Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe uitbraak vogelgriep in Biddinghuizen

Archiefbeeld paardentrailerFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gisteren werd bij een tweede bedrijf in Biddinghuizen vogelgriep (H5) vastgesteld. Het bedrijf ligt in de 3 kilometer-zone van het afgelopen zaterdag besmet verklaarde bedrijf in die regio.

Binnen de zone van 10 kilometer (toezichtsgebied) rond het nieuwe geval in Biddinghuizen mogen paarden enkel vervoerd worden als ze van een bedrijf of locatie komen waar geen pluimvee of ander gevogelte (commercieel of hobbymatig) wordt gehouden. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het eerder ingestelde gebied waar deze vervoersbeperkingen gelden, maar niet helemaal.

Zoals in de voorgaande berichtgeving reeds bekend is gemaakt mogen paarden van een bedrijf of locatie met pluimvee of gevogelte alleen worden vervoerd in een noodsituatie. Paarden moeten met een verklaring van een dierenarts worden vervoerd waarin staat dat het vervoer naar een specialistische kliniek noodzakelijk is omdat het paard in een levensbedreigende situatie verkeerd. Verder moet dan wel vaststaan dat de ontvangende specialistische kliniek het paard inderdaad wil opnemen. Ook moet de route met de NVWA worden overlegd.

Voor de rest van Nederland gelden bovenstaande vervoersbeperkingen niet en mogen paarden gewoon worden vervoerd.

Klik hier om te bekijken welk gebied precies tot de 10 kilometer-zone behoort.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook