Ga naar hoofdinhoud

Onderzoekers ontdekken emoties in paardengehinnik

Foto Lonneke Ruesink
Onderzoekers van de Zurich's Federal Institute of Technology ETHZ hebben twee verschillende frequenties geïdentificeerd in de hinnik van een paard, die zijn emotionele staat en mate van opwinding weergeven. Deze ontdekking zou kunnen helpen bij het verstrekken van betere zorg.

Gehinnik is de langste, luidste en meest voorkomende manier van communicatie tussen paarden en is op te delen in drie delen: introductie, climax en einde. Maar tot nu toe was het nog niet bekend dat paarden kunnen hinniken in twee stemmen.
“De ene frequentie vertelt of de emotie positief of negatief is, terwijl de andere frequentie de sterkte van de emotie aangeeft”, aldus projectleider Elodie Briefer van van de afdeling ETHZ’s Ethologie en dierenwelzijn.

De onderzoekers konden positieve emoties associëren met een korte hinnik waarin de hoge frequentie lager was, samen met een lage hoofdhouding. Bij negatieve emoties duurde de hinnik langer en was de hoge frequentie hoger.

De wetenschappers begrijpen nog niet hoe paarden zulke complexe geluiden tegelijk kunnen maken. Ze vermoeden dat de twee verschillende frequenties een resultaat zijn van een asynchroon trillingspatroon van de stembanden.

Het team analyseerde 267 hinnik-geluiden, die opgenomen waren van achttien verschillende paarden om tot een conclusie te komen. Er werden camera’s en microfoons gebruikt om de geluiden en het gedrag van de paarden op te nemen.
Ook fysiologische waarden als hartslag, ademhaling en huidtemperatuur werden gemeten. Om de geluiden te kunnen koppelen aan gedrag dat voortkwam uit positieve of negatieve emoties werden de paarden gescheiden of juist weer herenigd met hun eigen kudde.

De onderzoekers denken dat de resultaten van hun studie paardeneigenaren en dierenartsen zouden kunnen helpen in de zorg voor paarden.

Een hinnik van een paard begint met een hoge frequentie toon gevolgd door een lagere toon.
Beluister hier een voorbeeld van een hinnik
.

Bron: Swissinfo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.