Ga naar hoofdinhoud

Nigeriaanse oplichters bieden trailers aan op internet

Nigeriaanse oplichters, ook wel ‘scammers’ genoemd, proberen Amerikaanse paardenliefhebbers geld af te troggelen door paardentrailers en opleggers aan te bieden tegen lage prijzen. Tom Scheve van het Amerikaanse QuiSpirit Trailers ontdekte dat voor deze praktijken gebruik werd gemaakt van het beeldmateriaal en de informatie die hij op zijn officiële dealersite heeft staan.


“Een Californische paardenliefhebster belde ons om hier voor te waarschuwen. Zij had een gloednieuwe EquiSpirit tweepaardstrailer gevonden op freehorseads.com voor minder dan de helft van de prijs. De verkoper kon geen goede verklaring geven voor die lage prijs. Toen de verkoper ontwijkende antwoorden gaf over het laten zien van de trailer en een substantiële vooruitbetaling wilde, begon het verdacht te worden en belde ze ons.” De e-mails bleken verzonden te zijn uit Lagos, Nigeria, en gingen via Nederland naar de Verenigde Staten. De FBI is op de hoogte gebracht. De truc is eenvoudig: de oplichter knutselt met wat gekopieerde plaatjes een advertentie in elkaar. Hij plaatst deze vervolgens als een aantrekkelijk aanbod op websites voor gratis advertenties. De kans bestaat dan dat één van de duizenden bezoekers die zo’n site afspeuren op zoek naar, in dit geval, een dure trailer interesse heeft. Na wat heen en weer mailen wil de aanbieder de trailer graag laten zien en vraagt hij om een bedrag vooraf over te maken. Als een geïnteresseerde dat geld overmaakt, houdt de communicatie op en is het geld weg. Scheve verwacht dat de meeste paardenliefhebbers wel in de gaten krijgen dat ze met oplichters van doen hebben. “De mensen die zo te werk gaan, weten niets van paarden. Daarom zijn de antwoorden die ze op specifieke vragen over trailers geven meestal gek of ontwijkend, de zinsopbouw en grammatica van de antwoorden zijn slecht en de prijs van de trailers is te laag om geloofwaardig te zijn. Maar ik vermoed dat ze hun werkwijze wel verbeteren als er resultaat te halen valt, daarom moeten kopers alert zijn.” Vooralsnog werken de scammers vooral in het Engelse taalgebied en is op Nederlandse verkoopsites nog geen sprake van hun oplichtingspraktijken. De Nigerianen bieden althans geen paardenspullen aan. Bron: De Paardenkrant

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook