Ga naar hoofdinhoud

Paarden kunnen mensen jaren later nog herkennen

Foto Lonneke Ruesink

EenVandaag checkt dagelijks feiten, stellingen en conclusies uit het nieuws. Uiteindelijk volgt het oordeel: was wat gezegd werd een feit, of toch fictie? In dat kader werd een uitspraak over paarden van de Amerikaanse acteur Liam Neeson onder de loep genomen. In 2014 speelde hij met een paard in de film 'A Milion ways to die in the West' en deze maand kwam hij het paard opnieuw tegen. “Je gelooft het niet, maar hij hinnikte toen hij me zag. Hij herinnerde mij,” aldus Neeson in een interview met de New York Post.

EenVandaag ging dat na bij Ellen Roelfsema (Universiteit Utrecht) en bij springruiter Ben Schröder. Volgens Ellen Roelfsema kunnen paarden mensen inderdaad herkennen: “Op basis van bijvoorbeeld de stem, de geur of het gezicht kunnen paarden mensen identificeren. Paarden kunnen bijvoorbeeld foto’s en stemmen herkennen, blijkt uit onderzoek.” Het is hierbij wel belangrijk dat mensen een band hebben opgebouwd met paarden, doordat ze het paard eerder geborsteld of getraind hebben.

Niet veel onderzoek

De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.”

Ben Schröder bevestigt ook

Springruiter Ben Schröder weet uit eigen ervaring hoe goed het geheugen van paarden is: “Ik heb met veel paarden intensief gewerkt en sommige heb ik een aantal jaren geleden verkocht. Die zijn naar de Verenigde Staten gegaan. Toen ik ze jaren later opzocht voelden zij zich direct weer op hun gemak bij mij.”

Bron: Eenvandaag

2 reacties op “Paarden kunnen mensen jaren later nog herkennen

 • jos-wouters

  Jazeker ,herkennen paarden je later nog .
  Is toch normaal ,zelfs een hond ,waarom een paard.

  Geen studie voor nodig.

 • MJ Kochx

  absoluut waar! Heb jaren geleden een pony verzorgd en die werd verkocht. Toen ik die na 1,5 jaar op concours zag, kwam deze op mijn fluitgeluid naar me toe gegaloppeerd, met de ruiter er vrij hulpeloos bovenop.
  En ook mijn fokproduct kwam na enkele jaren weer net zo hard op mij aflopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook