Oudjes gedumpt: wat doe jij met je oude paard? - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Oudjes gedumpt: wat doe jij met je oude paard?

Paarden worden, net als mensen, steeds ouder. Veel paardeneigenaren realiseren zich echter niet dat het leven van een paard niet stopt na zijn twintigste levensjaar. Je kunt dan niet fanatiek meer rijden, maar draagt nog wel steeds de kosten. Soms lopen deze kosten zelfs hoger op dan voorheen, omdat veel oudere paarden last hebben van kwaaltjes. Daarom worden veel bejaarde paarden verwaarloosd.

Veel mensen willen de kosten voor een oud paard namelijk niet dragen, of zeggen dat ze het niet kunnen bekostigen, omdat ze inmiddels weer een nieuw jong paard hebben aangeschaft.

Mieke Borg en Paul Hauer runnen in het Groningse Ter Apel een asiel/opvangtehuis, genaamd Habo’s Hof, voor verwaarloosde oude paarden die gedumpt zijn door hun eigenaren. Ze krijgen maandelijks, zo niet wekelijks, telefoontjes en e-mails van mensen die hun ‘oudje’ kosteloos bij hen willen slijten. Maar Habo’s Hof is vol. Alle stallen zijn bezet, er kan dus geen paard meer bij. Volgens Borg en Hauer zit het probleem in het feit dat mensen wel willen dat hun paard oud wordt op een goede plek, maar dat ze daar niet voor willen betalen.

Paardenblad Bit sprak onlangs uitgebreid met de eigenaren van Habo’s Hof over het fenomeen oude paarden dumpen. Mieke Borg en Paul Hauer zijn ervan overtuigd dat het anders moet en anders kan met oude paarden. Daarom vraagt Bit om jouw hulp. Heb jij je oude paard bij een rusthuis gestald, heb je hem naar het buitenland gebracht of heel andere constructie bedacht? Kortom: heb jij een goedkope of bijzondere oplossing bedacht voor je oude paard? Laat het ons dan weten.

Mail naar: [email protected]

47 reacties op “Oudjes gedumpt: wat doe jij met je oude paard?

 • ac rodenburg

  wij hebben dinsdag een oud paard van 32 jaar in laten slapen een haflo het ging niet meer want met het bekappen viel hij om en ik vindt als het niet meer gaat moet je hem gewoon in laten slapen en niet tot het uiters willen gaan om het dier te laten leven dat vindt ik ook dier onvriendelijk net als in paardenkamp soest ik vraag mijn eigen af zou je daar een wel een plezier mee doen als je dat ziet ik heb mijn bedenkingen daarover

 • appie

  Mijn pony heeft mij altijd zoveel plezier en liefde gegeven dat hij gewoon nog bij mij is en blijft zolang hij zijn dingen nog kan en vrolijk doet en ik nog levens lust in zijn mooie ogen zie..zodra dit veerandert ja dan zal ik moeten beslissen wat ik niet hoop…maar zal hem ook niet onodig laten lijden mijn vriend…
  Hij is nu 41 jaar en krijgt speciaal voer…en dit gaat goed..hij wil elke dag nog graag naar buiten met mijn andere paarden=)
  Ik vind dat je voor je oude dieren net zo goed moet zorgen als voor je andere dieren….!!Om de goedkopigheid moet je ook geen dieren nemen dan kan je beter een barbie paard kopen..blijft altijd goed en mooi!!!
  Groetjes

  Groetjes

 • miranda

  mijn “oude paard” is nu bijna 21
  hij loopt de hele dag in de wei, en in het najaar gaat hij weer s’nachts op stal, en als het weer het weer toelaat loopt hij dag en nacht buiten.
  ik hem hem als 4 jarige gekocht, dus dan doe je niet zo makkelijk afstand, als je samen veel hebt meegemaakt.
  af en toe doe ik nog een buitenrit met hem, het gekke is dat het net lijkt of hij weer met een 2e jeugd bezig is.
  hij heeft als jong paard nooit een pas verkeerd gezet, maar nu moet ik echt allert zijn, zo jolig is hij af en toe.
  toch een teken dat hij nog steeds goed in zijn vel zit.
  onlangs ben ik weer met een 4 jarige begonnen, ook die is super braaf, en echt een sul vergeleken met die
  “oude man”
  dus heb je de gelegenheid je oude paard een echte oude dag te geven, doe het dan na alles wat je in zijn jeugd hebt ontvangen, want daar denken veel mensen niet over na

 • Manon van Lith

  Mijn knappe 19-jarige hengst staat sinds een paar weken met zijn 2 kleine vriendjes in de wei met daarop een dubbele buitenstal. ’s Ochtends de deur open, kunnen ze vrij de wei in en ’s avonds weer naar binnen en deurtje dicht. Ze staan bij een tuinder achter het huis. Gelukkig was dit stuk land vrij en mogen wij er gebruik van maken. Met de warmere periode wil ik ze graag 24/7 op het land laten. Ze hebben altijd de mogelijkheid om de stal in en uit te lopen.
  Het is een gelukkig paard.

 • annemieke

  heb mijn vorige paard tot haar 21e gehad, helaas bracht een zeldzame koliek daar vorig jaar een einde aan. was dit niet gebeurd had ze nog gelopen totdat ze zelf aan had gegeven dat het genoeg was en dan lekker met pensioen.
  Alle aandacht, verzorging en liefde die ze nodig heeft net als toen we nog reden.

  Heb nu een hengst van 1,5 jaar gekocht, hij is geenvervanger maar volgt haar op.
  wanneer het zijn tijd is voor pensioen geldt dat ook voor hem. hij krijgt dan ook alle liefde, verzorging etc. wat het ook kost

  gr

 • Esther

  Ik heb hier mijn oude dressuur paard van 29 jaar nog staan.Ze blijft hier tot haar dood.
  Ze is vanaf haar 22 tigste met pensioen en loopt lekker in de wei.
  Tevens is ze een weide maatje voor mijn 9 jarige merrie.

 • Jibby

  Ik deel samen met mijn vriendin een paard.
  Onze lieve merrie is 23 jaar, en nog topfit!
  Gaat nog 6 dagen op 7 op buitenrit door bos en strand en nog altijd een pittige dame! Maar we houden er wel bewust rekening mee dat ze ouder wordt. Daarom heb ik nu alvast een stuk grond bij mijn huis gekocht wat wordt voorbereid om paarden te houden. Als we haar dan niet meer fanatiek kunnen rijden kan ze daar van haar oude dag genieten met een maatje. De plek op de pensionstal kan dan plaats bieden aan haar jongere opvolger.

  Een paard dumpen vind ik schandalig! Na al die mooie dingen die je samen hebt gedeeld kun je niet je paard dumpen als een voor jouw nutteloos geworden artikel… Als je van je paard houd, zou dit nooit gebeuren!
  En je dumpt je ouders toch ook niet als het tijd wordt dat jij voor hen gaat zorgen?

  gr. Jibby

 • Patricia Mortelmans

  Wij hebben twee paarden gehad die beiden 31 en 32 jaar zijn geworden. We hadden daarnaast ook nog 2 jonge paarden die we konden berijden. Onze oude paarden hadden we sinds ze “jong” waren en maakten deel uit van de familie. De laatste 5 jaar van hun leven hebben ze genoten van hun “pensioen” op de weide.
  Als men een paard aanschaft moet men dit bewust doen en erbij nadenken dat de dieren ook oud kunnen worden en op een gegeven moment niet meer bereden kunnen worden. Inderdaad de kosten van een paard dat niet bereden wordt zijn dezelfde als degenen van een paard dat wel bereden wordt. Dat weet men op voorhand en moet men incalculeren.
  Ik vind het ook schandalig dat oude paarden gedumpt worden. Ik hoop dat mensen die dit doen ook op een gegeven moment zullen gedumpt worden door hun familieleden zodra ze niet meer actief kunnen deelnemen aan het leven. De dieren verdienen beter, net zoals oude mensen hebben ze “rechten” in het leven.

 • Monique

  Mijn oude merrie van bijna 25 jaar blijft bij mij tot haar dood, ik zou het niet over m’n hart kunnen verkrijgen om haar te dumpen. We hebben zoveel lief en leed gedeeld dat ze nu een waardig pensioen verdient met af en toe een lekker buitenritje. Ik voel me al schuldig als ik met mijn jonge paard aan het werk ga, laat staan als ik mijn “oude” vriendin zomaar wegdoe!

  gr, Monique

 • rens

  ongeveer 11 jaar geleden heb ik een shetlander op leeftijd gekocht. Dat is ook het enige dat ik van hem toen wist. Ik kocht hem omdat hij fantastisch met mijn volbloedmerrie om kon gaan en ik het niet over mijn hart kon verkrijgen dat een gezonde pony naar de slager zou gaan. Dik 11 jaar later weten we dat hij ongeveer 31 jaar oud is en dat hij vier veulens van mijn merrie opgevoed heeft. Zelfs in deze betrekkelijk korte periode heeft hij zijn geld dubbel en dwars terugverdiend. Nooit zal ik hem weg doen, ongeacht zijn leeftijd. In de loop der jaren hebben we natuurlijk al wat problemen gehad betreffende zijn leeftijd, maar met apart voer, aparte stalbedekking is het ook snel weer opgelost. Hij is wakker, amuseert zich en is nog altijd het mannetje thuis. Wat wil ik nog meer?
  Mense zouden zich meer bewust moeten worden waar ze mee bezig zijn. Ik wist dat ik een oude pony kocht en heb hier rekening mee gehouden. komt daarnaast iedereen wordt oud. We doen opa en oma toch ook niet naar de dokter brengen omdat ze oud zijn?

 • lion van den hoek

  Ik denk dat het normaal is dat je je paard een oude dag geeft die hij verdient ,hij heeft vaak heel zijn leven zo veel voor jou gedaan dat het volgens mij de gewoonste zaak van de wereld is dat je hem een leuk leven geeft tot zijn dood.
  Te vaak hoor ik we krijgen nog de slachtprijs dat zou dus verboden moeten worden in mijn ogen want dan worden mensen weer gierig ,en draait het weer om geld .
  Ik vindt het heel raar dat mensen soms paarden gebruiken als een gebruiktsvoorwerp en van mij mogen de regels nog scherper ten opzichte van paarden maar in nederland is dat nog steeds heel moeilijk wettelijk dieren meer beschermen

  lion uit tilburg

 • Sanne

  Mijn ‘oudjes’ zijn inmiddels 26 en 30 jaar oud en op die van 26 rij ik nog steeds….Het gaat niet om hoe oud ze zijn maar om hoe oud ze zich voelen!
  xxx

 • cindy

  Ik heb een kwpn’er van ongeveer 36 die al een jaar of 8 met pensioen is. Ik sta nu op een kleinere goedkope stal zodat ze nog lekker oud kan worden. Zolang ze gelukkig is mag van mij blijven.Als dat niet meer het geval is houd het op. In een rusthuis of iets anders zou ze echt niet gelukkig zijn. Dan laat ik haar liever inslapen. Ze staat in de zomer op het land (dag/nacht). In de winter staat ze s’nachts binnen en overdag buiten met haar opvolgers (2,5, 10 en 14) Prima oplossing en betaalbaar

 • Monique

  Onze oude pony van 21 wordt momenteel nog gebruikt voor de fok. Als zij niet meer geschikt is voor de fok, is ze nog prima geschikt om de afgespeende veulens op te voeden. Ze mag gedurende de maanden maart t/m oktober dag en nacht op de weide. En in de maanden november t/m februari staat ze in een schuilstal van 5×5 m met een uitloop naar buiten samen met de jaarlingen en 2-jarigen. Dit gaat super goed, ze is echt een oppas moeder. Ze wordt 3 keer per week lekker gepoetst door onze verzorgster van 12. En zo te zien heeft ze het nog prima naar haar zin bij ons. We hopen dat ze net als haar oma de 36 haalt.

 • sytske

  Onze friese, preferente, ster merrie van 21, staat na trouwe fokdienst en buitenritjes paard lekker in het land met jong en oud.
  Aantal jaar geleden heb ik het rijden al gelaten en zoals het er nu uitziet word er ook niet meer mee gefokt.
  Deze merrie staat het hele jaar buiten, in de winter mag ze ’s avonds naar binnen. Dit is het eerste jaar dat ze een regen deken opheeft, de echte wintervacht blijft uit maar de nieuwe winter/regendeken van 125,- ligt al klaar voor de vorst.
  Het leuke is al is ze al oud, als de twenters gaan vliegen en bokken etc. gaat zij als enige oudje meedoen!!!!

 • henny

  ik heb mijn paard van bijna 30 jaar ook ergens gestald, en ja hoor, bij mij gewoon op stal,en wel te verstaan zijn ,EIGEN STAL, ook voor mij is het houden van een paard op leeftijd een sport geworden, maar, mede, om de aandacht,beweging en respect die IK hem kan geven, mag hij bij mij zijn oude dag slijten.ps ik heb hem 27 jaar, van mij mag hij 4o worden, zolang hij nog uit de voeten kan ,zonder pijn en met een blij gezicht, is bij ons iedere dag een feest.

 • alet

  Mijn oude pony van ong 25 loopt nog altijd in haar eigen weitje en staat in de wintermaanden overdag buiten en snachts op stal. Zo af en toe gaat ze eens mee met de jonkies op buitenrit. Dan doet de oude damen precies voor hoe het wel en niet moet. Ik hoop dat ze nog een tijd bij ons is.. Maar al denk ik er wel eens over na wat ik doe als ze overlijdt cremeren, destructie of…. ik weet het niet maar vind het belangrijk om er wel al over na te denken.

 • Barbara

  Ik heb drie 20-plus pony’s, waarvan de oudste 29 jaar is. Ik heb het geluk dat ik ze bij ons thuis kan stallen en we ook genoeg weiland voor ze hebben. Binnenkort ga ik de cursus ‘Ouderdom bij paarden’ van Equid’Or doen, ben benieuwd!
  Wel moet ik zeggen dat ik weet dat twee van de oudjes flinke arthrose hebben maar dat ik geen geld genoeg heb om ze van die dure supplementen daarvoor te geven. Ik hoop maar dat ze er niet echt pijn door lijden en zolang ze nog lekker door het land scharrelen lijkt het me oké.

 • saskia

  Mooi om te lezen dat er toch ook nog mensen zijn die een oud beestje niet laten verpieteren!! Waar mijn maag pas echt van omdraaid zijn bijvoorbeeld de advertenties op markplaats waar beestjes van 21 worden aangeboden!! Ik krijg dan altijd de neiging deze mensen een bericht te sturen en ze te vragen of ze wel helemaal goed zijn! Of van mensen die hun 19jarige ijskoud komen omruilen voor een jonger exemplaar bij de plaatselijke handelaar!! Ik heb nog niet echt ervaringen met hele oude paarden, de oudste bij mij is nu 17 en mag uiteraard blijven tot de laatste adem.. Voor mij ligt de grens zo’n beetje op 10 a 12jr en daarna verkoop ik hem of haar niet meer..

 • linda

  mijn epony is 19.5 jaar en nog topfit en doet echt niet onder voor een jonger paard, wil het liefste voorop. en naar een hindernis is ze bijna niet te houden.
  ik spring er mee en rijd en mee door de bossen , vind ze helemaal geweldig, dusja zolang ze goed kan mag ze dat van mij (ik doe het zelf ook het liefste)
  ik heb vroeger altijd wedstrijden gereden maar dat komt er nu niet van door tijdgebrek maar ik geniet van een paar keer in de week in het bos rijden of springen veel meer dan van de druk om te moeten / willen presteren op wedstrijden

  ik heb haar vanaf haar 8ste en zou haar voor geen goud meer willen missen!

 • Sandra Jonkman

  Ik heb een stal met IJslandse Paarden. De oudsten daarvan zijn 25 en 23. Die 25jarige is sinds mei op pensioen, de 23e sinds vorig jaar omdat hij licht kreupel loopt. Ze mogen hier heerlijk blijven staan, lekker tussen de rest (we houden ze in kuddeverband, loopstal met paddock, szomers loopstal/paddock snachts en wei overdag) Ze krijgen wel extra zorg, zo heeft de 23e jarige niet zulke goede tanden meer en krijgt extra voer dat hij makkelijk kan kauwen en verteren. Hij ziet er prachtig uit! Het is dat hij licht kreupel loopt, anders kon hij nog wel meedoen, zou hij nog leuk vinden ook 😉 Nu wordt hij schandelijk verwend en ik denk eigenlijk dat hij dat nóg leuker vindt 😉
  Ze gaan nooit meer weg, behalve dan met hun hoefjes eerst…….

 • H.vanSwelm

  Mijn 26 jarige KWPN merrieis na de geboorte van haar 16e veulen [nu 3 jaar oud] welverdiend met pensioen gegaan en wordt fijn verzorgd bij goede kennissen van mij, ze staat overdag buiten in de wei en in de namiddag naar binnen. Ze is nog topfit en kerngezond een deken is niet aan haar besteed. Sterker nog: haar moeder van 31 “lleeftok nog! Jmmer dat het KWPN het predikaat “kern”heeft afgeschaft.Merries met het gouden draadje zijn tegenwoordig met een lampje te zoeken.5501

 • france

  ik ben bedrogen geweest en heb een paard gekocht die veel te oud was om nog bereden te kunnen worden,ik ben zelf 50 en ik ga me nooit meer een paard kunnen permitteren,ik heb een fout gemaakt maar hij moet er niet voor boeten en hij mag zijn dagen bij mij slijten,hij word verwend tot het niet meer kan.
  Maar ik sta versteld van de reacties om me heen,de mensen verklaren me voor gek en zeggen allemaal:doe hem weg,laat hem inslapen,verkoop hem voor vlees,enz.
  ik hou van hem en heb nu al pijn want ik zie de dag naderen dat hij er niet meer zal zijn
  Wat ik het moeilijkste mee heb is dat ik geen geschikte voeding vind en dat ik de indruk krijgt dat hij honger heeft.Bestaat er echt geen vervanging voor hooi?

 • Margreet

  Ik heb mijn oude paardje (inmiddels 32 1/2 jaar oud) mijn jaarling “laten opvoeden”; ze stonden samen in de wei met beiden een eigen stal; konden ze lekker kiezen willen we binnen of willen we buiten. Ik wist zeker dat mijn oudje het naar zijn zin had als opa en de jaarling is inmiddels opgegroeid tot een geweldige 3 1/2 jarige welopgevoed paard met goede manieren. Inmiddels staat de moeder van de jaarling bij dit groepje en ook dat gaat prima! Geweldige oplossing een ouder paard tussen de jonge paarden (mits hij dit lichamelijk en geestelijk aan kan).

 • jan schaap

  De grootste fout die mensen maken bij de aanschaf van dieren( dus ook paarden) is dat ze oud kunnen worden en meer verzorging nodig hebben.
  Ik vind dat het je plicht is om deze dieren te verzorgen.
  Zelf hebben we een new forester van 35 jaar oud die s,zomers lekker buiten loopt en s,winters zijn eigen stal heeft.Nu besef ik wel dat je die mogelijkheid moet hebben maar anders moet je er niet aan beginnen.
  Het is zo dat je geen diploma nodig hebt om dieren te houden,wij hebben zelf 2 pony,s gekregen van meisjes die op een paardemarkt een pony kochten en in een weilandje dropten maar toen werd het winter wat nu?.

 • trudi

  Bij ons is een oude pony terecht gekomen die was afgeschreven (die hoef je niet meer te voeren, gaat toch dood). Ze was toen 31 jaar. Ze heeft een heel zwaar leven gehad als manege pony. Inmiddels staat ze al weer 4 jaar bij ons en doet het goed. Het enige probleem is dat ze veel kost aan voer (ong. per dag wat een ander paard eet per week ). Ze krijgt dan ook allerlei aangepast voedsel (heeft geen kiezen meer) omdat ze ook nog eens erg kieskeurig is. Ze doet het heel goed op veulenbrok en speciaal senior hooi van agrob. Al met al een oudje wat mag blijven tot ze het niet meer ziet zitten. Voorlopig heeft ze het nog prima naar haar zin en doet nog allerlei ondeugende dingen.

 • sammiedzina

  Ik heb mijn paardje sinds ze 2 1/2 is en is nu 9 1/2.Ik heb haar aangeschaft omdat ik helemaal weg van haar was en wist toen al dat ze bij mij zou blijven tot haar dood.Ook al zou ik op een gegeven moment niets meer met haar kunnen.Je hebt een band met het dier.Bovendien vind ik het niet eerlijk dat je een dier maar dumpt als het te oud is,je er niets meer mee kunt en er meer kosten bij komen kijken.Ze verdienen hun goeie oude dag op hun vertrouwde plekje bij hun eigen baas!!!Al die jaren dat ze voor je hebben gewerkt en je zoveel plezier van ze hebt mogen beleven vergeet je toch niet als ze oud zijn?Ik niet!!!!

 • Saskia

  Ik ben heel blij te lezen dat er nog mensen zijn die WEL om hun oude paarden/pony’s geven en ze ook de oude dag gunnen/geven die ze toekomt…Ik vind het echt GEWELDIG!!!!
  Hier blijven de paardjes ook gewoon tot het echt lichamelijk niet meer kan en het dieronvriendelijk wordt maar tot die tijd genieten we iedere dag van ze in voor en tegen spoed …
  Veel mensen realiseren zich gelukkig ook dat we ze maar zo kort ‘te leen’ hebben en van ze kunnen genieten ….

 • Chris

  Onze merrie is inmiddels 18 jaar, en voelt zich beter dan ooit! Ze staat op een manege/pensionstal. Eigenlijk veel te duur voor de faciliteiten die we ervan gebruiken, maar ze heeft het naar d’r zin. We gaan regelmatig uit wandelen, longeren d’r regelmatig, en ze staat iedere dag uren buiten met de kudde. Ze voelt zich zo goed en sterk dat ze zelfs redelijk hoog in rang is. Natuurlijk is dit niet haalbaar als je heel veel paarden hebt, maar onze koningin gaat in ieder geval nooit meer bij ons weg. Nu eerst even poetsen, want mevrouw wordt morgen gemasseerd 😉

 • constance

  Mijn zusje haar paard word in het voorjaar 17 jaar. Zij rijd nu in de M2 en wil nog èèn wedstrijdzeison op wedstrijd gaan om in de Z te komen. Daarna komt haar paard bij mij thuis te staan als gezeldschaps paard voor mijn eigen fries, die nu nog in de opfok staat maar in juni `10 weer thuis komt. Wij hebben weiland en een grote schuilstal, dus ze kunnen het hele jaar binnen/buiten lopen. Dit leek mij een goede oplossing voor zowel haar als mijn paard. Zij heeft zo weinig kosten, alleen het voer wat hij gebruikt+ strooisel en ik heb geen dubbele kosten, vanwege aanschaf gezelschaps pony

 • Kelly

  Hallo,

  mijn paard wordt in april 2010 18 jaar, hij zit momenteel op een punt waar hij zijn 2e jeugd beleeft.

  hij staat op een fokstal waar ik werk, ik werk daar zodat hij daar mag staan en overal gebruik van mag maken, dus lekker stro bed, hooi, brokjes, weidegang, solarium, vriendje om mee te spelen, etc.

  ik snapt zowiezo mensen niet die hun paard bij een ander willen dumpen, je weet waar je aan begint als je een paard koopt, een paard is in deze maatschappij afhankelijk van zijn mens dus ik vind het dus erg cru dat die mensen hun paard wegdoen omdat hij geen wedstrijden meer kan rijden, ik vind dat mensen op dat moment hun prioriteiten bij moeten stellen.

  ik zou er niet aan moeten denken om mijn paard te dumpen voor een ander omdat hij niet meer hetgene kan doen wat IK wil doen.

  ik hoop dat daar ooit nog eens verandering in komt

 • Karin

  Onze paarden blijven bij ons en mogen van hun oude dag genieten. Vorig jaar is de oudste op 35-jarige leeftijd gestorven, hij heeft ruim 10 jaar van zijn pensioen genoten. De anderen zijn 27, 20, 18, 17 en 4. Een paard is geen wegwerpartikel en verdient een goede oude dag. Als je geen iefde kunt opbrengen voor je paard toon het dan op zijn minst respect voor het werken. Wij hebben de luxe dat we ruimte (incl. wei) hebben. Als je zelf geen ruimte hebt zoek je een oplossing elders en blijf je ook dan betrokken bij je paard, dat is geen dumpen. Een paard om economische redenen laten afmaken vind ik onacceptabel.

 • Natalie

  Helaas heb ik mijn 25 jarige nrps paardje 1,5 week geleden moet laten inslapen.. Ik had zo graag nog wel 100 jaar voor haar willen zorgen, maar helaas.

  Ik kan gewoon niet begrijpen dat je je paard wil dumpen nadat hij/zij altijd zo zn best heeft gedaan voor je. Als het goed is heb je toch een band opgebouwd met je paard, die wil je toch niet kwijt.

  Tuurlijk zitten er vaak wat meer kosten aan, maar dan koop je zelf toch een keer een broek minder of ga je een keer niet uit.

  Mijn paard was echt mijn beste vriendin en die zet je toch niet zomaar aan de kant. Jeetje wat ga ik haar missen!!! 🙁

 • beeltje

  ik vind het mooi dat een heleboel mensen het beste voor hun oude paard willen, en ik heb gelukkig zelf mijn eigen kwpn paard van 29 ook nog lekker in de wei lopen, samen met nog twee bejaarden van 28 en 27 bij ons op stal. Maar ik kan mij ook voorstellen dat het financieel niet voor iedereen haalbaar is, als je ook nog wilt rijden. Ik zal uitleggen wat ik bedoel. Bij mij op stal komen regelmatig mensen die hun oude paard bij mij in pension willen zetten, maar voor de meeste houd deze keuze wel in dat ze moeten stoppen met rijden (van een eigen paard)want twee paarden in pension is voor velen niet haalbaar. Ieder maakt die keuze voor zichzelf. Maar om dan te zeggen dat je oude paard in laten slapen om economische redenen ‘not done’ is vind ik overdreven, want je oude geliefde paard in het handelscircuit brengen lijkt mij nog veel paardonvriendelijker, dan zou ik hem nog liever in laten slapen…. Gelukkig ben ik in de omstandigheid dat ik mijn paard die al 27 jaar bij mij is, een mooi oude dag kan geven, en ja dat betekent voor mij heel veel. Maar ik kan in sommige gevallen ook begrip opbrengen voor mensen die wel een hele moeilijke keus moeten maken.

 • I Celen

  Elk dier dat bij ons komt, blijft tot zolang het zonder lijden een goed leven heeft. We hebben er onlangs één van 11 jaar laten inslapen door nageltred na 3 jaar al het mogelijke gedaan te hebben. We hadden haar liever nog lang op pensioen gehad. Onze 32j D pony en 20j Welsh zijn nog steeds actief, alsook nog mijn BWP merrie van 17 op CEI** niveau endurance. Door mijn paarden een blijvende goede thuis te geven ook als ze niet meer mee kunnen in de sport benadeel ik wel mijn eigen ambitie om tot de top te behoren. Met een tennisraket zou dat wel heel wat gemakkelijker zijn, niet goed gooi maar weg voor een betere. Ik vrees dat sommigen ook zo over paarden denken.

 • Femke

  Mijn paard is pas 14 jaar en ik hoop dat hij nog heel lang bij me blijft.
  Elk jaar laat ik de paardentandarts komen voor z’n gebit en zorg uiteraard dat hij op tijd bekapt, ingeënt en ontwormt wordt. Dat ruimt al een heleboel problemen uit de weg voordat ze beginnen.

  Mijn paard blijft zo lang als dat mogelijk is bij me.
  Rusthuis? Vergeet het maar. Hij staat op een prachtig weiland met andere paarden op een gewone pensionstal waar momenteel 100 paarden verblijven. Hij krijgt, als hij niet meer gereden kan worden, een eigen stukje weiland waar nog meer oudere paarden op staan. Hij staat dan dag en nacht buiten met een schuilstal. Op die manier blijven zijn spieren en doorbloeding optimaal en dus z’n gezondheid ook. Een oud paard op stal is veel sneller op dan een oud paard op de wei (mits die onder goede omstandigheden gehouden wordt).

  Tip: Goed nadenken alvorens je een dier aanschaft voorkomt al een hele hoop narigheid:

  Heb je genoeg geld voor de aanschaf?
  Heb je genoeg geld voor de voeding en dergelijke?
  Heb je voldoende tijd voor de verzorging?
  En hou je nog genoeg geld over voor bijzaken zoals veeartskosten, hoefsmit en tandarts?

  Dat zijn hele belangrijke vragen waar veel mensen gewoon niet bij stilstaan…

 • barbara

  Mijn KWPNer is nu 17 jaar, ik mag al 11 jaar van hem genieten. Hij is mijn grootste vriend en heeft mij al zo vreselijk veel plezier gegeven. Alles doet hji of heeft hij gedaan. Dressuur, springen, voor de wagen, oefencross en nu endurance. Hij is wat stijf in het begin maar owe als hij gaat dieselen. We doen klasse 1 en hij hoeft van mij niet meer ook al denk ik dat een langere afstand geen probleem zou zijn. Hij geniet er voor de volle 100 % van, en bij de start lijkt hij een jonge god. Als hij zo doorgaat kan hij nog jaren mee. Wel verantwoord, op tijd naar de tandarts, goed voer en veel zorg en liefde.
  Als hij niet meer mee kan doen we t niet, dan alleen nog een klein stapritje of iets anders dat hij leuk vind.
  Daarna? ik hoop dat hij bij endurance vrienden kan komen wonen en heerlijk van de wei kan genieten en van zn oude dag.
  Bij pijn, of niet meer gelukkig zijn vind ik persoonlijk dat je een paard niet in leven moet houden omwille van jezelf. Ik werk in de humane zorg en vind de situaties daar soms niet humaan. Gelukkig kunnen wij dit onze paardenvrienden besparen.
  Blijft hij oud en redelijk gezond, dan mag hij van mij zijn laatste adem op een wei tussen soortgenoten uitblazen waar dat dan is zal voor hem niet uitmaken, missen zal hij me vast niet als hij het goed naar zijn zin heeft. Ik hem wel en of ik dan ooit weer aan een paard begin is de vraag.

 • T

  Mijn paard is 30 jaar oud. Pony 25 plus en 15 en 5maanden. De oudste is nog steeds de baas en doet het goed. MIjn vader heeft haar gekocht als 2 jarige.Het is een draver en heeft 10 veulens gehad. Ze geniet al 12 jaar van haar pensioen bij mij. Ze krijgt een extra schep basisbrok maar voor de rest staat ze zomers buiten en in dit vieze weer 6 uur buiten. Het lijkt wel dat ze mijn gedachten kan lezen. Ze kent mij natuurlijk erg goed. Ik wil haar bij mij houden totdat het niet meer kan. Alleen als ze ziek word wil ik niet te lang aan haar dokteren want ze heeft een fijn leven gehad en dat moet op het laatst niet meer fout gaan. Bij mij voedt ze de jongere paarden ook goed op. Voor mij is het financieel iets makkelijker omdat ik stal en land bij huis heb. Voor diegene die dat niet hebben ben ik het eens met een andere reactie dat het beter is zelf een beslissing te nemen dan dat ze in de handel komen. want dat is pas echt erg.

 • Sandra

  Ik heb al meerdere malen de reacties op dit artikel gelezen en ik wil toch ook graag reageren al is het een beetje laat.

  Ik ben zelf de trotse bezitster van een erg bijzonder paard. Zijn naam is Illusion en hij is inmiddels 20 jaar JONG. Ik heb hem nu een jaar. Ik was bang geworden voor paarden na een aantal heftige ongelukken en zocht een braaf paard. Ik zag Illusion voor de eerste keer en was op slag verliefd. Wat een bijzondere uitstraling. Een soort van wijze heer. Meteen super vertrouwd. Leeftijd boeide me niet meer. Illusion ging mee en ik zou in eerste instantie lekker recreatief met hem gaan rijden. Lekker het bos in enzo. Blijkt dat hij M1 dressuur ooit is geweest en we zijn gaan lessen en alle knopjes bleken erop te zitten en hij vind “kunstjes” doen geweldig. Begin dit jaar voor de grap een onderlinge startkaartloze dressuurproef L2 gereden en hij vond het fantastisch. Vlechten, wassen, losrijden en de proef lopen. Hij is letterlijk in zijn 2e jeugd terecht gekomen. We hebben een startkaart aangevraagd en we hebben vandaag onze 2e winstpunt in de L1 dressuur gereden. Hij vind het zo gaaf! En ik geniet enorm als hij zo zijn best doet en een heerlijk dagje uit heeft. Ik hoop dat hij nog lang bij mij blijft. Mijn lieve schat! Oja, naast het dressuren wagen we ook nog wel eens een sprongetje. Vindt ie ook briljant. Afwisseling en het koppie helder houden, zo goed voor onze iets oudere paarden!

  Groet,
  Sandra

 • Helene

  mijn jonge friese god van 29 blijft lekker bij mij en mijn 20 jaar oude kwpn/tuiger alleen zou het wel eens makkelijk zijn als er wat meer info en ervaringen te vinden zou zijn, soms kan je zo twijfelen en zou je wel eens met een ander met een ouder paard ervaringen uit willen wisselen en dan ook echt alleen ervaringen want verder krijg en lees je honderd duizend verschillende adviezen waar je dus echt niets aan hebt, zelfs van mensen die geen ouwetje of zelfs helemaal geen paard hebben…zou graag het kaf van het koren willen scheiden wat dat betreft!

 • Sita

  Hallo allemaal ik wil toch ook nog even reageren. Het verhaal van mijn paard is totaal anders! Ik heb een paard van de slacht gered omdat hij zogenaamd was áfgeschreven’ wij wouden hem toch nog een paar mooie laatste jaren geven bij ons thuis. Inmiddels is hij al ouder dan 30 (de paardentandarts zei dat hij het na 30 jaar niet meer kon vaststellen aan zijn gebid en we hebben geen papieren of dergelijken) hij staat al 4 jaar bij ons in de tuin en loopt los over het terein. het is een echt schat. Het probleem is nu alleen dat mijn ouders het financiel niet meer aankunnen eigenlijk… ze besparen het brood liever uit hun eigen mond dan uit de zijne… Dus dat is wel wat anders dan mensen die niet meer kunnen rijden en maar inslapen. Ik heb heel kort op hem gereden maar ivm met zijn gezondheid was dit niet meer mogelijk. het gaat tegenwoordig nogsteeds heel erg goed met hem maar eigenlijk zouden wij graag een tehuis voor hem vinden waar hij met andere paarden zijn aller allerlaatste jaartjes zou kunnen doorbrengen… inslapen zouden we hem nooit om onze financiele redenen! maar soms vind ik het ook wel sneu dat hij niet in een kudde loopt. Als iemand iedeen heeft hoor ik het graag!

