Ga naar hoofdinhoud

Nu ook Belgisch paardenvleesschandaal

Foto: Lonneke Ruesink
In een slachthuis in Kortrijk zijn in 2010 en 2011 zo’n honderd paarden geslacht die niet geschikt waren voor menselijke consumptie. Wellicht is het vlees in de voedselketen terechtgekomen. Het parket van Neufchâteau onderzoekt de zaak.

‘We verdenken een paardenhandelaar uit Neufchâteau ervan dat hij op grote schaal dieren in Frankrijk en Duitsland heeft gekocht en hun documenten heeft vervalst’, zegt Vincent Cambier, procureur des konings van Neufchâteau. ‘Die dieren verkocht hij door aan een slachthuis in Kortrijk, hoewel ze eigenlijk met een spuitje gedood hadden moeten worden. Bijvoorbeeld omdat ze ziek waren of omdat ze medicatie hadden gekregen die paarden uitsluit voor menselijke consumptie.’

Volgens het weekblad Moustique, dat gisteren melding maakte van de zaak, brengt een oud paard bij een slachthuis tussen de 600 en 800 euro op, terwijl een paard laten inslapen 100 euro kost.

Bron: Horses/Standaard.be

Eén reactie op “Nu ook Belgisch paardenvleesschandaal

  • Marian Raven

    Fantastisch identificatiemiddel ook: chip plus paspoort. En zo betrouwbaar. Helemaal niet fraudegevoelig of zo. Vandaar dat paarden niet dmv DNA alternatief geregistreerd mogen worden, want de alternatieve methode moet even betrouwbaar zijn als de chip (dat is het argument van Verburg en Bleker en van dhr. Klaver van het PVV). Stel je voor dat een paard een valse identiteit zou kunnen krijgen…..
    Het onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam heeft al haarfijn aangetoond waar de gaten zitten, maar als we de kop in het zand steken zien we dat niet, toch?
    Zou het kunnen zijn dat die Duitsers nog niet zo onnozel zijn? Hun gebrandmerkte paarden zijn aan de buitenkant, met het blote oog, te herkennen als Holsteiners of Oldenburgers of Hannoveranen of enz. Dan wordt fraude met de identiteit al een stuk moeilijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook