Onderzoek wijst uit: 44% van de neusriemen te strak

Foto Lonneke Ruesink

Wetenschappers hebben recent onderzoek gedaan naar het gebruik van neusriemen bij sportpaarden. Slechts 7% van de ruiters hield zich aan de richtlijn van twee vingers tussen het leer en de huid. In 44% van de gevallen werd de neusriem te strak aangesnoerd.

Bij 750 paarden in het Verenigd Koninkrijk en België, uitkomend in de disciplines dressuur, springen en eventing, werd bekeken hoe strak de neusriem was aangetrokken. Bijna de helft van de ruiters paste de ‘twee vingers-regel’ niet toe. Bij de eventingpaarden werd het vaakst een te strakke neusriem waargenomen, gevolgd door de dressuurpaarden.

Puntenaftrek in sport

De reden voor het te strak aantrekken van de neusriem is, volgens de onderzoekers, met name om de paardenmond tijdens het rijden dicht te kunnen houden. “In de dressuur krijgen combinaties puntenaftrek wanneer het paard zijn mond opendoet. Voor de ruiters is dit een extra stimulans om juist de neusriem verkeerd te gebruiken”, zegt een van de onderzoekers. “Op de korte en lange termijn kan het te strak aansnoeren van de neusriem zowel gedrag-als fysieke problemen opleveren. Het heeft dus zeker grote gevolgen.”

Bij de huidige ‘meettechniek’ zet het onderzoeksteam hun vraagtekens. Zij prefereren voor een objectievere techniek met een speciaal daarvoor ontworpen meetinstrument.

Brede neusriem niet perse diervriendelijker

Daarnaast stelt het team dat het gebruik van een bredere neusriem niet per definitie diervriendelijker is dan een smallere variant. Bij een bredere neusriem is de druk per vierkante centimeter lager doordat deze over een groter oppervlakte wordt verdeeld, maar een brede neusriem kan voor een grotere afknelling van bloedvaten en zenuwen zorgen.

Bron: Horsetalk

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
4 reacties op Onderzoek wijst uit: 44% van de neusriemen te strak
 1. 1

  Ook ik heb geleerd 2 vingers onder de neusriem, dat was in de tijd dat iedereen met een lage neusriem reed. De hoge neusriem werd alleen gebruikt in het stang en trens hoofdstel.
  Wanneer je een ruimte van 2 vingers onder de hoge neusriem houdt, dan kan het paard de mond veel verder openen als met de lage neusriem met een ruimte van 2 vingers. Dit vindt ik niet terug in het artikel.

 2. 2

  Ik heb m altijd te los maar ja dan krijg je commentaar dat soms de mond open gaat…..liever dat dan erg strak.

 3. 3

  Neusriem gewoon afschaffen?

 4. 4

  Dan moeten jury s eens ophouden met punten aftrekken als de mond een klein beetje zichbaar is. En de ruiter met een duidelijke lichte verbinding rijdt. Tegenwoordig zijn er zoveel jury s die t met rijden en coachen niet gehaald hebben, en vervolgens in de basis zitten te jureren. Als je een fatsoenlijk gesprek met ze voert kunnen ze alleen mooie theorie termen uit een boekje op noemen. Wordt tijd dat de helft eens ontslagen wordt want de jurering is echt drama van NIET paarden mensen. En dan nog maar te zwijgen als je ze zelf ziet rijden of les geven!