 • lizzy

  hallo heb toch een vraag aan alle die reactie hebben gezet
  mijn vriendin dr pony een haflinger van 18 jaar kan niet meer bereden worden heeft altyd rugklachten en is al 4 jaar aan het dokteren het komt dus niet meer goed
  moet je zo’n dier nou in laten slapen of een plek zoeken waar hij mag komen te staan en oud kan worden hier in de randstad is geen grond voor dit soort paarden en ook de pension stalling is erg duur wat zouden jullie doen ??????

 • leida drommel

  Hallo,
  Ik ben gelukkig iemand die,eenmaal een (huis)dier aangeschaft,dan verzorging tot het
  eind toepast.Zo ook met mijn paard,deze draver is inmiddels 24, bijna 25 jaar. Wordt goed verzorgt door mij zelf en twee trouwe bijrijdsters. Draver Erik heeft 2 vrije dagen per week, verder rijden we nog heerlijk door de duinen en passen wij ons aan,hoeveel zin Erik die dag heeft.
  Soms een staprit en soms een rit al was hij weer 10 jaar zo bruisend.Ook eens loswerken en gekkigheid in de longeerbak hoort tot de bezigheden.Hij staat in een gemende kudde en heeft winters een ruime padock met schuilstal en zomers de wei tot zijn beschikking.Erik krijgt door zijn mooie leeftijd een deftig grijs snorretje op zijn bovenlip,prachtig.Zorg tot het eind in goede en slechte tijden,zo moet het zijn. Vriendelijke groet ,Leida Drommel,Zandvoort.

 • lenneke weeteling

  Heb een pony van 31 bijna 32 jaar …heb hem gekregen toen ik 11 jaar oud was hij was 9 maanden.Lief en leed meegedeeld ben ,nu op het punt gekomen dat ik het even niet meer weet ,heeft die pijn of niet.Hij staat sinds zijn 25 jaar echt op pension en sta bij een boer hij staat zomers 24 uur in het land.s,Winters staat die op stal.Toen die 23 was werd de ziekte van Cushing ondekt iedere maand medicijnen. Maar ik heb het er voor over alleen gaat het nu iets slechter hij heeft al een paar weken diarree en nu loopt die ook erg slecht!!!de keuze is moeilijk en zal het alle moeilijkste zijn in mijn leven dat ik de keuze moet maken tussen leven en dood.

 • Sonja Letter

  Wij hebben een oude KWPN merrie van 30 jaar, en zij heeft ook allerlei kwalen de laatste paar jaar. Maar zij geniet bij ons van haar oude dag, met een in en uitloopstal met weiland, zodat ze zelf kan bepalen of ze binnen of buiten wil zijn. Ze kan moeilijk overeind komen als ze heeft gelegen, maar wij ondersteunen haar met allerlei supplementen en pijnstilling om haar nog een comfortabele oude dag te geven. Het is pluk de dag, elke dag is er weer eentje !!! Ze loopt graag met haar kuddetje in de wei, en zolang ze nog plezier heeft in haar leven gunnen wij haar dat van harte. Ik snap zelf sommige mensen niet, zolang ze kunnen rijden, knuffelen ze hun paard soms bijna dood, maar als het paard oud wordt en/of kwalen gaat krijgen en ze niet meer kunnen rijden is die liefde ineens over, vreemde paardenliefde vind ik dat persoonlijk, alsof het een wegwerpartikel is…..

 • donny smeets

  Hallo, Jammer van de weinige reacties. ik had nog wat vraagjes over een lief oud Friesje die ik vaak ga bezoeken en die maar wat gedumpt in een afgedankte wei staat met wat probleempjes. Als hier nog iets leeft hoor ik graag een reactie.

  groetjes, een grote dierenvriend!

 • Chris de Regt

  Dit is al een oude discussie zie ik.
  Ik irriteer me mateloos aan mensen die hun paard naar gedane arbeid maar willen dumpen!
  Omdat ze dan toevallig 20 plus zijn. Paarden zijn geen weg werp artikelen! Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen.
  Mijn paard is 20 maar loopt nog de sterren van de hemel, door goede zorg!! Ik zou nooit mijn paarden weg doen omdat ze ouder worden. Dat is juist mijn doel om ze op een goede manier oud te laten worden.
  Tevens heb ik een paard waar ik niet meer op rijd maar wel nog mee aan de hand werk en geniet daar al van sinds zijn 9de jaar.
  Maar helaas we leven in een wegwerp maatschappij….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook