Ga naar hoofdinhoud

Paard overleden door eikelvergiftiging

In de omgeving van het Gelderse Keijenborg zijn de afgelopen weken twee paarden ziek geworden na het eten van onrijpe eikels. Eén van de twee dieren is overleden. Dit maakte De Graafschap Dierenartsen bekend nadat één van hun dierenartsen de vergiftigingen had geconstateerd.

Tannine

In eikels zit de giftige stof tannine. De meeste tannine zit in de jonge, groene eikenblaadjes en de onrijpe, groene eikels. Vooral na een storm met flinke windstoten vallen ze in grote hoeveelheden van de boom. Oude, rijpe, bruine eikels bevatten veel minder tannine en zijn dan ook veel minder gevaarlijk voor paarden.

Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen vergiftigingsverschijnselen voor in combinatie met een ernstige maagdarmontsteking.
De ziekteverschijnselen bij paarden bestaan uit een aantasting van de maagdarmwand, met als gevolg maagzweren, maagdarm-verstoppingen en bloedarmoede. De verschijnselen beginnen meestal met een verminderde eetlust, koliekverschijnselen en een donker gekleurde urine. Wanneer je paard tijdens het poetsen gevoelig in de buikstreek is, dan kan dat veroorzaakt worden door een eikelvergifiging.

Zeldzaam

Volgens dierenarts Carin Hendriks van De Graafschap Dierenartsen komt eikelvergiftiging bij paarden niet zo vaak voor. “Maar dit jaar vallen er extreem veel eikels en is het gras in de wei relatief kort. Dat maakt het makkelijk voor paarden eikels te eten.”

Opruimen

Volgens Hendriks kunnen eigenaren weinig doen om dat te voorkomen, behalve het opruimen van de eikels of het stuk waar de vruchten liggen, omheinen. “Tegen het eten kun je niets doen en als je constateert dat het dier ziek is, moet je eigenlijk meteen de dierenarts bellen.”

Die kan dan, afhankelijk van de staat waarin het paard verkeert, een laxeermiddel toedienen om verstopping door de eikels tegen te gaan. In andere gevallen wordt een infuus aangelegd om de gifstoffen uit het lichaam van het dier te halen.

Bron: Horses/De Gelderlander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.