijdens de klinische keuring, zullen worden aangewezen voor verder onderzoek tijdens het evenement. Tijdens de bandage controle, nadat het paard de ring uitkomt, zullen ook andere paarden die niet tijdens de keuringen abnormale reacties lieten zien, worden geinspecteerd om een goed overzicht te krijgen van de condities gedurende de dag. Dit geeft de gelegenheid om een toenemende temperatuur te ontdekken bij paarden die een normale temperatuur hadden tijdens de eerdere inspectie. Hierbij zal ook weer thermografie worden gebruikt, gevolgd door een klinisch onderzoek. Maar wanneer het overduidelijk is dat het paard niet voldoende fit blijkt om door te gaan tijdens het evenement, dan zal de FEI veterinair alsnog de grond-jury inlichten, waarna het paard zal worden uitgesloten van verdere deelname. Wanneer een klinisch onderzoek laat zien dat er een abnormale gevoeligheid en/of visuele veranderingen op de huid van de benen van een paard, zal dat worden bevestigd door de 2 relevante FEI veterinairen. Het wordt vastgelegd op beeldmateriaal voor eventueel later gebruik. Uitsluiting van het paard is het gevolg. De onderzoeken worden uitgevoerd in de stallen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook