Ga naar hoofdinhoud

Orient Express-zoon voegt zich bij collectie Den Bosch

228 (Orient Express HDC x Laudanum xx)
Een zeer interessante hengst is vandaag in Ermelo via de nakeuring geselecteerd voor de tweede bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. Het gaat om catalogusnummer 228, een zoon van Orient Express HDC uit een dochter van Laudanum xx. Elf springhengsten verdienden vandaag via de nakeuring een uitnodiging voor de tweede bezichtiging.


Onder Fransman Patrice Delaveau is Orient Express HDC (Quick Star x Le Tot de Semilly) een waar springfenomeen. Dit jaar won hij onder meer de wereldbeker in Helsinki, de Grote Prijs van Gijon, de Grote Prijs van La Baule en de Nations Cup Finale met het Franse team in Barcelona. Het aantal nakomelingen van Orient Express, de neef van Dollar de la Pierre, gouden teammedaillist op de Wereldruiterspelen in Jerez 2002, is echter zeer gering. Vandaag kreeg de KWPN Hengstenkeuringscommissie één van zijn schaarse zonen voorgeschoteld en deze kon zeker overtuigen.

Deze hoog in het bloed staande Orient Express-zoon is gefokt uit de Selle Français-merrie Dame Ricard (Laudanum xx x Arlequin x) en is daarmee een kleinzoon van de internationale springmerrie Fidelite A onder Etienne Laboute. De hengst is langgelijnd en heeft een mooi gevormd front. Hij galoppeert lichtvoetig met veel souplesse en actie. Hij begon bij het springen wat gehaast, maar eindigde met extreem veel lichaamsgebruik, extra veel souplesse, mooie beentechniek en een onbeperkt ogend vermogen.

Nauw verwant aan nummer 228 was nummer 274 (Street Hassle x Le Tot de Semilly). Deze zoon van de naar Laura Kraut verkochte Street Hassle (v. Quick Star) komt uit de beroemde merrie Kamtchatka (Le Tot de Semilly x Foudre de Guerre), die de eerder besproken Orient Express voortbracht. De grootmoeder van 274 is Loripierre en sprong zelf ook op internationaal niveau onder Gilles Bertran. Deze topmerrie is onder meer de moeder van dekhengst en springtopper Dollar de la Pierre (v. Quidam de Revel). Interessant feit is dat de hengst Street Hassle uit dezelfde moeder gefokt is als nummer 228. Nummer 274 was royaal ontwikkeld, maar deed in zijn type veel denken aan grootvader Quick Star. Zijn achterhand was opvallend goed bespierd en zijn galoppade kende veel balans en lichtvoetigheid. Hij sprong met veel lichaamsgebruik, vermogen en scherpte, maar was, mede door zijn grote galoppade, soms wat stijver op de sprong.

Een door de commissie als opvallend springpaard aangeduide hengst was nummer 131 (Eldorado van de Zeshoek x Celano). De hengst was wat weinig bespierd, maar toonde wel bloed. Zijn galoppade had voldoende ruimte, maar miste nog wat kracht. Dat laatste was bij het springen terug te zien, maar de hengst liet wel voldoende vermogen zien en toonde zich voorzichtig. Zijn halfbroertje nummer 132 (mv. Verdi) leek ook een voorzichtig paard, maar moest qua lichaamsgebruik en type wel wat inleveren.

Nummer 355 (Verdi x Carthago) verdiende ook een ticket voor Den Bosch. De Verdi-zoon is achterkleinzoon van de Grand Prix-springmerrie Hester (v. Ramiro) en toonde vandaag veel macht en voorzichtigheid op de sprong. Nummer 251 (Querly Elvis x Corland) beschikte over een mooi, scherp type, maar miste in de galop nog wat kracht en balans. Springen deed hij met goede reflexen en een hoge mate van voorzichtigheid. Zijn vermogen was nog wat moeilijk in te schatten. Nummer 258 (Sam R x Hors la Loi II) was geen opvallende doorverwezen hengst. Het ziet er naar uit dat deze hengst in ’s-Hertogenbosch wat moet compenseren.

Een veel besproken doorverwijzing was die van nummer 270 (Spartacus x Indoctro). De hengst beschikt over een mooi front, maar was op het lichaam nog erg rauw. Het toegestroomde publiek liet zich wat verbaasd uit toen de hengst een ticket voor Den Bosch verdiende. Hij sprong met een wat komisch gebruik van het achterbeen, waarmee hij zeer extreem opende, maar juist wat afdruk miste. “Hij laat toch wel goede dingen op de sprong zien”, aldus commissievoorzitter Daan Nanning.

Nummer 75 (Calvino Z x No Limit) is een kleinzoon van Ekstein-dochter Jomara, die bekend staat als moeder van springfenomeen Hickstead (v. Hamlet) onder Eric Lamaze. De Calvino-zoon beschikt over een luxe en scherp type en galoppeert lichtvoetig met veel gemak. Bij het springen toont hij zich net als zijn neef Hickstead extreem voorzichtig en springt hij met veel lichaamsgebruik, waarmee hij soms wat over het voorbeen duikelt. Een zeer opvallend springpaard was nummer 351 (Zirocco Blue VDL x Indoctro), die qua bovenlijn nog wel wat moet toegeven. De hengst toonde extra veel macht op de sprong, springt met goede manieren en telkens met de schoft omhoog. Ook 356 (Up To Date x Emilion) sprong naar een ticket voor de tweede bezichtiging. De hengst had op de sprong wat weinig lichaamsgebruik, maar toonde ruimvoldoende vermogen.

Bron: Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook