Ga naar hoofdinhoud

Paard overleden tijdens Mongol Derby

Placeholder Strand
Foto Lonneke Ruesink
Een paard, gereden door de Britse Tatiana Mountbatten, is vandaag overleden tijdens de Mongol Derby. De Mongol Derby is de langste en zwaarste paardenrace ter wereld, waarbij geclaimd wordt dat het welzijn van de paarden juist hoog in het vaandel staat.

Er zijn 28 Urtuus (paardenstations) in de Mongol Derby. Mountbatten en haar teamgenoot Venetia Philipps waren goed vertrokken vanaf Urtuu 23, maar Mountbatten raakte steeds verder achter op Phillips. Mountbatten had al vrij snel door dat het paard niet goed voelde. Deze stortte 8 kilometer na vertrek in en overleed vrijwel ter plekke. De amazone belde nog om hulp, maar toen het team ruim 10 minuten later arriveerde, was het paard al overleden.

Het paard was nog onderzocht voor vertrek vanaf Urtuu 23, waar ze het paard had uitgezocht, maar leek juist in een goede conditie te verkeren. Bij een post mortem onderzoek bleek dat het paard te kampen had met een middenrifbreuk. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, maar ook ontstaan na een trap van een paard.

Strenge eisen

“We selecteren de paarden op kwaliteit, fitheid en geschiktheid. Dit paard voldeed aan alle criteria. We werken met eigenaren die begrijpen welke fysieke eisen aan de paarden worden gesteld, en die de paarden goed kunnen voorbereiden op race. Ook zijn we kritisch in het selecteren van de ruiters,” verteld Katy Willings, de chef van de Mongol Derby.

“Een ruiter waarvan het paard binnen 30 minuten na aankomst niet volledig is hersteld volgens de hiervoor gestelde internationale eisen, wordt bestraft voor het ‘overrijden’ van een paard. Tatiana had met haar paarden een goede veterinaire geschiedenis. Er is geen twijfel over haar kwaliteit om het beste uit haar paarden te halen, zonder ze te hard te pushen,” aldus Willings.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.