Ga naar hoofdinhoud

Nog een paardendocumentaire van Van Trigt in aantocht

Exclusief
Wiepke van de Lageweg voor de camera in Gouden Genen - Foto: Hans Vink
Paardenkrant-Horses.nl sprak met documentairemaakster Annette van Trigt over haar documentaires, de paardenwereld en het imago van de paardensport. In de editie van deze week (nu al online beschikbaar) is een interview met Van Trigt te lezen waarin ze ook onthult met een nieuwe documentaire bezig te zijn. 

Wat is er toch in hemelsnaam met Totilas gebeurd nadat hij werd verkocht? Die vraag liet Annette van Trigt niet los toen de successen met Matthias Alexander Rath uitbleven. “Het bleef aan me knagen. Ik wilde weten hoe het toch kon dat hij bij Matthias nooit zo gelopen heeft als onder Edward Gal.”

Omroep MAX

Van Trigt ging langs bij de programmabazen in Hilversum om dit verhaal te mogen maken. “Die zagen er nog niet direct wat in. ‘Het is niche, het is niet voor een groot publiek’, zeiden ze dan. Jan Slagter van Omroep MAX was een uitzondering: die zei: ‘begin maar’. De documentaire werd op TV inclusief de herhaling door 990.000 mensen bekeken.”

Het hele verhaal

Met haar documentaires (waaronder The story of Totilas, De slag om Londen en haar laatste productie Gouden Genen) probeert Van Trigt het hele verhaal te laten zien. Dat lukt niet altijd: “Ik verbaas me wel eens over de houding van vooral dressuurruiters. Het is voor journalisten enorm moeilijk om een verhaal over de dressuurwereld te maken als het echt ergens over gaat.”

“Paardensporters zijn er niet aan gewend dat iemand ook een keer de lastige vragen stelt. En niet een keer, maar tot er een antwoord is. Dat is wel wat ik wil doen. Ik wil het complete verhaal laten zien. Ook het gedoe en gelazer in beeld brengen.”

Nieuwe documentaire

Van Trigt is – ook na Gouden Genen – nog niet door haar paardenonderwerpen heen. Haar nieuwste documentaire is al weer bijna klaar. Van Trigt kan er nog niet veel over kwijt, behalve dat het een film is over de eventingsport. “Heel veel mensen weten niet eens wat eventing is. Ik wil die tak van sport op de kaart zetten via mijn hoofdpersonen.”

Lees het hele interview in Paardenkrant-Horses.nl van deze week. Klik hier voor de online versie. 

Nog geen abonnee? Klik hier

Lees ook: Gouden Genen in maart ook op L1

Trailer Gouden Genen:

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

2 reacties op “Nog een paardendocumentaire van Van Trigt in aantocht

  • Jan Jonas

    Beste Annette van Trigt. Ik wil U wijzen op een reactie van mij op een artikel van september 2015, “Totilas nog steeds goed voor gespreksstof” bij horses.nl. Het commentaar op mijn reacties zijn zeer interessant. Wellicht kan dat U helpen bij Uw speurtocht, wat werkelijk bij Totilas fout gegaan is.
    Dit was mijn reactie:
    Jammer dat de wetenschap het linker achterbeen als het probleem been ziet, terwijl in mijn zienswijze, zoals ik hem heb zien lopen, het linker achterbeen het belaste been is, terwijl het echte probleem rechtsachter zit, wat hij naar links heeft gecompenseerd. Ik heb eerdere proeven van Totilas gezien, ook onder Gal, waarbij hij in de achterbenen liep te rommelen. De problemen bij Totilas zijn veel breder en moeten holistisch gediagnosticeerd worden en ook holistisch aangepakt worden om tot succes te komen

  • Jan Jonas

    Ditwas één van de reacties op mijn bericht: Jan Jonas geeft hier een zinnige reactie. Het bewegingspatroon van een paard is uitermate complex en te vergelijken met een heel groot orkest. Als er aan een instrument gesleuteld wordt zonder rekening te houden met de rest (tunnelvisie) gaat geleidelijk aan het hele orkest ontsporen door compensaties, om te proberen de disharmonie op te lossen. En uiteindelijk mondt dit onvermijdelijk uit tot een grote kakofonie binnen dat orkest . Zo is het ook bij de beweging van een paard. Drijf je de achterbenen bijvoorbeeld verder onder dan de anatomische rotatie in de heup toelaat dan krijg je blessures meestal in de spronggewrichten. Maar dit is maar een van de vele voorbeelden die ik zou kunnen geven. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat afwijkingen in het natuurlijke bewegingspatroon de kreupelheden veroorzaken en niet andersom . Kreupelheden, zo geeft het onderzoek aan, ontstaan door niet functioneel!! rug gebruik. En verantwoord rug gebruik is per definitie onmogelijk als een paard in de hals niet op lengte gereden kan worden!!
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.