Ga naar hoofdinhoud

NVVR reageert op Paardenbesluit Dierenbescherming

De Nederlandse Rijvereniging voor Vrijetijds Ruiters (NVVR) reageerde vorige week in een open brief op het Paardenbesluit van de Dierenbescherming. De vereniging vreest dat recreatieruiters het slachtoffer kunnen worden van een aantal eisen in het Paardenbesluit. “We denken dat met intensievere en gerichte voorlichting veel meer te bereiken valt, dan met het door u voorgestelde verplichte diploma”, schrijft NVVR-voorzitter Cor Feijen in de brief aan de Dierenbescherming.

De NVVR kan zich op veel punten vinden in de voorstellen van de Dierenbescherming. Ook zij betreurt dat er nog steeds paarden op dieronwaardige wijze worden gehouden en gebruikt. Feijen: “We doen er het mogelijke aan, door middel van voorlichting en discussie onder onze leden en naar buiten, hierin verbetering te brengen.” De NVVR vreest echter dat een aantal punten uit het Paardenbesluit lastig zijn te realiseren. Zo staan gemeenten bijvoorbeeld niet altijd schuilstallen toe.

Met name de eis om meer dan één paard te houden ziet de NVVR liever genuanceerd. “We zijn het ermee eens dat een paard tenminste één soortgenoot moet kunnen zien en liefst ook kunnen aanraken. Maar dat kan ook het paard van een ander in een andere wei zijn. Met zo’n eis worden vooral recreatieve paardensporters getroffen. Die hebben vaak maar een paard, terwijl in die geledingen juist ook degenen te vinden zijn die zeer gevoelig zijn voor paardenwelzijn en voorlopers zijn op het gebied van verantwoord omgaan met je paard.”

Lees hier de volledige brief van NVVR.

Bron: Horses.nl 

Lees ook:
Hoofdpunten Paardenbesluit Dierenbescherming

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

12 reacties op “NVVR reageert op Paardenbesluit Dierenbescherming

 • Icarus

  Dank u wel NVVR voor deze prima brief!!!!!!
  Laten we hopen dat er op uw zinnige opmerkingen hoor-& wederhoor mag plaatsvinden.

  Ik zie het erg somber in als de Dierenbescherming & de PVD hun zin krijgen.
  Dan wordt de paarden-houderij volgens mij gewoon de nek om gedraaid…

 • AC

  Sorrie, ik ben er dus niet met de NVVR eens, het kan niet het paard in een andere wei zijn, daar is’t dan bijna helemaal geen sociale contact mogelijk…

  Als je niet over het geld of over het plaats beschikt om een tweede paard of pony aan te schaffen, waarom sluit je dan niet samen met andere mensen, die ook pas een paard hebben?

 • Johanna

  ik vind het terecht wat de NVVR zegt.
  het moet toch niet zo zijn dat alleen de rijke mensen dus de mensen met veel geld dadelijk alleen nog maar paarden kan houden.
  het word de paardehouders het vuur aan de schenen gelegd, geen geld voor de papieren te betalen of een tweede paard dan tel je niet meer mee.
  Wie zal dat betalen zoete lieve gerritje?
  en er zijn niet zoveel mensen hoor die zomaar eve een vreemd paard in hun wei nemen omdat dat beter is voor het paard no-way het is meestal ieder voor zich.
  dus verzuipen maar en een andere hobby gaan zoeken.
  ik vind dat ze dan in hun ogen een nummertje zijn de ( paarden) en wie zijn de volgende?
  precies de honden.
  dat ze het aan willen pakken vind ik heel goed maar ze moeten wel de kerk in het midden houden en niet de goede die het goed voor hebben met hun paard de dupe ervan laten worden.

  EEN PAARDELIEFHEBSTER MET HEEL HAAR HART EN ZIEL.

 • Nicole

  Ik ben het er wel mee eens,de regels gaan dermate ver,dat iemand met de ruimte voor 1 paard verplicht wordt om hem dan maar niet meer bij huis te hebben,maar dat het paard weer op een pension stal komt met binnenboxen en een maand prijs wat bruin misschien niet kan trekken,iemand die van zijn paard houd wil hem graag thuis met de beste verzorging want dat laat bij een ander toch vaak te wensen over,en als dat dan gezegd word kun je meestal gelijk vertrekken,mijn paard wens ik in een buitenstal,met uitloop en een brandschone stal met goed voer,en dat krijg je nergens zo goed voor elkaar als thuis plus de vele aandacht,Thuis is het namelijk hobby en geen haastklus.

 • iones

  Een shetlandpony kost niets qua aanschaf of onderhoud dus dat is het punt niet.
  Probleem is, als mensen niet goed zijn voor hun paard, dat ze ook niet goed zijn voor TWEE paarden of meer.

  En er nog altijd geen regelgeving is om deze mensen daar op af te rekenen en daadwerkelijk in te grijpen. Alle dierenpolitie ten spijt.

  Dus laat maar lekker in de drek en in de modder staan met onvoldoende voer en te lange hoeven…. “maar dan staan ze in ieder geval niet alleen maar met z’n tweeen”. Tsja….

 • Cris

  Ik lees in dit besluit helemaal niets over de zogenaamde in het wild levende (lees: gevangen gehouden) paardjes. Zeker omdat ze verleden jaar met bosjes dood neervielen wegens bewuste uithongering.
  Is het misschien een goede zaak de de Dierenbescherming en de PVD eerst zelf een jaartje proefdraaien met deze eissen bij de paardjes die worden ingezet in begrazingsprojecten?
  Hoefjes kappen, 4 x p/dag allemaal ruwvoer, schuilen tegen de regen of wind, een plekje om je terug te kunnen trekken van de anderen. Een schone en veilige droge ligplaats.En ieder jaar al deze paardjes even een check bij de tandarts!
  En vooral het ontwormen niet vergeten.
  Lijkt me een goed begin voor de PVV en de DB

 • Nicole

  Ee shetlander kost inderdaad niets ,maar ook dit dier daar zal dan een stalletje voor bij gebouwd moeten worden,want mijn paardje gaat echt niet samen met een ander in de stal staan,en als je gaat rijden staat de shet daar altijd maar te kijken want ja ,tenslotte kun je daar niet zo veel mee doen,dat is ook zielig het ene paard heeft dan gezelschap en rij plezier en de [verplichte shet] komt dan dus tekort,lijkt mij de bedoeling ook niet,een shetje is geen decoratie ter gezelschap maar een dier dat ook afwisseling in zijn leven verdiend.

 • Nicole

  Ee shetlander kost inderdaad niets ,maar ook dit dier daar zal dan een stalletje voor bij gebouwd moeten worden,want mijn paardje gaat echt niet samen met een ander in de stal staan,en als je gaat rijden staat de shet daar altijd maar te kijken want ja ,tenslotte kun je daar niet zo veel mee doen,dat is ook zielig het ene paard heeft dan gezelschap en rij plezier en de [verplichte shet] komt dan dus tekort,lijkt mij de bedoeling ook niet,een shetje is geen decoratie ter gezelschap maar een dier dat ook afwisseling in zijn leven verdiend.

 • pipilo

  Nu beginnen de zichzelf echte dierenliefhebbers geld. Het wordt te duur.
  Sorry hoor, maar alle dierenwelzijnsmaatregelen kosten geld. Of het nu om koeien, varkens of kippen gaat, als die meer ruimte nodig hebben kost dat ook wat. Maar daar heb ik de zgn. echte dierenliefhebber nog nooit over gehoord. Maar nu ze het zelf voelen in hun portemonnee piepen ze wel anders!

 • Annika

  Misschien moeten degenen die hiermee aan het werk zijn eerst eens de wantoestanden zoals die in het noorden van het land gaande zijn, op de schop nemen. Uitgehongerde dieren, zelfs een dier met een grote wond op zijn rug, die “fijn in een grote kudde lopen” en wel sociaal contact hebben maar geen/veel te weinig voedsel. Dit speelt al jaren, het is al regelmatig in het nieuws geweest en iedereen doet zijn uiterste best hier een eind aan te maken en na jaren zie je dat er nog maar heel weinig bereikt is voor de dieren.

  Hetzelfde geldt voor de Koniks, waar “de natuur zijn gang gaat”. Dit is in mijn ogen niet de natuur zoals hij hoort te zijn. De dieren kunnen maar over een beperkt gebied naar voedsel zoeken in wintertijd. Het klinkt misschien hard, maar ik zou het humaner vinden om ze af te schieten in zo’n situatie dan ze op deze manier aan hund eind te laten komen. Ik vind het erg triest dat ze op deze manier uithongerd worden omdat iemand bedenkt dat dit “natuurlijk” is. Misschien eens richten op deze manier van “paardenhouderij”?

  Mijn dieren lopen 24/24 buiten, ook ’s winters. Dikke vachten die op de punten bevroren zijn, zielig volgens mensen die er langs lopen. Als ze even verder denken, dan kunnen ze weten dat de punten alleen kunnen bevriezen omdat diezelfde vachten zo gigantisch isoleren en dat de dieren het totaal niet koud hebben. Er is zoveel onwetendheid. Het is te hopen dat de mensen die hierover beslissingen moeten nemen, zich heel goed gaan oriënteren voor er beslissingen vallen.

  Veel wijsheid gewenst voor degenen die hiermee aan het werk gaan.

 • Nicole

  Pipilo denkt nu te kunnen zeggen dat de ZOGENAAMDE dierenliefhebbers reageren omdat ze het nu in de portemonee gaan voelen,nou ik kan voor mezelf zeggen dat ik al 30 jaar manege en pensionstalling heb moeten betalen voor bedragen van 600 gulden tot kaal 140 euro op het laatst en dat me dat onderhand al eeen boerderij gekost heeft,en ik heb dat er altijd dik voor over gehad mijn paard had eerder een nieuw winterdeken terwijl ik eigenlijk een goede jas nodig had,zo heb ik altijd voor mijn dier gezorgd,maar puur het feit dat alleen om ergens te mogen staan je al gauw 120 euro kwijt ben zonder ook maar iets erbij,ben ik nu heel blij dat ik die eerste 120 euro nu eens gelijk aan de voeding en stro bedekking kan gebruiken wat echt een stuk scheelt om je hobby tegenwoordig nog uit te kunnen oefenen,anders kan ik mijn dier te koop gaan zetten die nu een super bestaan heeft en kan ik weer op de manege gaan rijden 1 keer in de week,laten we die dingen wel in de goede proporties blijven bekijken en niet de juist goedwillende mensen gaan bekritiseren of het ze nu in eens geld gaat kosten dat vind ik een erg misplaatste opmerking geuit door of jaloersheid of omdat de betrokkene blijkbaar makkelijk zelf meerdere paarden kan plaatsen.!!!!!!!

 • paardenliefhebber

  Je hebt helemaal gelijk Nicole !
  Als het nog duurder word dan het nu al is gaan er dus nog meer paarden naar de slager.
  Er staan er nu al heel veel te koop en de paardenslagers hebben het drukker dan ooit.
  Is dat de bedoeling dan ?
  Waarom hebben ze het niet over vogels die in kooitjes worden gehouden en die los horen te vliegen ?
  Of vissen in een kom?
  Of honden in een bovenhuis die te weinig beweging krijgen ?
  Niet interessant genoeg blijkbaar, bij paardenmensen is meer (geld) te halen, denken ze waarschijnlijk.
  Want daar draait het uiteindelijk toch altijd weer om.
  Echt niet om het dierenwelzijn.
  Maar ze moeten zichzelf ook van werk voorzien natuurlijk.
  Wat een onzin allemaal !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.