Ga naar hoofdinhoud

Olympiade-paard Zindane overleden in cross

Zindane met Florinoor Hoogland in de cross van Kronenberg. Foto: Jacquelien van Tartwijk.

In de 3*-cross op de Dutch Open Eventing heeft voormalig Olympiadepaard van Theo van de Vendel Zindane (v. Kreator) vanmorgen zijn been gebroken. De zestienjarige ruin werd gereden door Florinoor Hoogland en kwam, met de finish al in zicht, ongelukkig door een wending. Vanwege de ernst van de breuk was er geen andere optie dan Zindane te euthanaseren.

De 3*-cross, die op het terrein van Grandorse werd gehouden – tegenover het terrein van de Peelbergen, waar nu ook het NK Springen plaatsvindt, liep vanwege de warmte voornamelijk door het bos en voldeed aan de eisen van het warmteprotocol.

Vlak voor de fatale wending kwam de ruin, die in 2018 zijn laatste 4*-wedstrijd liep met Van de Vendel in het zadel en sindsdien met Hoogland nog een paar keer uitkwam op een lager niveau, nog heel spectaculair door de waterhindernis en waren ze op weg naar een mooi resultaat.

Carrière

De Olympische Spelen in Rio waren een van de hoogtepunten uit de carrière van Zindane en Van de Vendel, maar het duo zette in eerdere jaren ook al een paar mooie prestaties neer. Zo werden ze bijvoorbeeld in 2015 vierde met het team op het EK in Blair Castle en eindigden ze op de derde plek in 2016 in Boekelo.


Omdat Zindane niet echt een paard was dat gelukkig werd van niks doen, heeft Van de Vendels partner de teugels van de ruin overgenomen om met hem op een lager niveau te kunnen genieten van de sport.

Zindane hier met Theo van de Vendel

 

Bron: Horses.nl

10 reacties op “Olympiade-paard Zindane overleden in cross

 • A vd kamp

  Rust zacht .je heb hart gewerkt voor de mens .nu rust in de paarden hemel

 • Afw

  Ik weet niet precies wat een warmte protocol inhoudt, maar ik vind het maar niks met dit weer.

  Het ergste vind ik het nog voor het paard!

 • Airam

  Triest ongeval maar afgezien daarvan vraag ik m e af waarom er met deze extreme hitte in het zuiden nota bene wedstrijd wordt gehouden
  Is roem belangrijker dan Welzijn?

 • Samantha Koper

  Waarom met deze warmte zo’n wedstrijd? Ja er zijn veeartsen en ja het is door het bos. Maar kom op zeg denk aan het paard . Gebruik je volle verstand en verplaatst de wedstrijd.

 • Raymond

  Als het 10 graden koeler was geweest had hij zijn been ook gebroken lijkt mij? Begrijp de reacties hierboven wel maar daar gaat het artikel niet over

 • Dropje

  Dit heeft niets te maken met de hitte, net 15 graden had dit ook kunnen gebeuren. Gewoon een ongeluk die kan gebeuren, heel veel sterkte.

 • CM

  Sorry echt geen weer om wedstrijden te rijden. Begrijp dat niet leuk is om te horen, maar ik denk dat de concentratie van een paard echt minder wordt door hitte, vermoeidheid ect. Met dit weer maak je dat risico toch groter?

 • Bianca

  Heel erg triest.In eerste instantie veel sterkte gewenst.

  Maar twee bedenkingen:
  Misschien het warmteprotocol nog eens nader onder loep nemen. En bovendien kan ruiter altijd zelf beslissen om niet deel te nemen bij zulke hitte. Een mens zou toch ook beïnvloed worden door extreme temp in prestatie? Dat geldt ook voor dieren.

  Ervan leren, in toekomst?
  Bij slechte omstandigheden niet deelnemen.

 • Caroline

  Als KNHS en ruiters niet verstandiger worden en wedstrijden bij dit soort temperaturen verbieden vragen ze om ingrepen van de overheid en dat zou wat mij betreft volstrekt terecht zijn. Wanneer gaat de hippische gemeenschap verstandiger worden? Eens laten zien dat ze hun paarden niet als een ding / sportauto behandelen, maar als een levend wezen met gevoel?

 • Jessica

  Mensen.. het gaat hier om een gebroken been. Dit was al voor 10 uur in de ochtend en toen was het nog niet zo warm. Dit had helemaal niets met de temperatuur te maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook