Ga naar hoofdinhoud

Paard van Sinterklaas overleden

De officiële stand-in van het paard van Sinterklaas is overleden. Any Dale’s Choice speelde jarenlang de rol van Amerigo onder de Sinterklazen Fred Butter en Bram van der Vlugt. De laatste maanden verslechterde de conditie van de 25-jarige merrie en afgelopen vrijdag besloten haar eigenaren Joop en Els de Jong het dier in te laten slapen.

Any Dale’s Choice bracht bij een Duitse stoeterij negen veulens. Op zestienjarige leeftijd kreeg ze geen veulens meer en besloot de Duitse eigenaar het dier te verkopen. De brave merrie kwam vervolgens bij Joop en Els op stal. Ze liep altijd los over het terrein en trad op voor diverse televisieproducties en later kreeg ze de rol van het paard van Sinterklaas. Haar grootste prestatie was haar optreden tijdens het Feest van Sinterklaas met 8.000 schreeuwende kinderen. Vanwege haar leeftijd zochten Joop en Els een opvolgster. Die werd gevonden in Roos, een zestienjarige merrie. Een half jaar geleden werd Roos ziek en stierf ze aan koliek. Daarna ging ook de toestand van Any Dale’s Choice er snel op achteruit. Ze kreeg last van haar gewrichten en kon moeilijk opstaan en liggen. Joop en Els besloten daarom het dier in te laten slapen.

Sinterklaas kwam aan Any Dale’s Choice via Pieter Wiersinga, de eigenaar van de echte – inmiddels 28-jarige – Amerigo. Toen Wiersinga commandant was bij de politie bood hij Amerigo aan als paard voor Sinterklaas bij de NPS. De samenwerking tussen Amerigo en Bram van der Vlugt verliep zo goed dat er een langdurig contract met de NPS kwam. Het tweetal trad daarna regelmatig op voor publieke en commerciële televisiezenders. Toen er echter een nieuwe politiechef kwam mocht Wiersinga het dier niet meer aanbieden voor commerciële optredens. Wiersinga stelde daarna Any Dale’s Choice voor als tweede paard van Sinterklaas. Toen de echte Amerigo met politiepensioen ging mocht hij weer voor alle klussen in worden gezet. De Sinterklaasklussen werden daarna onderling verdeeld. Bram van der Vlught bereed allebei de paarden. Fred Butter alleen op Any Dale’s Choice.

Bron: Horses.nl/Kovandijkvertelt.nl

5 reacties op “Paard van Sinterklaas overleden

 • pamela

  wat jammer dat dit super brave paard er niet meer is, als amazone en oma heb ik van dit paard genoten, het is altijd te vroeg om zo’n paard te moeten missen.

 • cis.

  het is echt jammer. mis onze liefe choice…
  de liefste pony (L)

 • anja

  Sterkte met het verlies van het “braafste” paard van Nederland! Wie van ons keek niet elk jaar naar de intocht van Sinterklaas enkel voor de schimmel? Ik in ieder gevan al 36 jaar. Met opperste verbazing wat ze telkens toelieten aan kabaal en gewapper om zich heen. Mijn paard schrikt al van een zakje in de bossages. HULDE AAN DE TROUWE SCHIMMEL!!!

 • Annelies te Nijenhuis

  ik ben dochter Annelies van Gerrit Jan te Nijenhuis , mijn vader heeft Americo gefokt in Eibergen plaatsje Holterhoek genaamd (vlak bij Duitsland )
  mijn vader kreeg elk jaar van Joop en Els een kerstpakket dat americo weer een fijne sinterklaas tijd had gehad met daarbij de vaak mooie foto’s
  frapant maar waar Mijn vader is 18 januari 2010 overleden en is 80 jaar geworden en ook dit jaar overlijd Americo
  het allermooiste wat gebeurd is dat ik als dochter met mijn 2 kinderen op bezoek ben geweest Bij Joop (Els was toen niet thuis ) en wij 1 hele dag hebben vertoeft daar rondom americo en hun andere paarden , Het was geweldig !
  een dag om nooit te vergeten en zo mooi op terug kijkend .
  vandaag hoor ik op mijn werk americo is overleden en vertel het vamdaag aan mijn kinderen
  waarop mijn zoon huilend bij me zit , ik heb er mogen opzitten en denkend ook aan opa en paard die er allerbei niet meer zijn nu , mijn dochter had spijt dat ze er niet had opgezeten waarop ik zei Americo heeft je wel gezien .

  gewoon ontroerend
  Dit is mijn verhaal

  ik weet nog als meid americo haar ogen en hoe mooi ze was toen ze in eibergen in de wei liep bij ons op de boerderij en bovenal hoe ziek mijn vader was toen hij haar had verkocht

  dat is een verhaal apart voor een paadenliefhebber zoals mijn vader

  Joop en Els mijn oprechte medeleven met jullie die zoveel energie maar bovenal liefde in americo hadden en hebben .

  dat was mooi om te zien
  sterkte , en fijn dat jullie goed voor haar hebben gezorgd
  groet Annelies te Nijenhuis

 • Yvonne

  Het bericht is al van juni, maar toch, het is nu 5 december, toepasselijker kan dus niet, Choice, dankjewel voor je inspiratie!
  Mijn witte showpaard Silver heeft gisteren tussen honderden kinderen en spectaculaire licht- en geluidseffecten onverstoorbaar geschitterd in de Maaspoorthallen in ‘Het Magisch Feest van Sinterklaas’ en ik moest aan Choice denken in Ahoy Rotterdam toen ik de opdracht aannam. Ik heb de uitzending destijds gezien op TV. Met haar oortjes vrolijk naar voren doodkalm tussen die duizenden kinderen… Als Choice de braafste van Nederland was, dan is Silver de één na braafste, haar rol wordt dus met trots voortgezet. Choice was HET voorbeeld voor alle stand-in Amerigo’s van Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook