Ga naar hoofdinhoud

NVWA voert extra welzijnsinspecties uit

Foto Lonneke Ruesink
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan vanaf heden, net als vorig jaar, extra inspecties uitvoeren bij maneges, pensionstallen, fokkerijen en opfok-, handel- en trainingsstallen. Bij de inspecties controleren inspecteurs of de bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Paardenhouders moeten zich houden aan de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren. Inspecteurs kijken bij de inspectie bijvoorbeeld of de paarden voldoende ruimte hebben en of er voldoende licht is in de stallen. Verder moeten de dieren een schone en droge ligplek hebben en mogen er in de stallen geen uitstekende scherpe randen zijn waar de dieren zich aan kunnen verwonden.

Waarschuwing of boete

Paardenhouders die de Wet dieren of het Besluit houders van dieren overtreden kunnen afhankelijk van de ernst van de overtreding een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete krijgen.

Ernstige overtredingen

Bij ernstige overtredingen en bij overtredingen van de Regeling identificatie en registratie van dieren maakt de NVWA proces-verbaal op. Daarnaast kan de NVWA ook bestuursrechtelijk optreden tegen overtredingen. De extra inspecties bij paardenhouders hebben tot doel de naleving in de paardensector beter in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren.

Meer informatie:
Welzijnseisen paarden
Gids voor Goede Praktijken
Paardenpaspoort

Bron: SectorraadPaarden

4 reacties op “NVWA voert extra welzijnsinspecties uit

 • Jan Vroomans

  Ik lees dat er gecontroleerd wordt op: of de paarden voldoende ruimte hebben en of er voldoende licht is in de stallen. Verder moeten de dieren een schone en droge ligplek hebben en mogen er in de stallen geen uitstekende scherpe randen zijn waar de dieren zich aan kunnen verwonden.

  Controle zou wat mij betreft uitgebreid mogen worden met:
  – Hoe zien de hoeven eruit, wordt het dier tijdig beslagen / bekapt
  – hoe zien de paarden er qua gezondheid uit (optische controle)
  – moeten paarden die kreupel zijn toch arbeid verrichten

  NVWA: Neem dit mee en Go for it!

 • Tineke.

  NWA ga eens kijken bij de slachtpaarden die op transport gaan! Kijk eens of die voldoende ruimte, licht en water hebben!!!!!

 • Tineke.

  De V van Voedsel heb ik expres weg gelaten! Jullie gaan inspecteren bij paardenhouders en maneges. Maar ga eens controleren bij dieren die al op weg zijn om in de voedsel keten te belanden.

 • Mathijs

  Grote onzin zolang ze niet ook de niet-geregistreerde paardenhouders controleren.
  Massa fokkers waar paarden hele winter in mest staan en niet los komen.
  Daar komen ze niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.