Nieuwe CT scanner onderzoekt bewegende paarden

Foto: Penn's Vet New Bolton Center

Een revolutionaire ontwikkeling in de veterinaire wereld. In het Penn Vet’s New Bolton Center in de Amerikaanse staat Pennsylvania is een geavanceerde CT-scanner geïnstalleerd, die met behulp van robot-technologie in minder dan een minuut driedimensionale beelden maakt van staande of bewegende paarden. 

The University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine (Penn Vet) is de eerste veterinaire universiteit in de wereld die gebruik gaat maken van het Equimagine systeem. Het systeem arriveerde in februari en is door een team van experts geïnstalleerd. Het is nu in eerste instantie getest op toepassingen op een staand paard. In mei worden de eerste patiënten met het systeem onderzocht.

Met de nieuwe technologie kan de anatomie van een paard in beeld worden gebracht op een manier dat nog niet eerder kon, terwijl het paard wakker is en zijn benen belast. Huidige CT-scanners vereisen meestal dat het paard onder narcose gaat.

“We denken dat dit systeem niet alleen een groot voordeel voor paarden is, maar dat het vergelijkbare voordelen voor de mens kan hebben”, zegt Dr. Barbara Dallap Schaer, Medical Director van het New Bolton Center. “We kunnen delen van de anatomie onderzoeken die we voorheen nooit in beeld kregen, en dat terwijl het paard gewoon wakker is.”

Klik hier voor een filmpje

Bron: Persbericht Penn Vet’s New Bolton Center

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.