Paard Van den Hurk valt onder beslag Salvador

Het paard waarvan de Astense fokker Joost van den Hurk beweert dat het zijn eigendom is valt toch onder het beslag op de bezittingen van de Spaanse paardenhandelaar Javier Salvador. Dit oordeelde de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Op het onroerend goed, maar ook op alle paarden die in de gloednieuwe Valkenswaardse accommodatie van Salvador staan, legde het Openbaar Ministerie vorig jaar beslag in het kader van een aanklacht wegens belastingontduiking en witwassen.

Ongewild

Van den Hurk raakte tegen zijn wil betrokken in de actie die de FIOD ondernam jegens Salvador. Het paard van Van den Hurk stond in Valkenswaard op stal om getraind en verkocht te worden.

Verzorgen en trainen

Van den Hurks advocaat Tamara Jansen zei hierover eerder al tegen Horses.nl: “Wij hebben de rechter uitgelegd dat het paard in eigendom is van mijn cliënt, dat Salvador het paard zou verzorgen en trainen en dat Salvador zou delen in de opbrengst bij verkoop. Salvador heeft aan de politie verklaard dat het paard niet van hem is maar van Stal van den Hurk. Dus wat dat betreft bestaat er geen verschil van mening.”

Paspoort

“Toch heeft de strafrechter alleen gekeken naar de naam in het FEI-paspoort”, aldus mr. Jansen. “Dat vermeldt de naam van een BV van de heer Salvador. Alle andere bewijzen en verklaringen, die allemaal duiden op Van den Hurk als eigenaar, heeft de rechter terzijde geschoven.”

“We hadden deze uitspraak absoluut niet verwacht. Dit is heel moeilijk te plaatsen. Het lijkt alsof deze strafrechter niet zoveel van deze civielrechtelijke kwestie heeft begrepen.”

Cassatie

Beroep tegen dit vonnis is niet mogelijk, Van den Hurk zal rechtstreeks in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Voor het overige beraden mr Jansen en haar cliënt zich op te nemen stappen. “Dat paard is gewoon van Stal Van den Hurk, dat eigendomsrecht moet worden gerespecteerd.”

Lees hier de rechterlijke uitspraak.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
5 reacties op Paard Van den Hurk valt onder beslag Salvador
 1. 1

  Is een FEI paspoort anders dan een “gewoon” paspoort? Er wordt benadrukt dat een paspoort geen eigendomsbewijs is en dan is het wel vreemd dat het nu wel als eigendomsbewijs geldt. Paspoort MOET bij het paard zijn, zo zou diefstal heel makkelijk gemaakt worden.

 2. 2

  Is niet zó moeilijk als Salvador het paard gekocht heeft kan de FIOD met de boekhouding bewijzen dat ze gelijk hebben. De persoon die betaalt heeft is toch de eigenaar? In dit geval Van Den Hurk die heeft het dekgeld betaald. Bij het aanvragen van een FEI paspoort gaat de rekening en het paspoort naar de eigenaar zodoende staat Salvador als eigenaar in het paspoort,hij zou de kosten betalen. Hij had alleen Van Den Hurk ook als eigenaar moeten opgeven.

 3. 3

  Op deze manier valt er toch knap veel te twijfelen over het feit dat in Nederland benadrukt wordt dat het paspoort geen eigendomsbewijs is en dat je dat maar moet geven aan degene waar het paard gestald staat. Er zijn aardig wat paarden en pony’s zonder papieren die alleen een paspoort hebben. Deze uitspraak biedt wel perspectief voor kwaadwillenden. Je stalt iemands paard, laat het paspoort op je naam zetten en verkoopt het paard en dan moet jij maar bewijzen dat het paard van jouw is. Ik heb nog nooit een factuur van een paard gehad. Je rekent af en neemt het paard mee. Zo zullen de meeste particulieren het wel doen.

 4. 4

  Dat is dan weer een belangrijke les voor eigenaren. Die weten dat ze moeten zorgen dat zij als eigenaar in het paspoort staan anders kon je op een dag zomaar je eigen paard kwijt zijn.

 5. 5

  Wanneer iemand niet lid is van een stamboek is hij niet verplicht het paspoort van zijn paard over te laten schrijven op zijn naam. Ik denk dat bij meer dan de helft van de paspoorten de fokker in principe
  nog als laatste eigenaar op het paspoort staat, maar dat betekend natuurlijk niet dat hij nog de eigenaar is. Het paspoort hoort bij het paard, maar dat betekend niet dat waar het paard gestald degene is die de eigenaar is want het is geen bewijs van eigendom. Het FEI paspoort is een bijlage aan het officiele paspoort afgegeven door de FEI om internationaal te kunnen starten. Dit paspoort kan iedereen via de KNHS aanvragen en betekend ook niet dat degene die daar op vermeld staat eigenaar is. Alleen een factuur en betalingen bewijzen in principe wie de eigenaar is.