Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekers identificeren verantwoordelijk gen voor stokmaat

Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd het gen te identificeren dat in grote mate verantwoordelijk is voor de stokmaat van een paard. De onderzoekers analyseerden de gegevens van 1.851 paarden van 42 verschillende rassen. Uit de analyses blijkt dat hoe meer het gen LCORL tot expressie komt, hoe kleiner de stokmaat.


“Wij concluderen dat LCORL de groei van paarden beperkt”, aldus onderzoeker Ottmar Distl. De onderzoekers zijn van mening dat paardenfokkers de nieuwe kennis kunnen gebruiken bij het maken van fokkerijbesluiten. Er zijn genetische tests beschikbaar waarmee de expressie van het gen LCORL kan worden gemeten.

In het menselijk lichaam speelt LCORL een rol bij de lengte van torso en heup, maar heeft het in tegenstelling tot paarden nauwelijks invloed op de uiteindelijke lengte.

Bron: Horses/ Horsetalk

3 reacties op “Onderzoekers identificeren verantwoordelijk gen voor stokmaat

 • Han Coolen

  Warmbloedfokkers met dieren waarbij Arabischbloed ingekruist in hun fokproducten kunnen nu hun dieren laten onderzoeken of de Ponymutatie aanwezig is..

  Ga naar deze site:
  http://www.tiho-hannover.de/kliniken-institute/institute/institut-fuer-tierzucht-und-vererbungsforschung/dienstleistungen/gentests/gentests-pferd/groesse/

  en download het aanvraagformulier.

 • Stella Roomans

  Dat verklaart misschien waarom mijn vierjarige merrie (Spielberg x Goethe x Kennedy) niet alleen de paardenmaat waarschijnlijk niet gaat halen, maar ook in haar hele bouw en voorkomen, oa kleine oren, veel meer een pony-uiterlijk heeft dan dat van een paard. Van Kennedy wordt gezegd dat hij “popperige” nakomelingen zou geven, maar Spielberg zou juist wat extra maat moeten inbrengen. Moeder is groot genoeg (ca 1.65) maar met niet al te grote oren.
  Mijn vraag is nu: hoe kom ik erachter of mijn merrie dit gen in grote mate heeft, en zo ja, wat is wijsheid als ik met haar zou willen gaan fokken? En is er een relatie tussen maat van de oren en dit pony-gen?

 • Folkert Frans

  Kennelijk kan de heer Coolen niet lezen of wil hij de lezer op het verkeerde been zetten door zijn selectieve berichtgeving. In zijn link staat het volgende:

  >>Warmblutpferderassen ist diese Mutation besonders durch Einkreuzung von Englischen oder Arabischen Vollblütern von Bedeutung, da diese die Variante für die kleinere Größe aufweisen.<<

  Iedereen weet dat het Engelse Volbloed qua percentage een veel grotere invloed op de warmbloedrassen heeft dan het Arabisch Volbloed. Het ligt dan ook voor de hand dat de "kleingroei" veel eerder aan die invloed te wijten is.

  Fokkerijkennis gaat veel verder dan wat selectief berichten te spuien op het internet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook