Ga naar hoofdinhoud

Nostalgie

PaardenmarktOnderweg naar de ponymarkt in Heeten, ’s ochtends om een uur of acht, valt direct op dat het eigenlijk helemaal niet zo druk is, al is het toch prima weer. Parkeerruimte is er genoeg. Dat was een jaar of tien, twintig geleden heel anders. Dan stond om deze tijd de wei al helemaal vol met auto’s en was er in de verre omtrek al veel bedrijvigheid.

Op de markt aangekomen bekruipt me gelukkig weer het gevoel van vroeger tijden. Hoe leuk was het om mee te gaan naar de jaarmarkt in Zuidlaren. Je kon over de koppen lopen en het was een komen en gaan van paarden in alle maten, kleuren en soorten. Gelukkig zie ik al snel de typische paardenmarkttaferelen: de stofjassen, het handjeklap en al wat hoort bij deze handel.

De pony’s, en ook wel wat paarden, staan dicht op elkaar. Dat lijkt de juiste oplossing, want er is zeker geen onrust in de ‘kuddes’ die individueel zijn vastgebonden. Sommige veulens zijn logischerwijs nog niet door het oude haar, en de een is beter in conditie dan de ander, maar er zitten beslist geen scharminkels tussen. Een aantal staat in alle rust te slapen.

Er wordt wat heen en weer getrokken met de pony’s, maar een zweep of stok zie ik niet gebruiken. Er zal best wel eens íets gebeuren, maar dat gebeurt thuis toch ook?

Dierenwelzijn is een hot item dat de markten onder druk zet. Ik denk ten onrechte. Het is goed dat er controle is en dat handelaren zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid. Dat doen ze volgens mij over het algemeen ook, al lijken ze alle regels wat overbodig te vinden.

Het verplicht chippen zorgt bijvoorbeeld vooral op ponymarkten voor een behoorlijke krimp in het aantal aangevoerde pony’s. Het laten registreren kost namelijk meer dan het hengstveulentje waard is en dan gaat de lol er snel af.

De meeste handelaren zijn uitgerust met een rugzak vol met paspoorten en een eigen scanapparaat. Veel veulens lijken regelmatig van handelaar naar handelaar te gaan.

Er heerst een gezellige drukte, waarbij de meeste bezoekers kijkers zijn. Particuliere kopers zijn niet erg groot in aantal. Als ik eerlijk ben zal ik ook niet snel een pony of paard op de markt kopen. Dan moet je goed weten wat je doet, is mij voorgehouden.

Gezien het stijgende aantal mensen met paarden en het dalende aantal paardenmensen zal het aantal kopers op een markt niet groeien. Af en toe hoor je in een interview dat de moeder of grootmoeder van een bekend sportpaard op de markt werd aangekocht. Ik vrees dat die verhalen steeds schaarser worden.

En daarom maak ik me zorgen over de toekomst van de paarden- en ponymarkten. Zullen ze net als de meeste veemarkten in no time van het toneel verdwijnen?

Het internet heeft de markten ook al geen goed gedaan. Er zijn via verkoopsites nieuwe wegen aangeboord om paarden en pony’s te koop te zetten en die gang van zaken is tegenwoordig zeer populair.

En toch… De sfeer, de bedrijvigheid, de gezelligheid zijn voor mij nostalgie die we moeten koesteren. Kijk naar de positieve kanten van de markt. Heb aandacht voor dierenwelzijn en laat zien dat daar echt rekening mee wordt gehouden. Nu zijn er nog organisaties die zich inzetten voor het voortbestaan van de paardenmarkten en die weten wat kan en wat niet kan . Voor je het weet is het allemaal verleden tijd en dat zou echt zonde zijn.

Jacquelien van Tartwijk, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 25 september in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Nostalgie

 • Jannepauli

  De ‘nostalgische gezelligheid’ die de columnist zo leuk vindt en ‘dierenwelzijn’ zijn niet zo goed te combineren. Wat mij betreft mogen de markten geheel verdwijnen!

 • pippie

  Wat een onzin die nostalgie!!! We kunnen alles wel in stand houden voor dat misplaatste gevoel.
  Hondengevechten waren “vroeger ook zo’n publiekstrekker op het dorpsplein maar zijn gelukkig ook verboden. Ik vind het belachelijk dat die arme dieren de hele dag in de brandende zon staan soms zonder eten en drinken Ze worden wel door een dierenarts gezien maar zitten vaak op de grens. Dat heet tegenwoordig dierenleed. Hou lekker de markt dit heet dan braderie en hou die arme paarden en pony’s lekker thuis.

 • iones

  Laat paardenmarkten maar gewoon blijven bestaan. Laat de misstanden daar maar naar boven drijven. Want daar KOMEN ze tenminste bovendrijven, en ergens in een achterafschuurtje niet. Er gebeurt niets meer op een paardenmarkt wat thuis niet ook gebeurt.

  Ik ga ook straks weer naar de paardenmarkt in Zuid Laren. En je weet maar nooit: misschien kom ik wel met iets thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook