Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe records met Anky van Grunsven

Méér paardenliefhebbers dan ooit tevoren kwamen van 17 tot en met 19 september naar het Horse Event in Deurne, voor het volgen van demonstraties en lezingen tijdens het grootste educatieve paardenevenement van de Benelux. De grens van 20.000 toeschouwers werd ruimschoots doorbroken. Zelfs Olympisch kampioene Anky van Grunsven was beduusd door de enorme belangstelling: ‘tijdens de Olympische evaluatie op zondag moesten honderden mensen buiten blijven staan. Daarom heeft de organisatie besloten om, later op de middag, nog 2 extra sessies te houden. Bij de tweede sessie, in één van de grote binnenmanéges, waren meer dan twee duizend mensen aanwezig’. Anky van Grunsven gaf 3 dagen lessen en demonstraties, samen met bekende dressuur ruiters als Edward Gal en Imke Schellekens-Bartels. Naast de bekende dressuurruiters trokken ook springruiter Albert Voorn, wereldkampioen mennen Riny Rutjens en Freestyle trainer Emiel Voest duizenden belangstellenden. Tijdens Horse Event werden ook enkele wedstrijden gehouden. Winnaars van de Amev Hippo dressuurcompetitie werden in ring 1 Jessica Oppermans met Paron en Roger Schullekens met Don Primero (beiden 65.17%) en in ring 2 Judith Debougnoux met Loniss Olaf (68.83%).

Nieuwe zitcompetitie geslaagd
Wie kan het beste op een paard zitten? Dat was de vraag tijdens de zitcompetitie voor ruiters van FNRS manéges uit het hele land. Het werd een van de grootste succesnummers van het Horse Event in Deurne. Speciaal voor deze competitie was de bekendste zitexpert ter wereld, de Australiër Richard Weis, naar Nederland gehaald. Weis blijft nog een aantal dagen in ons land voor het geven van clinics en lezingen aan trainers van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond en aan de ruiters van de Hippische Academy in het Noord Brabantse Hooge Mierde. Hij gebruikt technieken uit de zogenaamde ‘Alexander therapie’ om lichaamsbewustzijn, houding, beweging en balans van ruiters te verbeteren. Weis trad tevens op als adviseur van de jury van de zitcompetitie. De zitcompetitie was ingedeeld in 2 verschillende leeftijd categorieën en 2 niveaus.
De winnaars zijn:
Categorie F1 – F4, ruiters vanaf 17 jaar: Danielle Hooiveld, 22 jaar, van manege Hallinckveld in Loosdrecht
Categorie F5 – F12, ruiters vanaf 17 jaar: Nathalie Drooger, 17 jaar, van ruitersportcentrum NOP (noord oost polder) in Emmeloord
Categorie F1 – F4 ruiters tot en met 16 jaar: Amber Otten, 12 jaar, van paardenhouderij De Gulle Ruif in Heukelom
Categorie F5 –F12, ruiters tot en met 16 jaar: Fianne Imminga, 16 jaar, van Stal Mansour in Arnhem.

Kritische noten tijdens hippisch ondernemers congres
Ruim 250 manégehouders, paardrij-instructeurs en beroepstrainers congresseerden op vrijdag 17 september, tijdens Horse Event in Deurne. Er werden nieuwe gegevens bekend gemaakt uit een recente enquête en er was plaats voor een flink stuk zelfkritiek. Er rijden in Nederland ruim 400.000 mensen paard, de hippische sportbond is dit jaar de snelste groeier van alle sportbonden en de omzet in de paardensector ligt ver boven 1 miljard euro op jaarbasis. De enorme groei van de paardensport heeft niet altijd gelijke tred gehouden met het service niveau van een groot aantal bedrijven. Spreker Jacob Melissen, hippisch journalist van onder meer NRC Handelsblad, veegde de vloer aan met de malafide manégehouders, die de hand lichten met begrippen als veiligheid en kwaliteit en uitsluitend uit zijn op het verhuren van paarden. ‘Zij hebben het woord management nog nooit gehoord’, aldus Melissen, die vervolgens het woord ‘manegement’ introduceerde, dat volgens hem staat voor hobbyisme, onprofessioneel handelen en gebrek aan kwaliteit. Boeren voorman Jan Cees Vogelaar riep de hippische ondernemers op om op de deur van de politiek in Den Haag te kloppen. ‘Er zijn unieke kansen voor de paardensector, maar jullie laten niets van je horen. Jullie dreigen onder de voet te worden gelopen door kleinere belangengroepen, zoals de pleziervaart, die hun zaakjes veel beter voor elkaar hebben’, aldus Vogelaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.