Ga naar hoofdinhoud

Ophef over gebruik paardenvlees in tv-serie Top Chef Canada

Duizenden kijkers van het televisieprogramma Top Chef Canada spraken deze week op Facebook hun ongenoegen uit over de laatste uitzending. Maandagavond was te zien hoe de kandidaten een gerecht moesten bereiden met paardenvlees en foie gras (ganzenlever). Volgens dierwelzijnsorganisaties worden deze dieren ernstig mishandeld voordat ze worden geslacht en geeft Top Chef met het gebruik van deze producten een slecht voorbeeld.

In de week voor de uitzending probeerden de dierenbeschermingsorganisaties de aflevering uit het uitzendschema te laten schrappen en riepen zij dierenliefhebbers op tot een boycot van het programma. De speciale Facebook-pagina leverde duizenden reacties op. De programmamakers besloten de uitzending door te laten gaan, maar lieten in een officiële reactie wel weten dat ze de kijkers niet wilden beledigen. “De uitdaging deze uitzending was het bereiden van een autentiek Frans menu, paardenvlees hoort nu eenmaal bij één van de meest traditionele gerechten in Frankrijk.”

Bron: Horses.nl

13 reacties op “Ophef over gebruik paardenvlees in tv-serie Top Chef Canada

 • Guy

  En waarom zou men geen paardenvlees eten? Het is echt lekker.

 • iones

  Pate de foie gras zou inderdaad verboden moeten worden. Maar paarden hebben over het algemeen een veel beter gehad dan bijvoorbeeld varkens. Volgens mij worden paarden ook heel humaan geslacht, met het schietmasker. Dus vanwaar dierenmishandeling?

 • Christy

  Als we nou niet zo hypocriet deden en juist meer paardenvlees zouden eten. Dan hoefden onze zieke paarden niet meer door de verzekeringen op transport naar Frankrijk gezet te worden, omdat ze de paarden in ons hypocriete land niet kwijt kunnen. Afschuwelijke transporten, waar de zieke paarden uren, soms dagen in de vrachtwagens moeten staan. Dan zouden ze hier netjes geslacht worden en niet hoeven lijden. DUS EET PAARDENVLEES.

 • tukker

  Alle dieren, zijn vaak aan het eind bestemd voor consumptie, dat is nou eenmaal zo,
  Het zou wenselijk zijn dat voordat het dier op tafel komt, het een prettig leven heeft gehad
  We zouden allemaal vegetarier of nog beter veganist moeten worden, maar dan hebben we in een korte tijd weer een ander probleem, teveel dieren op aarde.
  Vind een lekker stukje vlees op tafel prima
  en hoop dan maar voor het beestje dat het voor die tijd een prettig leven heeft gehad,
  en daar hoort het bij de door de strot duwen van eten niet bij.

 • Simon

  Ik denk dat de ophef over foie-gras was want ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die geen paardenvlees eten maar wel de kalfjes, geitjes, kippetjes, koetjes en de varkentjes die soms in bizarre omstandigheden leven. Ik vind dit inderdaad hypocriet als het zo zou zijn.

 • Gin

  Helaas gaat het er in de paardenslachthuizen in Canada niet zo humaan aan toe als bijvoorbeeld in ons eigen Nijkerk. Tik horse slaughter canada in op google en je ziet met eigen ogen dat de ophef wel degelijk net zo terecht is als die over de productiewijze van de foie gras.

 • Anna

  Ik vind het walgelijk – hoe kan iemand zijn beste vrienden nou opeten?! Ik heb genoegen gehad veel paarden te hebben gekend dat veel meer waard waren en zijn dan allerlei onderkruipsels die zich “mensen” durven te noemen. Paarden zijn een van de mooiste verschijnselen op deze wereld en vegetarische gerechten zijn super lekker en gezond zonder dat iemand moet lijden.

 • Will

  Paarden hoeven niet naar de slager hoor. Een spuitje door de dierenarts thuis voor je vriend/vriendin lijkt me het minste wat je kan doen. Maar meestal gaat het om geld. De verzekering keert wellicht meer uit als je hem/haar op transport naar Frankrijk zet.We hebben allemaal wel de tv
  beelden gezien hoe onze vrienden daar aan hun eind komen. Walgelijk.
  Dan maar geen geld. Mijn paarden zijn niet verzekerd en krijgen gewoon thuis hun spuitje als ze daar aan toe zijn.

 • birgit

  Paardenvlees wordt ophef over gemaakt…En al die kippen, koeien, lammetjes, geitjes en weet ik wat nog meer, is zeker niet zielig. Dat zijn ook beestjes en als die in je achtertuin staan zijn ze ook lief.
  Ik ben niet tegen vlees eten maar wel tegen de bioindustrie. Dus eet lekker vlees van een dier wat een goed leven heeft gehad.

  Geen ophef maken over paardenvlees maar in de reclameblokken van de tv beelden uitzenden van slachthuizen en de bio industrie.
  Iedereen 1 x in de week vlees en de hele maatschappij wordt leefbaarder en gezonder!!

 • nuchtere boerin

  Feitelijk is er niks mis met het eten van paardenvlees, en geef ik de Tukker uit Twente groot gelijk. en ik ben het ook met Christy eens, dat als we hier meer paardenvlees zouden eten, er minder paarden op transport hoeven naar Italië en Frankrijk…
  Bovendien komen de meeste dieren in Nederland vaak veel “menselijker”aan hun eind dan de meeste mensen! Doodgaan hoort bij het leven en is niet meer dan een gevolg van een geboorte. Wat nou zielig, alles en iedereen gaat een keer dood, ook jij en ik.
  En dat gezeur over bio-industrie, laat dat nou een keer afgelopen zijn, de meesten die hier over zitten te klagen zijn nog nooit in een varkensstal of een kippenstal geweest en hebben nog nooit met die boer gepraat over het hoe en waarom van hun management. Dus als je er geen verstand van hebt, hou dan je mond er over dicht of verdiep je er eens een keer in. De beelden die je op televisie te zien krijgt, zijn vaak niet meer van deze tijd, of schetsen een bevooroordeeld beeld.
  Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen, maar over het algemeen hebben de dieren het in nederland en veel omringende landen het nog niet zo slecht. Kijk maar eens naar brooke hospital for Animals, paarden en ezels die in de bakovens of mijnen in pakistan, india en egypte leven, die zijn pas zielig….

  Veel mensen doen alsof ze het goed voor hebben met hun dier, pakken hem driedubbeldik in de dekens, trekken hun hond een jas en schoenen aan, en dat soort fratsen, maar ondertussen zijn ze veeeeeel te ver van de natuur van hun dier af komen te staan. Helaas.

 • Meedenker

  Hé Hé, Eindelijk ééns klare Taal, helemaal mee ééns.

 • Fiona

  Ik ben het opzich wel eens met de reactie’s hieronder, maar zoals in Amerika en vele andere landen gebeurd, is dat er goede paarden gewoon gestolen worden en verkocht worden aan slachterijen, of bij veilingen, als het paard niet meer opleverd dan dat de slachter bied, gaat hij naar de slachter. Dat kan toch niet! Dat is gewoon onverantwoordelijk! Ik snap best dat paardenvlees niets mis mee is!! Maar je moet goed opgaan letten dan mensen er geen misbruik van gaan maken!

 • tukker

  In Amerika mogen sinds ruim een jaar geen paarden meer geslacht worden, dus deze zullen dan ook wel naar Canada gaan.
  Juist doordat denk ik het niet meer mag krijg je rare situaties, ongetwijfelt zullen er zogenaamd paarden gestolen zijn, die eigenlijk door de eigenaar naar de slacht zijn gebracht, maar ja dat kun je niet zeggen.
  Ook in Ierland en Engeland in het not – done om paardenvlees te eten, vandaar dat men in Ierland ze maar gewoon de wildernis in stuurt
  en eigenlijk dus dood laat gaan van de honger
  inmiddels is er al een actiegroep om deze paarden te helpen
  In nederland zijn gelukkig wel paardenslachthuizen
  en deze hebben mede door de crisis aanbod genoeg.
  Neem nou de mensen die belgen fokken, als ze geluk hebben krijgen ze een merrieveulen, maar de hengstveulens zijn meestal niets waard
  Ook deze veulens worden in Italie geconsumeerd
  Ook ik vind foto,s van geslachte paarden niet leuk om te zien laat staan een video, maar foto,s of films van geslachte kippen, koeien, varkens enz enz vind ik ook niet prettig.
  Het transport van levende dieren door de EU
  zou ik liever anders zien, want voor de meeste dieren is dat onder nare omstandigheden
  In veel frikandellen zit al jaren paardenvlees
  Ook rookvlees is vaak van paardenvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.